vegansk fava bean falafel vegetar oppskrift vegetarbloggen

Broad bean falafel

Herlig mild falafel med spinat, sesamfrø, hvitløk og grønne bønner. 

Falafel gjør liksom livet litt bedre.

Jeg får ofte spørsmål om hvilken matrett jeg liker best, og jeg ender alltid opp med falafelen. Det er kanskje fordi du kan lage så mange varianter av den, servere den med så mange typer tilbehør, at det egentlig ikke går an å bli lei? Og i dag noterer jeg meg nok en variant her på bloggen, denne gang med grønne broad beans. 

Broad bean, eller fava bean, eller muligens et korrekt norsk navn, er en herlig grønn bønne som gjør seg utmerket i falafel. Du får kjøpt den enten i hele belger (sjekk ut grønnsaksseksjonen i internasjonale matvarebutikker eller grønnsaksbutikker), eller ferdig renset i frysedisken (samme butikkene).

Bruker du ferske bønner som du renser selv så bør disse kokes i et minutt før bruk. Dersom du bruker frosne så trenger du egentlig ikke dette, men noen varianter har et tynt skinnlag ytterst. Har du de frosne bønnene i kokende vann er det enklere å fjerne dette skinnlaget.

Ingredienser til 4 porsjoner:

 • 400 g frosne broad beans/fava beans eller 800 g hele bønner fra grønnsaksdisken
 • 2 sjalottløk
 • 1 kinesisk hvitløk
 • 200 g babyspinat
 • 2 kvaster persille (og eventuelt koriander om du foretrekker det)
 • olje til steking
 • 2 ts spisskummen
 • salt og pepper
 • 1 ss sesamfrø
 • ev litt sitronsaft
 • 1-2 dl kikertmel (evt havregryn eller hvetemel)

Framgangsmåte:

Dersom du bruker frosne bønner så holder det å tine de dersom det står “peeled” på pakken. Hvis ikke kan det være greit å ha de ett minutt i kokende vann, for deretter å fjerne det ytterste, tynne skinnlaget. Bruker du hele bønner fra grønnsaksdisken så må du først rense de ut av belgene, for deretter å ha de i kokende vann i et minutt.

Finhakk sjalottløk og hvitløk. Grovhakk spinat og persille.

Varm opp 1 ss olje til medium/høy varme i en stekepanne. Ha i spisskummen og la den surre i et minutt. Ha deretter i sjalottløk og hvitløk i et par minutter slik at de mykner, ha deretter i spinaten og stek i et par minutter til den faller sammen. Sett til sides.

Ha bønnene i en foodprocessor, tilsett spinatblandingen, salt, pepper og sesamfrø og kjør til det er ganske jevnt. Smak eventuelt til med litt sitronsaft. Ha deretter i en og en spiseskje med kikertmel, bruke “pulse”-funksjonen og kjør forsiktig til du har en ganske klebrig masse som du klarer å forme falafler av. La massen stå og hvile seg litt før steking.

Det kan være greit å starte med å steke en falafel, og justere med mer kikertmel, havregryn eller hvetemel dersom den ikke holder fasongen under steking.

Varm opp olje til medium/høy varme igjen i stekepannen. Form boller av deigen, klem de litt flate, stek de deretter gylne. Avhengig av styrken på komfyren så tar dette ca 3-4 minutter på hver side.

Falafel smaker kjempegodt med tabbouleh, hummus og pitabrød.

FLERE FALAFELOPPSKRIFTER FINNER DU HER. 

4 Comments

  1. Mari Hult

   😀

 1. Hestebønner heter de på norsk 🙂

  1. Mari Hult

   Åh! Takk for opplysning! 😀

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *