

Plaintainfries
Knasende, sprø, “savoury” fries laget av bananer!
Plantainer – eller matbananer om du vil (jeg vil ikke. Vanlige bananer er jo også mat. Snål navnsetting det der) – er noen litt fastere og litt mindre søte bananer som du får kjøpt i internasjonale matvarebutikker. I sørligere strøk blir disse ofte brukt i middagsretter, og det er veldig forståelig. De er mye lettere å varmebehandle enn vanlige bananer, og smaker skikkelig godt.
Jeg ble introdusert til plantainer av min fabelaktige venninne Ivy, som driver en afrikansk middagsklubb her i Stavanger. Hun lager sine egne småberømte plantainchips, som kanskje er den beste chipsen jeg har smakt i hele mitt liv. Etter å ha vært på middag hos Ivy ble jeg inspirert til å kjøpe mine egne plantainer, og å eksperimentere med de på kjøkkenet. Dette er et av resultatene – sprøbakte plantainer i stekeovnen.

Du ser at de fysisk ligner veldig på vanlige bananer (bortsett fra at sistnevnte ikke hadde holdt formen like bra i denne settingen), men de smaker mye mer “savoury”. Og så knaser de godt i munnen. De kan serveres som vanlige fries, men jeg foretrekker de kun med en god søt chilisaus ved siden av.
Ingredienser:
- 6 plaintains/matbananer
- olivenolje
- salt og pepper
Framgangsmåte:
Forvarm stekeovnen til 200 grader. Kle et stekebrett med bakepapir.
Skrell bananene og skjær de i skiver med tykkelse på ca 1 cm. Fordel de utover stekebrettet. Pensle på litt olje, dryss på salt. Bak i cirka 1 time. Snu gjerne på skivene litt over halvveis for å få de helt jevnt stekte.

Plaintainfries kan serveres som tilbehør til for eksempel burgere, som en liten tapasrett eller sammen med søt chilisaus (min favoritt).
