vegansk julepai oppskrift vegetarisk vegetarbloggen

Sopp- og kastanjepai

En nydelig vegansk pai med masse god smak av kastanjer, timian, gulrøtter, sopp og tranebær. 

Jeg er så glad i pai! Tidligere har jeg laget det helt vegansk med å bruke silketofu, vanlig tofu samt en røre basert på kikertmel. Mens det finnes flere måter! I denne varianten bruker jeg rett og slett vegansk kremost i fyllet, og det blir skikkelig saftig og godt.

I selve fyllet og i toppingen har vi skikkelig mange godsaker – ekstra godt blir det om du har ulike typer sopp som du blander sammen.

Tranebærene bidrar med litt sødme og vintersmak, disse kan erstattes med rosiner om det gjør det enklere for deg. De kan også droppes om du ikke liker de så godt.

Ingredienser til 4 porsjoner:

  • 250 g hvetemel
  • 3-4 ss kaldt vann
  • 1 ts salt
  • 120 g vegansk margarin
  • 250 g kastanjer
  • 1 sjalottløk
  • 1 kinesisk hvitløk
  • 1 kvast timian
  • 5 gulrøtter
  • 250 g aromasopp
  • 4 ss olje
  • 225 g vegansk kremost – maturell eller med oster (har du en pakke på 200 gram eller 250 gram så er det greit å bruke hele pakken her)
  • 250 g sopp – kantareller, shiitake, steinsopp og/eller østerssopp
  • 1 kvast persille
  • 2 ss tørka tranebær

Framgangsmåte:

Forvarm stekeovnen til 200 grader. Finn fram en paiform.

Ha hvetemel, vann, salt og margarin i en foodprocessor med kniver. Kjør til det former seg en rundt deig – spe eventuelt med litt mer mel her.

Kjevle ut deigen og legg den over i terteformen.

Skrell kastanjene og skjær de i skiver. Legg ca halvparten til side.

Finhakk løk, hvitløk og timian, riv gulrøttene på den groveste siden av et rivjern. Skjær aromasoppen i skiver.

Varm opp 2 ss olje til medium/høy varme i en stekepanne. Ha i løk, hvitløk, timian, aromasopp og altså halvparten av kastanjene og fres til 3-4 minutter. Rør deretter inn gulrøttene og kremost, og skru ned varmen. La det hele putre i noen minutter til osten har smeltet en del. Smak til med salt og pepper, og fordel over paibunnen.

Bak i ovnen i ca 30 minutter. Gjør klar resten mens paien baker. Grovhakk resten av soppen og persillen.

Varm opp resten av oljen til medium/høy varme i en panne. Ha i sopp og resten av kastanjene og la det frese til soppen er gyllen. Smak til med salt og pepper. Grovhakk persille, vend denne og tranebærene i til slutt. Sett pannen på lav varme.

Når du tar paien ut av ovnen har du denne soppblandingen over. Paien smaker best rykende varm.

FLERE VEGANSKE PAIOPPSKRIFTER FINNER DU HER. 

10 Comments

  1. Det står 1 SS salt i paibunnen…. Jeg prövde det og det var hårreisende salt 🙂 Tipper det er en trykkfeil.
    Ellers er paien supergod!!

    1. Mari Hult

      vææææ det er feil! Retter det med en gang. Takk for at du følger med 🙂

  2. Prøvde denne i jula i fjor og denne paien er helt nydelig! 🙂 Skal lage den igjen i morgen, men tror ikke jeg får tak i kastanjer ennå. Hva kan jeg bruke istedenfor? Valnøtter?

    1. Mari Hult

      Valnøtter høres lurt ut 🙂 🙂 Glad du likte den!

  3. Denne er fantastisk! Julemiddagen hvert år <3

    1. Mari Hult

      Hurra! Så stas å høre 😀

  4. Jeg har lyst til å lage denne treretteren til fire vanlige, sultne damer. Holder det med paien til hovedrett, tenker du – eller ville du servert noe mer til? Og: Går det an å lage det meste dagen før eller tidlig samme dag, og så steke paien og varme suppa om kvelden?

    1. Mari Hult

      ååå, denne så jeg ikke før nå! Håper det ordnet seg 🙂 Jeg mener at denne fint tåler å være hvoedrett, og den kan lages klar til steking dagen før.

  5. Hei, kan man bruke hermetiske kastanjer? Jeg vet ikke hvor jeg får tak i ferske i Bergen..

    1. Mari Hult

      Det skal gå helt fint, jeg har bare ikke prøvd det selv, men hermetiske alternativer pleier jo å fungere bra!

Leave a Reply to Mari Hult Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *