Klassiske norske kjøttkaker – helt vegansk

Jeg har fått en veldig kul utfordring av Fiskars: Tilbered en tradisjonell nasjonal kjøttrett uten kjøtt – og konkurrer med to andre bloggere om hvem som håndterer utfordringen best.

Fiskars har nemlig en “Choose Tougness challenge” som går over fire uker og inneholder fire utfordringer. Hver uke får tre bloggere (en fra Sverige, en fra Danmark og en fra Norge) samme utfordring, og så er det opp til Fiskars sine Facebook-følgere å bestemme hvem de synes håndterer utfordringen best.

Så klart svarte jeg umiddelbart challenge accepted!

Jeg må ærlig innrømme at jeg aldri har hatt SÅ lyst på er oppdrag før. Det passet bare perfekt! Dere som følger meg på Snapchat og Instagram har nok allerede merket at jeg har fått en ny og voldsom forelskelse i der norske fjellet. Jeg har gått fra å elske cappuccino på kafe til å elske termoskaffe i vind og regn på en fjelltopp. Så når da fiskars kommer med en utfordring som heter “Choose Tougness” så passet det som en kald hånd i en varm fjellhandske.

Og ikke nok med det! Produktene fra Fiskars som skulle brukes i matlagingen var fra Hard Face Steel-serien. Da jeg fikk de tilsendt så tenkte jeg bare wow! For det første er de nydelig røffe, og passer perfekt inn i min favorittkjøkkenstil – du vet industrial loft. Jeg skal flytte inn i nytt hus i vinter, og da blir hele kjøkkenet i den stilen. Gjett hvilke panner som skal få hedersplassen?

Men tilbake til utfordringen.

Fiskars utfordret meg altså til å lage en kjøttfri variant av en typisk norsk rett, og å gjerne gå ut av komfortsonen min. Det ble altså umiddelbart klart for meg at dette MÅ være kjøttkaker, det blir jo ikke tøffere og norskere enn det!

Jeg bestemte meg for å bruke så mange lokale råvarer som mulig, kortreist, økologisk og sunt. Ofte ser jeg jo gjerne til sørligere breddegrader når jeg lager mat, men denne gangen skulle det være et solid nordisk preg på det hele. I selve kjøttkakene brukte jeg linser, hasselnøtter, sjalottløk, havregryn og friske urter. Jeg valgte å servere de med potetstappe, brun saus, tyttebær, einebær og mer urter. Du kan også helt fint servere kjøttkakene på smørbrød, eller steke de på bålet som burgere når du er ute på fjellet.

For å lage retten skulle jeg bruke panner og gryte fra Fiskars, og det var en skikkelig fornøyelse. De var rett og slett de skikkelig, skikkelig, skikkelig gode å bruke. Kjøttkakene fikk en nydelig sprø stekeskorpe uten å bli brente i det hele tatt, og inni beholdt de den saftige teksturen. Det sprutet ikke noe fett under steking (som det veldig ofte gjør hjemme hos meg), høye kanter er gull verdt når du skal lage saus, og denne ble perfekt jevnt kokt i gryten. Jeg sier alltid jatakk til produkter som er effektive med varmen!

Hard Face Steel-produktene er produsert på Fiskars’ Sorsakoski-fabrikk i Finland. De er uten belegg, som gjør at de varer lenger. Lokkene har silikonkant, noe som gjør de lydløse, hindrer riping og gjør de jevnt over lett å håndtere. Silikonkanten gir også lokkene to forskjellige hellingsalternativer slik at det er enkelt å helle vann ut.

I grytene er det praktiske streker som angir hvor mange liter du har oppi. Og på toppen av alt kan de vaskes i oppvaskmaskinen!

Les mer om produktene fra Fiskars her. 

Dette har vært en skikkelig gøy utfordring å være med på, spesielt med tanke på de to bloggerne jeg konkurrerer med. Førstemann er ingen ringere enn Maria Bååth fra Sverige som er både blogger og kokebokforfatter. Nettsiden hennes er utrolig inspirerende med nydelige bilder, så jeg er skikkelig stolt over å være i selskap med henne. Konkurrent nummer to er danske Maria Engbjerg  som også er blogger og kokebokforfatter, og en skikkelig god matstylist. Sjekk ut nettsiden hennes her. 

Jeg er veldig spent på å se hvordan disse to har løst utfordringen!

Heier du på meg? Husk å stemme på Fiskars Facebook-side!

Ingredienser til to porsjoner: 

 • 1 boks hermetiske eller 2 dl gram tørka grønne eller brune linser
 • 1 ss linfrø
 • 2 ss varmt vann
 • 1 desiliter hasselnøtter
 • 1 sjalottløk
 • frisk timian og persille
 • 2 ss olje til steking
 • 1 dl havregryn
 • salt og pepper
 • potetstappe, tyttebær, einebær og urter til servering

Brun saus: 

 • 4-5 gulrøtter – gjerne i ulike farger (kan sløyfes)
 • 1 sjalottløk
 • 2 ss vegansk margarin eller olje
 • 1 ts sukker
 • 2 ss hvetemel
 • 3-4 dl grønnsakskraft eller vann med grønnsaksbuljongterning
 • salt og pepper

Framgangsmåte: 

Begynn med linsene. Bruker du hermetiske så holder det å helle av laken og å skylle de i litt kaldt vann. Bruker du hermetiske må de kokes møre i godt med vann.

Mal linfrø i en kaffekvern eller tilsvarende (du kan også kjøpe ferdig knuste linfrø). Rør de sammen med det varme vannet.

Grovhakk nøttene. Rens og finhakk sjalottløk, finhakk timian og persille. Varm opp 1 ss olje i en panne. Ha i nøtter, løk og urter og stek under omrøring til alt er gyllent. Ta pannen av platen.

Ha linsene, linfrøene og nøtteblandingen over i en kjøkkenmaskin, og kjør til du har en jevn masse.  Ha over i en bolle og rør inn havregryn til du har en deig du kan forme kjøttkaker av. Smak til med salt og pepper.

Ha pannen tilbake på varmen og ha i 1 ss olje til. Sett den på medium/høy varme, form “kjøttkaker” av deigen og stek de til de er gylne, det tar cirka fem minutter på hver side.

Server med brun saus (oppskrift under), potetstappe og rørte tyttebær. Einebær og urter på toppen er også godt. Kjøttkakene kan serveres rett fra pannen, eller du kan la de ligge og trekke i den brune sausen.

Brun saus: 

Dersom du bruker gulrøtter her så skjær de i grove biter. Grovhakk også sjalottløken. Varm opp margarin eller olje til medium varme i en gryte eller panne. Ha i grønnsakene (evt bare løk) og la de surre i 5-6 minutter. Rør inn sukker slik at det hele blir noe karamellisert. Rør også inn hvetemel, og la det surre til melet begynner å bli mørkere.

Spe med grønnsakskraft mens du rører på det hele, når det koker så vil sausen tykne. Smak til med salt og pepper og server rykende varm – ved siden av kjøttkakene eller med kjøttkakene oppi sausen.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *