vegansk kantarellgryte skogsgryte høstgryte oppskrift

Kantarellgryte med brokkoli

Nydelig kremet skogsgryte med høstens beste smaker. 

Melkefri melk, dere! For ikke mange år siden måtte jeg på spesialbutikker for å finne en eneste type plantemelk – hvis jeg var heldig – og nå bugner selv de billigste dagligvarebutikkene over av et supert utvalg. Først kom plantemelken som var tilsatt søtning, perfekt til kaker og desserter, men nå ser vi den neste bølgen komme – usøtet plantemelk som passer fabelaktig i salte middagsretter!

Jeg ble veldig glad da jeg fikk prøve disse to nye variantene fra Dream, Mandel uten tilsatt sukker og Mandel og hasselnøtt uten tilsatt sukker. Jeg er jenta som lett hopper over frokostblanding- og smoothietestingen av melk for å være ærlig, og tar kartongene rett inn på middagskjøkkenet.

Denne gangen ble det en herlig skoggryte med kantarell og brokkoli, som jeg kremet til med mandelmelken. Den er fantastisk fyldig og god i konsistensen, har null bismak som enkelte andre usøta plantemelker har, i tillegg gir den en herlig bonussmak av rista mandler.

Dream Mandel uten tilsatt sukker er 100 prosent kumelkfri, soyafri og glutenfri. Den er tilsatt kalsium, har lavt fettinnhold og er laget helt uten kunstige tilsetningsstoffer. Perfekt! Jeg brukte halvparten av literkartongen i soppgryten, resten brukte jeg til potetstappen som jeg serverte ved siden av.

Ingredienser: 

 • 200 g kantarell (eller annen sopp)
 • 1 brokkoli
 • 1 sjalottløk
 • 1 kinesisk hvitløk
 • 10 einebær
 • 1 kvast timian
 • 1 kvast bladpersille
 • 3 ss olje
 • salt og pepper
 • 3 ss vegansk kremost
 • 2 ss ripsgelé eller tyttebærsyltetøy
 • 1 ss soyasaus
 • 5 dl Dream Mandel uten tilsatt sukker
 • 1,5 ss maisstivelse + 0,5 dl vann
 • potetstappe til servering

Framgangsmåte: 

Børst eventuell jord av kantarellen og skjær de største i litt mindre biter. Del brokkolien i buketter. Finhakk sjalottløk og hvitløk. Knus einebærene (bruk gjerne bredsiden av knivbladet). Grovhakk timian og bladpersille. Har du ikke frisk timian så går det helt fint å bruke et par teskjeer tørket istedenfor.

Varm opp oljen til høy varme i en stekepanne. Ha i sopp og brokkoli og fres det i noen minutter, vend på det hele et par ganger. Ha på salt og pepper. Skru varmen ned til medium, rør deretter inn sjalottløk og hvitløk. La det surre i et par minutter, rør deretter inn einebær, kremost, ripsgelé og soyasaus. Spe med mandelmelk, la det småkoke i cirka fem minutter.

Rør maisstivelse ut i vannet. Hell over i gryten i en tynn stråle og vend det inn. Nå vil sausen tykne. Rør inn timian og smak eventuelt til med litt mer salt og pepper.

Server gryten rykende varm sammen med potetstappe. Dryss bladpersille på toppen.

FLERE VEGANSKE GRYTERETTER FINNER DU HER. 

9 Comments

 1. I hvilke dagligvareforretninger er disse melketypene i salg?

  1. Mari Hult

   Både Meny og Mega har de, men har også sett det i “vanlige” butikker.

 2. Mona Borgemyr

  Hei! Hvilken annen melk anbefaler du til denne retten dersom jeg er allergisk mot både mandler og hasselnøtter? 🙂
  Mona

  1. Mari Hult

   Har dessverre ikke prøvd den med andre sorter melk 🙁 Det viktigste er at den ikke er søtet.

   1. Mona Borgemyr

    Det ble kjempegodt med havremelk også! Utrolig deilig oppskrift 🙂

 3. Kristine

  Hvor mange personer er denne oppskriften beregnet på?

  1. Mari Hult

   To stk 🙂

 4. Hvordan oppfører mandelmelk seg, er den mer som melk eller som fløte? tenker da på konsistens, skiller den seg ved koking?

  1. Mari Hult

   Skiller seg ikke 🙂 Den er mest som melk i konsistensen, men gir en kremet smak. Håper dette var forståelig 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *