Slik bruker du mindre plast

Her er lesernes beste tips til å redusere plastforbruket i heimen!

Plast dreper havet, dyrene i havet, og vi trenger å jobbe sammen for å snu den sinnsyke avfallstrenden vår. Siden jeg har mange lesere så tenkte jeg at det var lurt å jobbe sammen, for å se hva vi kan få til. Derfor spurte jeg etter hjelp på Facebook-siden til bloggen, og resultatet var overveldende – det er utrolig lenge siden jeg har sett et slikt engasjement!

Under følger en oppsummering av tipsene som kom inn – suppler gjerne med dine egne i kommentarfeltet under.

Hjemme

 • Resirkuler slik at det blir lite restavfall. Til restavfallet finnes det nedbrytbare poser i både 20 og 30 liter som kan brukes.
 • Istedenfor plastfolie hjemme kan du bruke nedbrytbart vokspapir til å dekke til mat i kjøleskap etc.
 • Du kan også investere i gode bokser eller tilsvarende til å oppbevare rester og slik i, eventuelt legge en tallerken oppå skålen en har matrester i.
 • Be:Eco har vært til kjempestor hjelp og inspirasjon når det gjelder å fase ut plastprodukter, og finne alternativer til engangsprodukter; ikke bare plast, men også f eks q-tips, bommullspads, og som hundeeiere er vi også superglade for nedbrytbare hundeposer!! (Mais-baserte, de har også til frysing, søppel m m ) Anbefales!
 • BeeOrganic.no er der jeg har funnet mine plastfrie produkter. Prøver å unngå produkter med plast i butikkene og ellers så mye som mulig. Kjøper kremer og schampoo som holder hele året eller lenger for å unngå masse plastflasker. Har handlenett, bomullsposer, stålsugerør, Bomullspads, beeswrap, reisebestikk. Oppbevarings bokser og flasker i hus til fryser, kjøleskap og skole/barnehage og selvfølgelig bambustannbørster til barna og meg. Når mensen inntreffer er løsningen selvfølgelig OrganiCup.
 • Bambustannbørster kan også kjøpes hos Rema 1000.
 • Å redusere forbruket generelt triumfer omtrent alt annet. Venter du et år med å kjøpe ny TV, laptop eller mobil, er det verdt mer for miljøet enn flere års forbruk av plastposer. Ikke kjøp ting du ikke trenger, og bytt ikke ut brukbare ting.
 • Resirkuler nøye, og vær bevisst!
 • Et enkelt tiltak er å ta vare på havregrynsposer etc. som er laget i kraftig papir. De brukes omigjen til matpakker eller annet som trengs å pakkes inn
 • Slutt å kjøpe vann på plastflasker. Ha alltid med deg en flaske og fyll opp.
 • agentm.no selger matbokser i metall, fruktnett etc.

I butikken

 • Dropp posene, bruk egne handlenett på butikken
 • Ta med deg bomullsposer til grønnsaker
 •  La være å bruk plast, for eksempel når du veier grønnsaker på butikken – sett prislappen rett på grønnsakene. Og gjenbruk handlenett.
 •  Når du er i butikken og handler – legg igjen plastemballasjen. Det er veldig mye unødvendig innpakning i plast. Om flere på en hyggelig måte ber om å få legge igjen emballasjen så tror jeg butikker blir obs på dette, og kanskje endrer de rutiner for unødvendig bruk av plast?
 • Bruk zero waste-butikker om du har muligheten! Finnes i alle fall i Oslo og Trondheim.
 • Kjøp kosmetikk fra Lush, det lille de har av plast blir gjenbrukt/resirkulert, og mye er i fast form, slik at det bare behøves et lite papiromslag

I naturen

 • Ta med en pose/nett når du går tur på stranda, i skogen, marka hvor som helst og plukk opp det du finner. Alltid noen søppelbøtter i nærheten av turområder hvor du kan hive det du finner. Plukk gjerne opp små plastdeler da disse er mest sannsynlig fugler, dyr og fisk får i seg. Der er jo sommer nå og flere koser seg i båt og langs brygga. Gi gjerne beskjed til folk at flasker og bokser hører ikke til i sjøen. Den er ikke en søppelplass. Som dykker kan jeg si at det er sykt mye av det som ligger på bunnen. Ikke bra.

På internett

 • På beecoshop.no her kan man kjøpe nedbrytbare fryseposer av mais, handlenett og bomullsposer til frukt og annen løsvekt fra butikken, vokspapir og mye mye mer!
 • agentm.no selger matbokser i metall, fruktnett etc.
 • BeeOrganic.no er der jeg har funnet mine plastfrie produkter. Prøver å unngå produkter med plast i butikkene og ellers så mye som mulig. Kjøper kremer og schampoo som holder hele året eller lenger for å unngå masse plastflasker. Har handlenett, bomullsposer, stålsugerør, Bomullspads, beeswrap, reisebestikk. Oppbevarings bokser og flasker i hus til fryser, kjøleskap og skole/barnehage og selvfølgelig bambustannbørster til barna og meg. Når mensen inntreffer er løsningen selvfølgelig OrganiCup.
 • Ta kontakt med BAMA og andre leverandører og be de om å droppe plasten rundt gulrøtter m.m.
Så enkelt kan det gjøres!

Har du noen gode tips å dele? Kom gjerne med de i kommentarfeltet!

3 Comments

 1. Flott innlegg! Enig i at vi må redusere plastbruken vår, har allerede gjort en god del endringer selv 🙂 Samt det med gjenbruke/reparere fremfor å skaffe oss nye ting hele tiden er veldig viktig! Det finnes forresten også en zero-waste butikk i Bergen, så kan jo det også nevnes 😀

 2. Tusen takk for supre tips! Har nylig bestemt meg for å legge om vanene mine og bruke mindre plast, men har syntes det kan være vanskelig å vite hvordan rent praktisk sett. Her fant jeg mye bra løsninger jeg skal prøve ut!

  1. Mari Hult

   Jeg og! Haha 🙂 Så godt folk er gode på å dele tipsene sine syns jeg.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *