vegansk vegetarisk kokosdaal oppskrift vegetarbloggen

Kokosdaal

Nydelig indisk linsegryte med smak av ingefær, tomat og kokos. 

Jeg er helt idiotisk glad i indiske linsegryter! Jeg lager de med alt for tiden – fra den helt enkle varianten med bare litt stekt krydder eller tomatsaus, til den kremete varianten. Daal kan serveres som de er, du kan supplere med litt ris, kanskje hjemmelaga naan eller papadums. Mangochutney er også alltid bra til.

Dagens variant er med ekstra god smak av kokos, i tillegg lar jeg en lime koke sammen med linsene. Dette gir suppen en herlig syrlig vri og du kjenner litt mer den pikante limesmaken enn om du bare presser i saften helt til slutt.

Konsistensen på denne gryten kan du styre selv. Har du i mye væske blir det suppe, er du litt mer forsiktig med væsken får du en stuing. Godt smaker det uansett!

Ingredienser til 2 porsjoner: 

 • 200 g tørka brune eller grønne linser
 • 1 sjalottløk
 • 1 kinesisk hvitløk
 • 3 cm ingefær
 • 1 grønn chili
 • 5-6 plommetomater eller andre gode, store tomater
 • 1 lime
 • 1 ss olje
 • 1 ss garam masala
 • 1 ss sennepsfrø
 • 7,5 dl vann
 • 1 ts salt
 • 2 dl kokosmelk
 • 1 kvast koriander
 • 4 ss kokosmasse

Framgangsmåte: 

Bløtlegg linsene i godt med vann noen timer før du skal gjøre klar resten. De tåler fint å stå over natten eller gjennom en arbeidsdag om det passer bedre med planleggingen din. Sil av vannet før bruk.

Finhakk sjalottløk, hvitløk, ingefær og grønn chili. Du kan eventuelt rive hvitløk og ingefær istedenfor finhakking. Skjær det harde stilkfestet av tomatene og skjær de i litt mindre biter (du trenger ikke finhakke disse. Store terninger holder lenge). Skjær limen i to.

Varm opp oljen til medium/høy varme i en gryte. Ha i sjalottløk og la den surre i et par minutter. Tilsett hvitløk, ingefær, chili, garam masala og sennepsfrø og rør sammen. La det surre i noen minutter. Rør inn linser og tomater. Hell på vann, ha også i salt, kokosmelk og limebitene. La det hele koke opp, ha på lokk, skru ned varmen noe og la det småkoke til linsene er møre. Koketiden kommer an på hvor lenge de fikk ligge i bløt, beregn cirka 20 minutter (+/- 10).

Grovhakk koriander. Server linsegryten i dype tallerkner, topp med koriander og kokosmasse.

FLERE INDISKE OPPSKRIFTER FINNER DU HER. 

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *