

Laksa
Nydelig asiatisk festsuppe.
Laksa er en fabelaktig suppe. Rett og slett. En suppe for de fine anledningene. Den nydelige smaken av Asia får vi fra en hjemmelaget laksa-paste, og når den freses for deretter å kokes i kokosmelk og grønnsakskraft så skjer det noe fantastisk i gryta. Det lukter godt med en gang, og ganske kjapt får du fram utrolig gode smaker også.

Det går an å servere suppen med så mangt av “toppings”, her har jeg brukt de tradisjonelle risnudlene, samt stekt tofu, sukkererter og bønnespirer.
Du kan også ha i rå gulrotbiter, sprøstekt sopp, dampa gresskar- eller brokkolibiter, tomatterninger, snittet pak choi eller rå agurkstrimler. Det meste fungerer!
Her har jeg lagt opp til en suppe som bare koker i cirka 10 minutter. Har du lenger tid på deg så vil suppen smake enda bedre, her blir det litt opp til hva du har tid til.

Ingredienser til to porsjoner:
- 1 sjalottløk
- 1 kinesisk hvitløk
- 3 cm ingefær
- 1 rød chili
- 1 sitrongress
- 1 ss malt koriander
- 2 ss olje
- 1 kvast koriander
Til suppen:
- 100 g risnudler
- 200 g tofu
- 100 g sukkererter (evt aspargesbønner)
- 2-3 ss olje
- 6 dl grønnsakskraft eller vann med grønnsaksbuljongpulver/-terning
- 1 håndfull curryblader
- 2 dl kokosmelk
- 1 lime
- 1 ts sukker
- Salt
- 100 g bønnespirer
Framgansmåte:
Skrell sjalottløk, hvitløk og ingefær. Skjær stilken av chilien. Skjær det myke, hvite av sitrongresset, kast resten (eller bruk det i annen matlaging. Ha alt over i en foodprocessor, ha også i malt koriander, olje og mesteparten av korianderen (spar litt til servering av suppen).
Suppen:
Dersom du har tid til å la suppen koke lenge så får du den på kok før du gjør klar tilbehøret. Dersom du vil ha middagen kjapt på bordet tar du tilbehøret først. Det viktigste er å time det slik at det som skal stekes ikke blir kaldt.
Kok nudlene i godt med vann. Sil av vannet og skyll nudlene i kaldt vann.
Skjær tofu i terninger og snitt sukkerertene. Vapp olje til medium/høy varme i en stekepanne og stek tofuen til den begynner å få sprø kanter. Ha i sukkerertene de siste minuttene. Dryss over litt salt og sett til sides.
Varm opp ytterligere 1 ss olje til medium/høy varme i en gryte. Ha i laksapasten. Rør godt sammen mens det hele freser, bruk et par minutter her slik at det begynner å lukte veldig godt. Hell på grønnsakskraften og currybladene. La det koke opp og hell på kokosmelk. La det hele småkoke. Press i limejuice etter smak, smak deretter til med sukker og salt.
Ta ut currybladene før servering. Ha risnudlene i dype tallerker. Hell suppen over. Topp med tofu, sukkererter, bønnespirer og koriander. Servér laksaen rykende varm!

FLERE ASIATISKE OPPSKRIFTER FINNER DU HER.
