vegansk risotto med saltbakte rødbeter oppskrift vegetar vegetarbloggen

Linserisotto med saltbakte rødbeter

Nydelige rødbeter som er faste i formen og smaker både av søtt og salt serveres på en proteinrik risotto. Et vegansk festmåltid!

Jeg elsker rødbeter! De smaker mildt, litt jordaktig og har mye sødne. Når de saltbakes forsterkes smaken, i tillegg får vi inn et lite hakk av salt. Og konsistensen blir hard og myk på en gang. Rotgrønnsaker og ovnsbaking er stort sett alltid en bra kombinasjon.

Det tar litt tid, men ikke mer enn bakte poteter (litt mindre faktisk). Steketiden avhenger av størrelsen på rødbetene, prøv å bruke ca jevnstore beter, så blir de ferdige samtidig.

I denne retten serverer vi rødbetene med en risotto der vi bytter ut en del av risen med linser. Slik sniker vi inn litt ekstra protein, uten at det går utover smaken.

Ingredienser til 4 porsjoner: 

  • 600 g rødbeter/ca 3 store
  • 400 g salt – gjerne grovt havsalt (på bildene er det brukt finmalt salt)

Linserisotto: 

  • 6 dl grønnsakskraft eller vann med buljongterning
  • 1 sjalottløk
  • 1 kinesisk hvitløk
  • 1,5 dl aroboritoris (risottoris)
  • 1 dl tørka røde linser
  • 2 ss olivenolje
  • Salt og pepper
  • Alfalfaspirer til servering

Framgangsmåte: 

Forvarm stekeovnen til 190 grader. Finn fram en mellomstor ildfast form.

Skrubb rødbetene og skjær eventuelt av stilker. Hell halvparten av saltet i den ildfaste formen. Ha i rødbetene, hell resten av saltet over (mesteparten vil renne rett av, men litt fester seg).

Sett i ovnen og bak i cirka 1 time. Begynn på risottoen (oppskrift under) når det er 20 minutter igjen av steketiden.

Skjær i rødbetene med en skarp kniv for å kjenne om de er gjennombakte. De skal ikke være silkemyke men gi litt motstand.

Ta de ut av ovnen, fjern de forsiktig fra saltet (pass på at du ikke brenner deg). Skrell forsiktig av skallet (det løsner lett når rødbetene er bakte).

Skjær rødbetene i skiver når risottoen er klar.

Linserisotto: 

Varm opp grønnsakskraften og hold den på cirka koketemperatur.

Finhakk sjalottløk og hvitløk. Skyll ris og linser i kaldt vann.

Varm opp olivenolje til medium/høy varme i en gryte. Ha i sjalottløk og hvitløk og la det surre i et par minutter. Rør deretter inn ris og linser. La det surre i et par minutter til. Spe med litt og litt kraft – la det koke helt inn mellom hver gang. Etter ca 6 dl har risottoen best konsistens.

Server umiddelbart, topp med rødbeteskiver og alfalfaspirer.

FLERE OPPSKRIFTER MED RØDBETER FINNER DU HER. 

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *