vegansk pastel de papa oppskrift

Pastel de papa – søramerikansk potetpai

Nydelig linse- og grønnsakssaus toppes med potetstappe og bakes i ovn. Vegansk comfort food på sitt beste!

Pastel de papa (som direkte oversatt betyr “potetkake”) er en søramerikansk variant av Shepherd’s Pie. Retten er populær både i Argentina og Chile, og det finnes massevis av ulike oppskrifter. Her er en vegansk vri, med linser, sopp og paprika toppet med potetstappe. Er du ekstra glad i potetene så er det lov å ha et lag stappe i bunn av formen også. I såfall bør du gange oppskriften med en og en halv.

Ingredienser til 2 porsjoner: 

  • 1 dl tørka grønne linser
  • 800 g poteter
  • 1 kinesisk hvitløk
  • 1 kvast timian
  • 1 sjalottløk
  • 6-8 aromasopp
  • 1 rød paprika
  • 2 ss olje til steking
  • 1 ts chilipulver
  • 1 ts paprikapulver
  • 5 dl vann med grønnsaksbuljongpulver eller -terning (evt kokevann fra potetene)
  • Salt og pepper
  • 1 dl matfløte av soya eller havre

Framgangsmåte: 

Skyll linsene i kaldt vann før du begynner. La de gjerne ligge i bløt en time eller to før du starter også.

Forvarm stekeovnen til 225 grader. Finn fram en ildfast form, gjerne en rund med diameter på ca 20 cm.

Kok opp godt med vann i en gryte. Skrell potetene, skjær de i terninger og ha de i det kokende vannet. Ha på lokk, skru ned varmen og la potetbitene koke til de er møre. Gjør klar grønnsakene mens potetene koker.

Finhakk hvitløk og timian. Grovhakk sjalottløk. Skjær sopp og paprika i skiver.

Varm opp oljen til medium/høy varme i en stekepanne. Ha i sopp og stek til den begynner å bli gyllen. Ha deretter i chilipulver, paprikapulver, hvitløk, sjalottløk og paprika og stek i et par minutter til. Ha i timian, linser og vann med grønnsaksbuljongpulver og la det koke opp. La det koke til linsene er møre. Smak til med salt og pepper.

Sil vannet av potetene. Mos de godt med en gaffel. Rør inn fløte og smak til med salt og pepper her også.

Her linseblandingen nederst i den ildfaste formen. Topp med potetstappen, glatt den ut med en gaffel. Sett inn i ovnen og bak i 15-20 minutter – til det begynner å bli brune topper på potetstappen.

Server rykende varmt, gjerne med en god salat til.

FLERE VEGANSKE SHEPHERD’S PIE OPPSKRIFTER FINNER DU HER. 

4 Comments

  1. Claudia Figueroa

    Pastel de papa og pastel de choclo ( mais pai) er typisk mat i Chile.
    For å lage “pastel de choclo erstatter du potetstapp for moset mais.
    😉

    1. Mari Hult

      Åååh det hørtes godt ut!!!

  2. Denne retten var fantastisk. Tusen takk 🙂

    1. Mari Hult

      Takk for det 🙂 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *