vegansk tacokjøtt oppskrift

Meksikansk “kjøttgryte”

Herlig vegansk hjemmelaga erstatning til kjøttfarse, spesialtilpasset meksikanske retter. 

Så denne oppskriften har ganske lite med kjøtt å gjøre – SPOILER ALERT! Men altså, ofte trenger du bare noe å erstatte den typiske stekte kjøttdeigen med i meksikanske retter, og da trenger vi et alternativ! Alternativ en er jo stort sett å kjøpe ferdig vegansk farse – for det selger de overalt nå – men det er jo gøy å lage noe selv også! Her bruker jeg sopp og nøtter som base, det gir både bra konsistens og smak (med litt hjelp fra krydderhylla).

Sammen med soppen og nøttene lager vi en liten saus med de typiske tomatsalsakrydderne + litt tacokrydder, og sim sala bim! Vegansk “kjøtt” som er supert servert med ris, inni burrotos eller oppå tacos. Du bestemmer!

Ingredienser til 2 porsjoner: 

 • 200 g aromasopp
 • 100 g valnøtter
 • Olje til steking
 • 1 ss soyasaus
 • 1 sjalottløk
 • 1 kinesisk hvitløk
 • 0,5 jalapeño
 • 1 kvast koriander – spar til servering
 • 2 tomater
 • 2 ts spisskummen
 • 1 ts paprikapulver
 • 1 ts chipotlepulver eller røkt paprikapulver
 • 1 lime – halv i sausen, halv til servering
 • Salt og pepper
 • Eventuelt ris til servering

Framgangsmåte: 

Skjær sopp i litt mindre biter. Ha i en foodprocessor sammen med nøttene og kjør til det hele har en litt “chunky” konsistens der det begynner å klebre seg, men fortsatt er tydelige biter av både sopp og nøtter.

Varm opp oljen til medium/høy varme i en stekepanne. Ha soppblandingen over i den og stek til det begynner å bli gyllent, ha deretter i soyasaus (du trenger ikke vaske foodprocessoren ennå, sausen kan lages i rett i den).

Lag sausen mens det steker.

Grovhakk sjalottløk, hvitløk, jalapeño og koriander og ha i foodprocessoren. Spar eventuelt litt koriander til garnityr. Skjær det harde stilkfestet av tomatene og ha resten av tomatene i. Ha også i spisskummen, paprikapulver og chipotlepulver, og press i saften fra en halv lime. Den andre halvdelen kan du skjære i båter og spare til senere. Kjør det hele til en jevn saus. Hell over i pannen med soppen, skru varmen ned til medium og la det putre til sausen er god og varm. Smak til med salt og pepper.

Server rykende varmt, gjerne med ris til, og limebåter og koriander på toppen. Litt ekstra jalapeños er også godt om du liker det litt spicy. Retten kan også serveres som fyll i burritos eller i tacos.

FLERE MEKSIKANSKE OPPSKRIFTER FINNER DU HER. 

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *