vegansk indisk kremet daal oppskrift

Kremet daal

Nydelig linsestuing med kokosmelk, tomater og masse gode indiske krydder. 

Daal – indisk linsestuing – er en av mine “go to”-retter når jeg enten skal lage mat til mange, eller når jeg skal lage noe skikkelig godt på 20 minutter. Det er så lettvint altså. Steke opp litt løk og krydder, ha i linser, væske og la det koke til det er ferdig.

I denne varianten gjør jeg det litt ekstra luksuriøst, og har i litt kokosmelk. Det kremer og gir litt ekstra fylde til retten.

Servér daal som den er, eventuelt med litt ris til, og skal du skikkelig slå på stortromma så serverer du med manchochutney og papadums.

NB: Jeg er litt forsiktig med krydderbruken her, fordi ikke alle liker det like spicy og fordi krydder fra butikkene ofte er ulik i sterkhetsgrad (hvis det er et ord). Begynn med litt, og smak deg fram!

Ingredienser: 

  • 2 dl tørka røde linser
  • 1 sjalottløk
  • 1 kinesisk hvitløk
  • 0,5 rød chili (kan erstattes av en ts chilipulver)
  • 2 ss olje til steking
  • 1 ss garam masala
  • 2 ts spisskummen
  • 2 ts gurkemeie
  • 3,5 dl vann med grønnsaksbuljongterning eller -pulver
  • 2 bokser knuste hermetiske tomater (ca 4 dl hver)
  • 1 boks kokosmelk (ca 4 dl)
  • 1 sitron
  • Salt
  • Frisk koriander
  • Eventuelt ris til servering

Framgangsmåte: 

Skyll linsene i litt kaldt vann. Finhakk sjalottløk, hvitløk og chili. Varm opp oljen til medium/høy varme i en gryte. Ha i sjalottløk, hvitløk og chili og la det surre i et par minutter. Rør inn garam masala, spisskummen og gurkemeie, la det surre i et par minutter til. Rør inn linser og hell på vann med buljongterning, tomater og kokosmelk. La det koke opp, ha deretter på lokk og skru ned varmen litt. La det småkoke til linsene er møre, cirka 20 minutter. Du trenger ikke å ha lokk på gryten.

Smak til med sitronsaft og salt. Grovhakk koriander og ha over rett før servering.

FLERE INDISKE OPPSKRIFTER FINNER DU HER. 

22 Comments

  1. Det der er utrolig godt, ja. Bruker du en hel sitron? I så fall er du rausere med sitronsaften enn jeg er. Kanskje er det litt mer syrlighet som mangler i min?

    1. Mari Hult

      Jeg smaker til strengt tatt. Går ofte en hel sitron, men det kommer jo helt an på hvor mye saft som er i den 🙂

  2. Har du noen sorter kokosmelk å anbefale? Føler at enkelte av de fra butikken ikke helt holder mål.

    1. Mari Hult

      Jeg pleier ofte å kjøpe i internasjonale matvarebutikker. Ellers så bruker jeg den rosa (husker ikke hva den heter – Santa Maria kanskje?) 🙂

  3. Liker alle oppskriftene dine, og ære være deg for at du finner på så mye kreativ vegetar/veganmat 😀 En ting jeg savner er allikevel at du oppgir hvor mange porsjoner middagene er. Hvor mange er denne her til for eksempel? 🙂

    1. Mari Hult

      Hei! Jeg prøver å skrive det på, men glemmer det visst rett som det er. Alle er til to porsjoner om ikke annet er oppgitt 🙂

  4. Denne er så god! Lager den akkurat nå 🙂 Pleier også å ha blomkål i.

    1. Mari Hult

      Blomkål er godt i alt 😀

  5. Cecilius

    Nydelig! Serverte denne med indisk ris med peanøtter – godt hver for seg, og enda bedre sammen.

  6. Hei,

    Laget denne i dag, men syntes den ble enormt bløt. Skal den være veldig suppete? Auset av veldig mye overflødig veske, følte likevel den var for suppete 🙁

    1. Mari Hult

      Dette var rett og slett litt rart. Jeg har laget denne OFTE selv, og den blir aldri suppe 🙁 Brukte du tørkte eller hermetiske linser? Det kan evt gi suppe om du bruker hermetiske.

  7. Margrethe

    Går det ann å bruke tørket røde splittlinser?

    1. Mari Hult

      Yes 🙂

  8. Hei! Går det an å bruke grønne linser? På forhånd takk!

    1. Mari Hult

      Yes 😀 Kanskje du trenger bittelitt mer væske da, men kanskje ikke. Går bra uansett!

  9. Laget denne for noen dager siden, og den var ganske god! Jeg er enig med Lene at den var enormt bløt, selv om jeg følgte oppskriften til punkt og prikke. Det skal jeg gjøre annerledes neste gang. Og min sitron hadde mye saft, så jeg hadde en hel en, og den ble litt for syrlig for min smak. Øvelser gjør mester!

    Og tusen takk for masse fantastiske oppskrifter du har på bloggen din! Jeg har blitt så mye mer glad i vegetarmat nå, selv om jeg ikke er vegetarianer/veganer! Så stå på Mari!

    1. Mari Hult

      Hei! Vet du hva – denne er litt snodig. Det er en av oppskriftene fra bloggen som jeg lager aller oftest hjemme, og jeg forstår hva du mener. Oftest blir den helt strålende, men har opplevd at den har blitt litt for tynn. Jeg tror det kommer an på linsene, men klarer ikke helt finne utav det. Heldigvis går det an å “redde” den med å ha i litt mer linser – HVIS du har tid da!

      Takk for veldig fine ord om bloggen 🙂 Settes stor pris på <3

  10. Katrine

    Lagde denne i dag, brukte tørre røde linser fra Kiwi og da ble den for bløt/suppe-lignende. Reddet den kjapt med litt maizena-jevning, som funket strålende siden jeg ikke hadde tid til mer linser 🙂 Ellers supergod!!

    1. Mari Hult

      Godt tips 🙂 Flott du likte den!

  11. Hei!
    Hvis eg skal kjøpe ferdig kokte linser, trenger jeg 1 eller 2 pakker da?

  12. Heisann! Hvor mange posjoner er dette? Mvh Lene 🙂

    1. Mari Hult

      Denne holder godt til fire 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *