Ernæringseksperten svarer: Korn, utmalingsgrad og fullkorn, hvorfor velge grovt?

Innlegget inneholder reklame for egen matkasse. 

Små valg i hverdagen kan gjøre kostholdet vårt mye bedre for kroppen. 

I serien min om vegansk ernæring så begynner vi nå på det grove.

Miriam Østvik Jenssen erleder for meny- og ernæringsteamet i Nettmat.no. Hun har fagbrev som kokk (2005) og bachelorgrad i ernæring (2014), og hun rådgir meg hele tiden når jeg jobber med å utvikle menyene til matkassen min. Et av grepene hun har introdusert for å enkelt gjøre kassen sunnere er å kjøre på med grove produkter der det er mulig.

– Korn er frø fra gress. Hvete, ris og mais er de mest brukte kornslagene på verdensbasis. I Norge har hvete, rug, havre og bygg tradisjonelt vært de mest brukte, men ris og mais har blitt å regne som hverdagskost de siste årene. Næringsverdien varierer noe mellom kornslagene, både for fett, protein og fiber. Havre og mais inneholder mest fett, mens hvete er den mest proteinrike arten. Rug, bygg og hvete har et høyere fiberinnhold enn mais og ris, sier Miriam.

– Korn er bygget opp av tre deler, kli, kim og kjerne. Kli og kim sitter i de ytterste kornlagene. Det er her mesteparten av kostfiberet befinner seg. Kli og kim har også et mye høyere innhold av vitaminer, mineraler og antioksidanter enn kjernen. Andelen av kornets bestanddeler som beholdes i melet angis prosentvis som utmalingsgrad.

– Utmalingsgrad?

– Høy utmalingsgrad betyr at mer av næringsstoffene blir igjen i melet. Sammalt mel inneholder hele kornet og har en utmalingsgrad på hundre prosent. Utmalingsgraden av melet betyr mye for næringsinnholdet i maten og kornproduktene man bruker det til. Fullkorn er hele korn og bearbeidet korn (f.eks. fullkornsmel, som har en sammensetning av kli, kim og kjerne likt et helt korn). Andelen fullkorn i kornvarer oppgis i prosent og fullkornsprodukter må inneholde en minimumsmengde fullkorn for å kunne hete det. Fullkornsprodukter er viktige kilder til kostfiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter og har et betydelig høyere innhold enn lyse, raffinerte kornprodukter.

Ifølge både Helsedirektoratet og Hepla er det en sammenheng mellom inntak av fullkorn, grove kornprodukter og fiberrike matvarer og lengre levetid, redusert risiko for hjerte- og karsykdommer, type 2-diabetes og kreft i tykk- og endetarm.

– I tillegg til gunstige helsefordeler har fullkornsprodukter mer smak og farge enn tilsvarende polerte og siktede varianter. Derfor velger man grovt, sier Miriam, og avslutter med en liten fun fact:

– Bokhvete er ikke et korn (faktisk i samme plantefamilie som rabarbra), men bokhvetemel har mange av de samme egenskapene som melet fra korn og kan brukes i for eksempel pannekaker.

Har du lyst å prøve vegankassen min? Er du kunde for første gang får du 50% rabatt på den første kassen ved å bruke rabattkoden “Vegetarbloggen”. Klikk her for å lese mer. 

veganske matkasser kombi

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *