

Burger med søtpotet og sorte bønner
Saftige og herlige veganske burgere med smak av både røkt, søtt og salt.
Jeg elsker en god veganburger! Denne oppskriften er skikkelig herlig synes jeg, det er noe med den røkte smaken som sjelden blir feil rett og slett. På bildet er burgeren servert med hjemmelaga burgerbrød, chipotleaioli og løkringer – men det er altså ikke nødvendig med alle disse her på en gang altså, du kan også gjøre det lett å servere den i hvetetortillas med litt tomatsalsa til for eksempel, eller sammen med ris og salat.

Ingredienser til 4 porsjoner:
- 2 dl tørka sorte bønner, evt 1 boks (ca 4 dl) hermetiske
- Litt olje til steking
- 1 stor søtpotet, evt 2 små
- 1 sjalottløk
- 1 kinesisk hvitløk
- 1 chipotle i adobosaus (evt 1 tørka chipotle)
- 2 ss linfrø
- 4 ss vann
- 1 ts røkt paprikapulver
- 2 ts spisskummen
- 2 ts liquid smoke
- Salt og pepper
- Ca 2 dl brødsmuler eller havregryn
- Burgerbrød, salat, tomatskiver og eventuelt chipotleaioli og løkringer til servering
Framgangsmåte:
Bruker du tørka bønner må de bløtlegges et par timer for deretter å kokes møre. Bruker du hermetiske så holder det å helle av laken og skylle bønnene i litt kaldt vann.
Forvarm stekeovnen til 200 grader. Kle et stekebrett med bakepapir og gni det inn med litt olje. Skrell søtpoteten(e) og skjær i terninger. Fordel disse utover stekebrettet, sett i ovnen og bak til de er møre. Dette tar cirka 20 minutter, avhengig av størrelsen på terningene. Gjør klar resten mens søtpotetene baker.
Finhakk sjalottløk, hvitløk og chipotle. Knus linfrøene i en kaffekvern eller tilsvarende og rør de ut i vannet.
Varm opp 1 ss olje i en stekepanne. Ha i sjalottløk og hvitløk og la det surre i et par minutter. Ha i røkt paprikapulver og spisskummen og stek i et par minutter til.
Ha de stekte søtpotetterningene i en bolle, mos de sammen med en gaffel. Ha i bønnene og mos disse litt inn – du skal fortsatt ha en del hele og halve bønnebiter. Ha i løkbladingen, linfrøblandingen, chipotle og liquid smoke. Rør god sammen og smak til med salt og pepper.
Rør inn litt og litt brødsmuler eller havregryn til du får en fin og fast deig som kan formes til burgere. Er det en stund til du skal steke de så kan du fint sette deigen kaldt her, og den holder seg godt i kjøleskapet i alle fall i ett døgn.
Varm opp olje til medium/høy varme i en stekepanne. Form burgere av deigen og stek de i 3-4 minutter på hver side.
Servér i burgerbrød med salat og tomatskiver, vil du være ekstra fancy er det godt med chipotleaioli og løkringer til.
