Oslo vegetarfestival: Programmet er klart

Norgest første og største veganske festival byr på politisk debatt, inspirerende foredrag, speeddating, networking og kokkekurs. Her får du hele oversikten. 

Om få uker braker det løs i og rundt DogA i Oslo sentrum. 13. og 14. mai er dørene åpne mellom 11 og 18, og området fylles opp av alt du kan drømme om av veganske godsaker. Men festivalen har ikke bare mat og stands, den har også et stort faglig program.

Mer informasjon om Oslo vegetarfestival finner du på nettsidene deres. 

En av kokkekursholderne er min gode bloggkollega Mia Frogner som har bloggen Green Bonanza. Hun skal ta for seg en elsket og misforstått kamerat – nemlig tofu.

– Du kan vel si at jeg har som mål å omvende alle som er tofu-skeptikere, sier Mia. Det er første gang hun holder kurs ved akkurat denne festivalen.

– Jeg gleder meg skikkelig til å møte folk, og så klart ser jeg fram til Nice Awards.

Mia sitt kurs er søndagen klokken 15.00. Scroll ned for fullt program.

Foredrag

Lørdag 13. mai

11.00: Klima – og miljøminister Vidar Helgesen åpner Oslo Vegetarfestival 2017

12.00-12.45: Politisk debatt
Hva mener politikerne om å legge til rette for mer vegetabilsk landbruk i Norge? Hvordan ser de ulike partiene på vegetarisk mat som en del av løsningen klimakrisen? Hvilke holdninger har partiene til incentiver for å få folk til å spise mer vegetarisk?

Debattleder: Shabana Rehnman Gaarder

13.00-13.45: Plant-based power ved Nathan Loughton, Vegan Bodybuilding
Vil du bli sterkere, større eller bare i bedre form samtidig som du fører en vegansk livsstil. Lurer du på om og i så fall hvordan det kan gjøres, og om det er lett eller vanskelig?

Kom og hør på Vegan Bodybuilding sitt foredrag, så får du all informasjonen du trenger, du får se hvor enkelt det faktisk er og får tips slik at du kan starte i dag!
Foredraget holdes på engelsk

14.00-14.45: Hvorfor dedikere hele livet ditt til en gris? Ved Steve Jenkins and Derek Walter
Esther the wonder pig ble adoptert av Steve og Derek, som trodde hun var en miniatyrgris. Det viste seg fort at det var ingenting miniatyr ved Esther, hun vokste og vokste, helt til hun ble 270 kilo! Med andre ord: En fullstørrelse slaktegris. Steve og Derek forteller sin historie om hvordan Esther har blitt en stjerne i sosiale medier, og hvordan hun etterhver endret alle aspektene i deres liv.
Foredraget holdes på engelsk

15.30- 16.30: The Nice Awards
Bli med på en feiring av de beste vegan-vennlige bedriftene, organisasjonene og selskapene på The Nice Awards, organisert av Vegan Norway. I ukevis har publikum stemt på deres favoritter, og under sermonien ved Oslo Vegetarfestival vil vinnerne kåres.

16.30 – 18.00: Speeddating
Møt andre og finn kjærligheten på speeddating for veggiser. Speeddating går ut på at du får møte hver person i din gruppe i tre minutter, og kan fortelle litt om deg selv og bli bedre kjent med den andre. Når disse tre minuttene er over flytter du videre til neste person og har tre minutter til å snakke med han/henne. Til slutt kan du skrive en lapp til den/de du gjerne vil snakke mer med, og legge i konvolutter som legges ut.

Les mer og meld deg på her. 

NB! Holdes i underetasjen i Kulturkirken Jakob.

Søndag 14. mai

12.00-12.45: Esther the wonder pig: Power of Social Media for Animal Advocacy ved Steve Jenkins and Derek Walter
Esther the wonder pig har blitt en stjerne i sosiale medier, etter at fedrene hennes adopterte det de trodde var en miniatyrgris, men som viste seg å være en 270 kilos slaktegris. Steve og Derek kommer til å snakke om “why love one but not the other” relatert til katter og hunder versus griser og kuer, og hvordan relaterbare bilder av dyr kan hjelpe oss med å skape meningsfulle personlige forhold med dyr som vi tidligere så på som mat. Dette fører ofte til en dramatisk livsstilsendring.
Foredraget holdes på engelsk. 

13.00-14.00: Panelsamtale – hvorfor satser vi på vegetarmarkedet?
Det siste året har flere store aktører kastet seg på vegetarbølgen. Narvesen har lansert veganske pølser, Meny har fått en egen vegetardisk og Deli De Luca har satt veganske burgere på menyen over hele landet. Hvorfor satser de på vegetarmat nå, hvilke trender ser de etter i markedet for å ville satse, hvilke erfaringer har de gjort, hva kan du gjøre hvis du ønsker enda flere vegetariske alternativer fra de store produsentene og hva kan vi forvente oss framover?

Ordstyrer: Shabana Rehnman Gaarder

14.00-14.45: Vegansk vår: Slik legger du om til et grønnere kosthold ved Tanja Kalchenko, lege og leder i Helsepersonell for plantebasert kosthold

Her får du en innføring i et vegetarisk/vegansk kosthold for store og små. Du lærer om matevaregrupper, næringsstoffer, enkle vegetarretter for nybegynnere og helseaspekter ved å spise mer vegetarisk. Foredraget passer perfekt for deg som vil delta i Vegansk vår.

15.00-15.45: You can do a lot with a little ved Sally Renshaw, Vegan Norway
Sally Renshaw kombinerte sitt engasjement for dyr med sin erfaring innen design for å grunnlegge Vegan Norway-appen. Med over 11 000 brukere har listene over veganvennlige plasser økt fra 30 i 2015 til nesten 600 i 2017. Sally vil dele sin historie om hvordan hun samarbeidet med rette folk, og brukte svært begrensa midler for å få store resultater. Hun skal snakke om viktigheten av design og tone i arbeidet, og hvordan hun har jobbet med store selskaper for å få kule ting til å skje.

16.30: Networking-sesjon

Vil du åpne en vegetarkafé, gi ut kokebok, lage klistremerker eller en app, og trenger samarbeidspartnere? Eller har du bare lyst til å «gjøre noe» og vil møte andre som også har lyst til å jobbe med vegetarprosjekter? På networking-sesjonen på Oslo Vegetarfestival får du møte mange ildsjeler, og kanskje dere kan finne prosjekter dere kan jobbe på sammen.

Networking foregår som flere lynmøter på rekke og rad. Du sitter ved et bord overfor en annen person. Så får dere snakke sammen i fem minutter før dere hopper videre. Her kan du fortelle hva du gjerne vil jobbe med, hva du er flink på og kanskje er personen en perfekt samarbeidspartner for deg? Påmelding er ikke nødvendig, møt opp i foredragsrommet i Kulturkirken Jacob senest kl. 16.30. Hurra for flere spennende vegetarprosjekter!

Kokkekurs

Lørdag 13. mai

12:00 – 12:45: Veganske burgere og tilbehør ved Jane H. Johansen, Veganmisjonen og Thomas Hvål Olsen,Veganmannen
Duoen vil vise hvordan en enkelt kan lage veganske burgere som smaker godt, er sunne og som ikke minst holder seg sammen når de skal stekes. De vil også lage et par deilige tilbehør som du kan slenge sammen i en fei og imponere alle på grillfesten.

Dette kurset holdes som en del av Vegansk vår

13:00 – 13:45: Bak uten egg og melk ved Mari Hult, Vegetarbloggen
Kaker som holder fasongen og ikke smuldrer? Saftige terter og sprø marengs? Saftige kremete ostekaker og nydelige sauser?

Mari Hult står bak Norges største og mest leste vegan-/vegetarblogg, er forfatter av kokeboken «Sykt godt», og ifølge bloggen Green Bonanza «har vi ikke kalt Mari dronninga av veganske kaker i årevis uten grunn».

Alt kan bakes uten egg (og melk) – om du bare vet hvordan! På dette kurset får du seks år med vegansk baking komprimert til 45 minutter, så det er bare å kjøpe inn papir, trene opp skrivemusklene og stille opp på kurs.

14:00 – 14:45: Det magiske indiske kjøkken ved Niru Kumra, MasalaMagic
Niru Kumra startet MasalaMagic i 2003, og og bedriften driver med både catering, kurs og produksjon av egne produkter. MasalaMagic jobber med den autentiske indiske smaken, og på dette kurset lærer Niru deg om krydderbruken i det indiske kjøkken og hun avslutter med å lage en ayurvedisk rett!

15:00 – 15:45: Ramen – Japanese noodle soup ved Ann Lee, Tanpopo Ramen
Ramen er en utypisk asiatisk nudelsuppe – den krever nemlig umami. Lær hvordan du skaper dette med å bruke japanske plantebaserte ingredienser, og ender opp med en nydelig nudelsuppe.
Kurset vil bli holdt på engelsk. 

16:00 – 16:45: Carinas sunne kjøkken, Carina Hultin Dahlmann
Carina Hultin Dahlmann er forfatter og plantebasert kokk som viser deg hvordan du kan lage energigivende, blodsukkervennlig og smakfull plantebasert mat som styrker kroppen og gir god helse. Matglede og helseglede i skjønn forening!

17:00 – 17:45: Cooking class with Reuben Waller
Rueben Waller er en klassisk skolert prisvinnende kokk, og han har jobbet i flere Michelin-restauranter i Storbritannina. Han har nå lært opp kokkene hos Nordvegan, og ved Oslo Vegetarfestival vil ha gi deg inspirasjon til å lage sunn, fargerik og smakfull mat.
Kurset vil bli holdt på engelsk. 

Søndag 14. mai

12:00 – 12:45: Veganske burgere og tilbehør ved Jane H. Johansen, Veganmisjonen og Thomas Hvål Olsen,Veganmannen
Duoen vil vise hvordan en enkelt kan lage veganske burgere som smaker godt, er sunne og som ikke minst holder seg sammen når de skal stekes. De vil også lage et par deilige tilbehør som du kan slenge sammen i en fei og imponere alle på grillfesten.

Dette kurset holdes som en del av Vegansk vår

13:00-13:45: Rå kake uten gluten, sukker, soya, egg, melk ved Made With Love Raw Kaker 
Made With Love Raw Kaker var Norges første bakeri i sitt slag: custom made (alt spesiallages til hver enkelt kunde), håndlaget sjokolade, energibarer, godiskuler og kaker som er raw, vegansk, økologisk, fairtrade, og fri for gluten/sukker/egg/melk/soya. Det lille bestillingsbakeriet i Oslo har drevet med både catering og kurs for privatpersoner i over 4 år, og eieren Mirja har lært av blant andre David Wolfe og Matthew Kenney. Mirja er også rå sjokolade ekspert (raw chocolatier), så spør henne gjerne om sjokolade.

På dette kurset vil du lære å lage en fantastisk god rå kake du kan spise med god samvittighet!

14:00 – 14:45: Raske veganske hverdagsmiddager ved Mari Hult, Vegetarbloggen
I en travel hverdag kan vegansk mat virke skummelt og tidskrevende. Men det trenger det ikke å være! Mari Hult står bak Norges største og mest leste vegan-/vegetarblogg, er forfatter av kokeboken «Sykt godt», lager veganske middagskasser hos Nettmat og holder faste kokkekurs i Stavanger med vegansk hverdagsmat på menyen. Hun kommer til Oslo vegetarfestival med oppskrifter, inspirasjon, tips og triks til overkommelige hverdagsmiddager som hele familien elsker.

15:00 – 15:45: Ikke vær redd for tofu ved Mia Frogner, Green Bonanza
Tofu er elsket av mange og fryktet av flere – og begge deler er like forståelig. På kurset ikke vær redd for tofu skal vi snakke om tofu, se på ulike varianter, og lære noen enkle triks for hvordan du kan bruke tofu. Samtidig tilbereder vi en vietnamesisk baguette, bahn mi, med hjemmesyltede grønnsaker, soyastekt tofu og tofumajones.

16:00 – 16:45: Vegansk selskapsmat ved Caroline Rognan Aasen, The Natural chef
Ingenting er umulig i veganverden. Det er fult mulig å unne seg en god selskapsmiddag i gourmetstil også som veganer. Vegansk mat kan forføre i alle slags sammenhenger, og det er ikke vanskelig få til. Kursholder har erfaringer fra mange ulike land, og vil på dette kurset vise deg hvordan man kan lage en enkel og smakfull festmiddag. Dette kurset passer ypperlig for alle som vil lage det lille ekstra i hverdagen eller til fest.

17:00 – 17:45: Tempeh – kurs med Det Indonesiske kjøkken
Det Indonesiske kjøkken tilbyr både catering og kurs og har et bredt utvalg av vegetar- og veganretter. På dette kurset lærer du å tilberede tempeh, og hvordan du lager en deilig peanøttsaus som tilbehør. Tempeh er laget av soyabønner og har et høyt innhold av proteiner, så hvis du vil legge om til et grønnere kosthold er dette kurset veldig lurt å få med seg.

Andre aktiviteter

Balkongdyrking – et såkurs for nybegynnere ved Camilla Storm
Dyrk dine egne smaksopplevelser i vinduskarmen eller på balkongen. Et praktisk såverksted, der du vil lære hva frøet trenger for å bli til mat på din tallerken. Alt du trenger er egne hender og et ønske om å lære noe om dyrking. Det du sår og prikler tar du med hjem. Varighet ca 45 min. Bergrenset med plasser, «førstemann til mølla».

Tid: Kl. 13 og 16 begge dager. Drop – inn såverksted før og etter kurs.

Sted: Ute i eget telt i nærheten av inngangen til DogA.

Lær å lag din egen skrubb av kaffegrut ved Siri Mittet, Gruten

Mer info kommer.

Tid: Søndag kl. 12 og 15

Sted: 2. etasje på DogA

Ansiktsmaling for barn

Mer info kommer.

Tid: Kl. 12 – 15 begge dager

Sted: 2. etasje på DogA

Les mer om Oslo Vegetarfestival her. 

2 Comments

  1. Hvis man er vegetarianer, må man kutte ut alt av animalske e-stoffer og animalske buljonger da? Eller holder det å kutte ut kjøtt og fisk?

    1. Anja: det er forskjell på en vegetarianer og en veganer. Vegetarisme handler kun om kosthold, mens veganisme handler om en hel livsstil der man unngår så mye man kan å bidra til dyrs lidelse og død. Det gjelder ikke bare mat, men kosmetikk, klær (ull, silke, pels, skinn osv) og annet. En vegetarianer spiser ingenting som har levd, altså kjøtt, fisk eller fugl. En veganer spiser ingenting som har levd eller som kommer fra dyr, altså kjøtt, fisk, fugl, egg, melkeprodukter, honning, lus (E120 osv). Nå er det jo ingen som tvinger en til å kutte ut noe som helst, så om du kun kutter ut kjøtt, fisk og fugl og fremdeles spiser noe animalsk tilsetning i feks. suppeposer og lignende, så er det jo ingen som står bak deg med ei kjevle, men da lever du ikke helt vegetarisk per definisjon. Men alle monner drar, og det sies jo at om alle nordmenn kutter ut kjøtt bare én dag i uka (alle måltider denne dagen) tilsvarer det et CO2-utslipp på 300.000 biler, i tillegg til at det sparer mange dyr. 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *