Ernæringseksperten svarer: Hvordan får veganere i seg jod?

Og hva er greia med det egentlig? Spoiler alert: Det er viktig OG det er fullt mulig å få det i seg uten melk og fisk. 

Fotograf toppfoto (portrett): Øystein Sondrup

Min serie om vegansk ernæring har rett og slett blitt populær, så da er det på plass med et nytt tema. Og denne gang er det noe som kanskje oppfattes som smalt, men som er viktig å tenke på – spesielt om du er gravid.

Ernæringsekspert denne gangen er lege Tanja Kalchenko, som er leder i foreningen Helsepersonell for plantebasert kosthold (HePla). HePla er en organisasjon for leger, ernæringsfysiologer og annet helsepersonell som vil spre kunnskap om plantebasert kosthold fra et helsemessig perspektiv.

– Jeg interesserer meg for et sunt kosthold og sykdomsforebygging. Vi i HePla mener at plantebasert kosthold burde være førstevalget for alle som vil spise sunt.

– Men hvorfor er jod så viktig, og spesielt for gravide?

– Jod er et mikroelemet som er viktig for noen av kroppens funksjoner men som ikke kan produseres i kroppen. Derfor må jod tilføres med kosten. Jod er viktig for produksjon av stoffskiftehormoner i skjoldbruskkjertelen. Dette er i sin tur viktig for normalt stoffskifte både hos voksne og barn, samt for normal utvikling og vekst av nervesystemet hos foster og små barn. Hvis gravide kvinner får i seg altfor lite jod, kan dette føre til negative effekter på fosterets utvikling, først og fremst hemmet vekst og utvikling av nervesystemet, sier Tanja.

Heldigvis kan en spise et plantebasert kosthold og likevel få i seg jod uten å gå på akkord med sine etiske prinsipper. Men det er ikke alltid like enkelt.

– Det kommer rett og slett an på hvor i verden man bor. Dette er enkelt i Sverige og Danmark, men litt vanskelig i Norge. “Mens de fleste land i verden har valgt berikning av salt for dekke befolkningens jodbehov, er Norge i en særstilling: hos oss er det kun melkeprodukter, fisk og eventuelt kosttilskudd som bidrar vesentlig til jodinntaket …” skriver Nasjonalt råd for ernæring skriver i sin rapport «Risiko for jodmangel i Norge. Identifisering av et akutt behov for tiltak». Kumelk inneholder jod fordi kraftfôret til kyrne er kunstig tilsatt jod.

Vanskelig å få nok av uten kunstig beriking
Jordsmonnet er fattig på jod flere steder i verden, blant annet i Europa inkludert Norge. Jod er dermed et mikroelement som det er vanskelig å få nok av uten kunstig beriking. WHOs globale strategi for å forebygge jodmangel har i flere tiår vært beriking av matsalt med jod, og internasjonalt er det derfor nettopp jodberiket salt om er hovedkilden til jod.

– Urovekkende lavt inntak av jod er nylig påvist hos halvparten norske gravide, derfor kom Nasjonalt råd for ernæring med en anbefaling til staten, om at alt norsk matsalt, inkludert den som brukes av matindustrien, bør berikes med jod.

TANGPESTO: Inneholder jod.

«Universell beriking av salt (universal salt iodization) er anbefalt av WHO som den beste strategien for å sikre et adekvat jodinntak i en befolkning (WHO 2014)», sier jod-rapporten til Nasjonalt råd for ernæring. I Sverige er det tilsatt ti ganger mer jod i matsalt enn i Norge. Allerede for 20 år siden opprettet Danmark et eget program DanThyr for å passe på om danske får i seg nok jod.

– Men det finnes jo salt i Norge som er tilsatt jod? 

– I Sverige finnes det jodberiket salt som inneholder 5 milligram  jod per 100 gram salt (sjekk innholdsfortegnelse). 1 teskje av dette saltet gir dermed 250 mikrogram jod, noe som dekker 170 % av dagsbehovet for jod for en voksen. Norsk jodberiket salt inneholder kun 0,5 milligram jod per 100 gram salt. En teskje norsk jodberiket salt dekker dermed kun 17 % av dagsbehovet for jod, og kan derfor ikke fungere som en tilstrekkelig kilde til jod, sier Tanja, men forklarer at det er andre måter å få i seg jod på i Norge:

Anbefaler tangmel, nori og tilskudd
– Det finnes ulike måter å få i seg nok jod på vegansk vis, uten melk eller fisk. En fjerdedel teskje (en knivsspis) tangmel dekker dagsbehovet for jod for en voksen. Jodtilskuddet Jod 225 mikorgram fra Nycoplus er nylig kommet på norske apotekek. VEG1 er et kosttilskudd som både inneholder jod, vitamin D, vitamin B12 og selen, og som spesielt er utviklet med tanke for veganernes behov. Tørket tang og tare selges bl.a. på internett og på helsekostbutikker. Jodinnholdet er ikke alltid standartisert, og noen typer tare kan inneholde ganske mye jod. Disse kan brukes i matlaging, men det er viktig å ikke spise disse hver dag for å ikke få i seg for mye jod*. Nori er et unntak. Nori inneholder relativt lite jod og er et produkt som er trygt å spise i større mengder.

Du behøver med andre ord ikke drikke melk eller spise fisk!

vegansk maik sushi oppskrift
NORIARK: Inneholder jod.

– Forhåpentligvis vil myndighetene våre følge anbefalinger til både Verdens helseorganisasjon og  Nasjonalt råd for ernæring og tilsette tilstrekkelig med jod i matsalt, slik at det blir enkelt for alle å dekke jodbehovet.

*Mens dagsbehovet for jod for en voksen er 150 mikrogram jod per dag, er øvre trygg grense for jodinnntakt i Norge 600 mikrogram per dag. Hvis man får i seg for mye jod kan dette føre til forstyrrelser i funksjonen av skjoldbruskkjertelen, altså både til lavt eller høyt stoffskifte, samt forstørrelse av kjertelen. Disse forandringene kan både være forbigående og varige.

Vil du vite mer?

Sjekk ut Helsedirektoratet sin informasjon om jod og les mer på hepla.no

MAKIRULLER: Inneholder jod.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *