Slik baker du til skikkelig mange

3 jenter, 10 timer, 1250 cupcakes. Her deler vi alle tipsene om hvordan vi fikk det til.

Alle foto: Erik Sæter Jørgensen

Tidligere i år fikk jeg et bakeoppdrag utenom det vanlige. Kolumbus skulle lansere sine tre splitter nye el-busser, og ville lage folkefest på torget her i Stavanger. Miljøbevisste som de er så tenkte de å servere noe vegansk til folket, og da landa det på veganske cupcakes fra meg.

Jeg tenkte meg nok kanskje ikke veldig godt om, for plutselig hadde jeg forplikta meg til å levere 1250 cupcakes – cirka 1050 mer enn jeg noensinne har bakt tidligere.

Men en har jo ikke gått på “Yes I can”-kurs for ingenting, så det var bare å sette i gang. Og 1250 cupcakes ble det!

Roter du deg inn i noe tilsvarende så er her mine beste råd:

  • Keep it simple. Jeg valgte å lage to ulike typer cupcakes, vanilje og sjokolade, som er enkelt å produsere mye av.
  • Få inn hjelp! Etter min erfaring så er det viktigste folk med rett holdning, god arbeidsvilje og smittende humør, såfremt du ikke skal lage noe veldig komplisert eller fancy.
  • Husk godt skotøy, forklær og eventuelt hodeplagg. Det lønner seg. Skal du være mer enn 4-5 timer i gang anbefaler jeg å ha et par sko å skifte til halvveis også.
  • Lei eller lån et storkjøkken. Det må til for å holde Mattilsynets regler, som alle vinner på, og er også bedre å jobbe på. Mye bedre. Det er mer praktisk lagt opp, ovnen er større, maskinene sterkere og benkene er konstruert slik at ingen får vonde rygger.
  • Regn nøye ut hvor mye du trenger av alt. Det eneste vi tok på skjønn her var melis, og nå har jeg 15 kilo melis i bilen som jeg ikke vet helt hvor jeg skal gjøre av.
  • Tenk over de ulike stegene i oppskriften(e), regn på ovnskapasitet og finn eventuelle flaskehalser. Hos oss var det stekeovnen, så vi prioriterte hele tiden å ha den full av cupcakebrett.
  • Planlegg godt hvor ting skal stå og hvor de ulike oppgavene skal gjøres passer best inn, slik at folk slipper å gå i veien for hverandre, og det blir kortest mulig distanser med bæring.
  • Tenk samlebånd – folk får en oppgave hver, da har alle mer kontroll og det blir mer effektivt. Rullér eventuelt etterhvert slik at alle får prøve alt og det blir mindre kjedelig.
  • Hold det rent og ryddig rundt deg! Ta gjerne pauser fra produksjonen og gjør all oppvask og nesten vask ned hele kjøkkenet før du fortsetter. Det er hygienisk, motiverende og gjør faktisk ting mer effektivt.
  • Musikk! Kaffe! Sukker!

HER FINNER DU ALLE MINE CUPCAKEOPPSKRIFTER

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *