Verdens snilleste prisutdeling

Oslo vegetarfestival blir vertskap for Norges første prisutdeling for veganske aktører. 50 utstillere er påmeldt til nå, fedrene til kjendisgrisen Esther kommer, og klima- og miljøminister Vidar Helgesen skal åpne festivalen. 

Oslo vegetarfestival 2017 arrangeres 13. og 14. mai på DogA og Kulturkirken Jacob, i Hausmannsgate i Oslo. 

– Jeg ser frem til å komme på Oslo Vegetarfestival og få inspirasjon til nye vegetariske matretter. Hvis vi skal klare å kutte klimagassutslippene, er matvanene våre en del av løsningen. Vi må spise mindre kjøtt og mer grønnsaker. Derfor er jeg glad for å kunne støtte opp om arrangementer som øker oppmerksomheten om vegetarisk kosthold, sier minister Helgesen, som altså åpner festivalen lørdag 13. mai.

ÅPNER FESTIVALEN: Klima- og miljøminister Vidar Helgesen. (foto: Bjørn Stuedal)

– Alle trenger ikke å bli vegetarianere, men alle kan gjøre vegetarmat til en like naturlig del av måltidsplanen som fisk, kylling og kjøtt. Hvis alle spiser et kjøttmåltid mindre i uken, er det godt for folkehelsa og dessuten vil klimagassutslippene fra landbruket gå ned med rundt 5 prosent. Det som er bra for kroppen, er også bra for kloden!

The Nice Awards
Nytt av året er at Norges første veggis-prisutdeling blir en del av festivalen. “The Nice Awards” skal feire veganvennlige bedrifter, og menneskene som setter dyreetikk sentralt i livene og karrierene sine. Tidenes snilleste prisutdeling organiseres av Sally Renshaw, damen bak den populære Vegan Norway-appen.

Besøk nettsiden til The Nice Awards 2017 her. 

– Nå for tiden er det relativt enkelt å være veganer, og det er mye vi tar for gitt. Jeg tenker at vi ikke må glemme at det for kun få år siden var vanskelig å finne vegansk fastfood i Norge, svært få restauranter serverte tofu, og de fleste matbutikker hadde ikke engang soyamelk! Samtidig var det svært få veggisblogger, dyrerettighetsorganisasjonene var mindre, og det var ikke mange dokumentarfilmer eller ressurser å få fatt i når det kom til etikk og dyr, sier Renshaw, som selv har brukt all fritid og masse penger på å bygge opp Vegan Oslo og etterhvert Vegan Norway-appen. Hun vet hva hun snakker om.

VEGAN NORWAY: Det er bare å laste ned appen.

– Tidligere var det vanskeligere. Men bra folk jobbet hardt og fikk til greier som gjorde verden til et bedre sted. De skrev bøker, lagde dokumentarer, arrangerte arrangementer, laga veldedige organisasjoner og starta bedrifter. Etterhvert som flere ressurser ble tilgjengelige så fikk flere folk øynene opp for en grønnere livsstil. I dag er det enklere enn noensinne å være veganer.

For å takke alle som har lagt ned så mye innsats for å få til dette, tok Renshaw initiativet til “The Nice Awards”.

– Det er viktig at vi tar oss tid til å takke. Dedikerte skribenter som lager bloggene vi leser, kokker som jobber hardt på kjøkkenene sine for å lage fantastiske veganske retter, entreprenører som prøver å introduserer grønnere produkter til konsumentmarkedet, og snille frivillige som bruker kvelder og helger på å hjelpe andre. Slikt arbeid inspirerer endring, og gjør fremtiden lysere for oss alle.

Sjekk ut “The Nice Awards”-nettsiden for å nominere dine favoritter i de ulike kategoriene. 

Utenom å arrangere prisutdeling så gleder Renshaw seg til å ha litt fri også.

ILDSJEL: Sally Renshaw forteller om veganisme til et stappfullt Impact hub i Bergen.

– Jeg prøver alltid å få nyte festivalen. Jeg liker å stikke innom de ulike bodene, se hvilke nye prosjekter folk jobber på, sjekke ut kule nye veganprodukter og å møte gamle kjente. Men favoritten min med festivalen er maten. Valgfrihet på den kanten er ikke vanlig for en veganer på festivaler og arrangementer, så jeg klarer ikke helt å forklare hvor fantastisk det føles å kunne spise ALT, ja og faktisk ha problemer med å velge om jeg vil ha seitanburgeren, tofukebaben eller falafelwrapen. Jeg gleder meg så veldig til å se hva de har å by på i år!

Inspirasjon og matglede
En annen som gleder seg til årets store happening er Lars Kjelkenes Giæver, en av ildsjelen bak Facebookgruppa Veggispreik.

 – Vi i Veggispreik elsker jo inspirasjon og matglede, og det er akkurat det Oslo Vegetarfestival leverer.

De siste årene har Veggispreik hatt sin egen koselige “preikekrok” under festivalen, en god plass å være om du trenger litt ro, og har lyst på, ja, en god prat.

PREIKEKROKEN: Yngve Ekern (til venstre) og Lars Kjelkenes Giæver under Oslo Vegetarfestivaln 2016.

– Jeg føler meg virkelig hjemme på festivalen. Her er det åpent for alle og inkluderende. Det er høyt nivå på det faglige innholdet, og man møter masse positive folk. Enten du vil knytte nettverk, shoppe, lære, utforske eller møte folk du ellers møter på nettet, så må denne festivalen oppleves, sier Kjelkenes Giæver.

God mat og mentalt påfyll
Styremedlem Trine Strømme i Norsk vegansamfunn er også gira.

– Jeg gleder meg alltid til Oslo Vegetarfestival. Den som fremdeles innbiller seg at det er restriktivt og kjedelig å leve vegansk, har nok ikke vært her. Her finner du dyrevennlig mat fra alle verdenshjørner, og ikke minst et mangfold av mennesker som har det til felles at de er opptatt av å leve på en måte som ivaretar dyr, mennesker og miljø – og som egentlig ikke skiller seg noe særlig fra mennesker flest! Det er en tydelig endring på gang i samfunnet, der stadig flere begynner å stille kritiske spørsmål til hvordan vi behandler dyr. Men fremdeles lever vi i en virkelighet der det å konsumere kjøtt og andre dyreprodukter er normalt og forventet. Jeg tror festivaler som Oslo Vegetarfestival spiller en viktig rolle i å knuse en del myter om veganisme, og inspirere til å velge annerledes, ved å vise at det faktisk ikke er så skummelt eller vanskelig som noen skal ha det til.

NORSK VEGANSAMFUNN: Trine Strømme og Norsk vegansamfunn på stand under lanseringen for “Sykt godt” på Bryggetorget i 2016. Foto: Tine Kathrine

I tillegg til å være gjest på festivalen skal Trine stå på stand med vegansamfunnet.

– Det ser jeg frem til, for det er alltid veldig givende å møte folk ansikt til ansikt på den måten. Ellers gleder jeg meg til å spise mye god mat, men også til mentalt påfyll. Som en av de mange som har latt seg fascinere av Esther The Wonder Pig, ser jeg vel kanskje særlig frem til å høre fordragene med “pappaene” hennes, Derek Walter og Steve Jenkins, om hvordan møtet med en gris som var avlet frem for å bli til kjøtt, tvang dem til å revurdere oppfatninger om dyr som de frem til da hadde tatt for gitt.

Siden sist har også noen nye utstillere kommet til:

Her finner du tidligere annonserte utstillere. 

The Fragrance of the Heart – Vårt kjøkken tilbyr et delikat utvalg veganske retter og desserter, samt økologisk kaffe og urteteer. – www.fragrance.no

Linda Illustrasjon – Prints og postkort til dyre- og planteelskere. – www.lindaheggen.no

Sunny Surinam – Tropical Streetfood of Surinam

Greenpeace – Uavhengig internasjonal miljøvernorganisasjon – www.greenpeace.no

Vegankunst – Deilig vegansk mat

Grøt&Oss – en ny type grøt

Anima – Stopp dyremishandling – Internasjonal dyrevernorganisasjon for dyr i landbruks-pels-dyreforsøks- og underholdningsindustrien. – stoppdyremishandling.no

Carina Hultin Dahlmann- Forfatter og plantebasert kokk – velkommen til mitt sunne, grønne univers med juicing & plantebasert matlaging – www.juicydrops.no

Pure Food Norway – raw food, gluten free food, juices, vegan protein food – www.purefoodnorway.no

Gruten – Kjøp Grutensåpa og Grutenskrubben, meld deg på kurs og bli inspirert! – www.gruten.no

Ananda Marga Pracaraka Samgha – “mat for det spirituelle sinn” www.anandamarga.org

Oslo vegetarfestival 2017 arrangeres 13. og 14. mai på DogA og Kulturkirken Jacob, i Hausmannsgate i Oslo

Meld deg gjerne på Facebook-eventet her for å holde deg oppdatert. 

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *