– Maten fikk plutselig et ansikt, et navn, en personlighet

Grisen deres har en million facebookfølgere. I mai kommer fedrene til Esther the wonder pig til Norge. 

Esther the wonder pig er en gris som har tatt internett og verden med storm. De fleste kjenner nok allerede til historien hennes som kort oppsummert er at hun ble født sommeren 2012, og solgt til sine nåværende “fedre” Steve Jenkins og Derek Walter som en miniatyrgris. Det de ganske kjapt fant ut var at hun var slettes ikke en miniatyrgris, men hun vokste og vokste og vokste. Likevel var de aldri i tvil om at de ville beholde henne, og nå dokumenterer de hennes liv og personlighet daglig i sosiale medier. Hun er blitt en stjerne verden over, blant annet har hun over en million følgere på Facebook.

Historien om Esther er et fantastisk eksempel på hvordan et dyr blir tatt på alvor av mennesker selv om det ikke er et typisk kjæledyr som hund eller katt, og Steve og Derek bruker historien hennes hver dag for å spre oppmerksomhet om dyrs rettigheter.

I mai tar Jenkins og Walter turen over Atlanterhavet til Oslo Vegetarfestival for å dele sin historie og erfaringer.

– Da vi ble invitert til å holde foredrag på festivalen så var det en ære vi ikke kunne takke nei til! Vi har hørt fantastiske ting om arrangenentet, og hvordan mennesker kommer fra hele Norge for å delta, sier Steve Jenkins.

– Vi elsker å besøke festivaler, både for å prøve den lokale maten, men også får å møte så mange gode, likesinna folk. Å se uttrykkene i folks ansikter når de prøver noen ting, når de får nye venner… det er alltid en herlig atmosfære på festivaler!

Her finner du en foreløpig oversikt over utstillerne som kommer på festivalen. 

Steve og Derek skal ikke bare holde ett foredrag, neida, de slår til med ett hver av festivaldagene. Og innholdet i de blir ulikt.

– Planen vår er å starte med en presentasjon av TED-talken vår “Why would you devote your entire life to a pig?”. Den varer i 17 minutter, og inkluderer vår forhistorie, hvordan Esther ble en stjerne i sosiale medier, og i ettertid endret hvert eneste aspekt med livene våre. Presentasjonen inneholder bilder og en video, og inkluderer noen bilder som kan være for grafiske for noen publikum med tanke på hvordan griser er oppfostra og slaktes på kommersielle gårder, mens vi hele tiden relaterer det til at det kunne ha vært Esther. Etter TED-talken spiller vi en video som introduserer Happily Ever Esther Farm Sanctuary, som gir et overblikk over hva vi gjør på gården, og snakker om framtidsplanene våre. Vi avslutter presentasjonen med en Q&A med publikum, sier Steve.

– Den andre presentasjonen starter med at vi setter folk inn i vår historie, og hvordan Esther kom inn i livene våre. Deretter snakker vi om hvor kraftfulle sosiale medier kan være for å snakke om dyrs rettigheter. Vi stiller det kjente spørsmålet “hvorfor elske en men ikke den andre”, med tanke på hunder og katter versus griser og kuer. Det viktigste her blir å vise hvordan relaterbare og morsomme bilder av dyr hjelper oss med å heve dyr som kuer og griser til en posisjon som tidligere var forbeholdt kjæledyrene. Det endrer måten du ser på dem, og kan føre til dramatiske endringer i livsstilen din. Presentasjonen kan også ha en Q&A om ønskelig.

Begge presentasjonen passer for alle publikum, men i følge Steve er den andre spesielt god for aktivister og alle som vil lære mer om hvordan en kan bruke sosiale medier i å fremme dyrs rettigheter.

– Alle dyr er individer med unike personligheter og karaktertrekk. Det er som det er en oppfatning av at gårdsdyr er slemme eller dumme, og at de ikke fortjener vår oppmerksomhet. Å bli kjent med Esther gjorde at vi forstod at vi hadde blitt villedet, og at en gris ikke ulik en valp. Vi orket ikke tanken på å skade hundene våre, så hvorfor var vi komfortable med å skade en gris? Da vi forelsket oss i nettopp en gris forstod vi at vi ikke kunne støtte kjøttindustrien lenger. Maten fikk plutselig et ansikt, et navn, en personlighet, og du kan ikke se på den på samme måte etter det.

På festivalen håper duoen å ha med en pocketversjon av boken sin Esther the Wonder Pig: Changing the World One Heart at a Time, med en ny seksjon med oppskrifter og en Q&A. Kjøper du den der, eller har du en versjon fra før av, så får du den signert på festivalen, av to gutter som gleder seg veldig til turen.

– Alle land har sine egne utfordringer med tanke på dyrs rettigheter, men initiativer som tar tak i disse begynner virkelig å få fart ikke bare i Norge, men i hele verden. Dette er en fantastisk tid å være veganer på, og å ta del i endringene som skjer.

Oslo vegetarfestival arrangeres 13. og 14. mai på DogA og området rundt. 

Les mer på Facebook-eventet

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *