

Grønnkålfalafel
Proteinrike og supergode kikertboller (med ukas “rant” på kjøpet).
Når jeg leser saker i aviser om mattrender, saker der journalistens egen stemme kommer godt fram, så ser jeg hele veien at de gleder seg til grønnkåltrenden går over, og at grønnkål bare er en vond helsefreak-råvare som ingen egentlig liker.
Jeg er virkelig ingen helsefrik (liker best kaker og Playstation), men denne grønnkåldissingen kan jeg ikke være med på. Det er jo en skikkelig god råvare! For noen år siden ga jeg min søster hjemmelaga grønnkålchips til jul (hun fikk andre ting også altså), og min niese som da var cirka syv ble rasende da det var tomt. Synes du grønnkålchips er noe vondt og veldig belastende å spise så tenker jeg at du enten har laget det feil, eller at du kan spise noe annet i stedenfor. Kanskje begge.
Men uansett. Her er nok en hyllest til grønnkålen fra min side – der favorittgrønnsaken er innlemmet i en av favorittrettene mine – nemlig falafel! Her finner du masse protein i kikerter, umami fra røkt paprikapulver og masse, masse god næring fra grønnkålen. For å gjøre det ekstra helsefreak-ish så baker vi falaflene i ovnen istedenfor å frityrsteke de. Jeg lover at det blir kjempegodt!

Ingredienser til ca 50 falafler:
- 1 kg tørka kikerter
- 3 sjalottløk
- 3 kinesisk hvitøk
- 200 g grønnkål
- Noen kvaster persille
- Noen kvaster koriander
- 2 ts røkt paprikapulver
- 3 teskje salt
- 3 teskje spisskummen
- 3 teskje bakepulver
- 1-2 dl hvetemel eller kikertmel
- Olje til steking
Framgangsmåte:
Bløtlegg kikertene i godt med vann over natten, eller i minst åtte timer.
Sil av vannet og ha kikertene over i en foodprocessor. Skrell løk og hvitløk og ha i sammen med kikertene. Tilsett grønnkål, persille, koriander, chili, røkt paprikapulver, salt, spisskummen, og bakepulver.
La maskinen gå på middels hastighet en liten stund. Kikertene skal ikke finmales. Du må nok stoppe et par ganger for å dytte massen ned fra kantene med en slikkepott.
Tilsett én og én spiseskje mel. Når massen begynner å klebre seg sammen har du hatt i nok.
Overfør massen til en bolle. Det blir best om du dekker den med plastfolie og setter kaldt et par timer, men du kan også steke falaflene med en gang.
Varm opp stekeovnen til 220 grader. Kle noen stekebrett med bakepapir og pensle disse med olje.
Form boller av ønsket størrelse av falafelmassen. Press de litt flate (1-1,5 cm er bra) og fordel utover stekebrettene.
Stek i 15-18 minutter, til falaflene begynner å bli gylne i kantene. Servér rykende varme.

Tips: Har du det travelt/liker du sprøere kanter på falaflene? Stek de i panne med godt med olje (medium/høy varme).
Falafel smaker godt med det meste av tilbehør, for eksempel meksikansk eller tabbouleh, pitabrød og hummus.
FLERE OPPSKRIFTER MED GRØNNKÅL FINNER DU HER.
