Nirus Quinoa polaw

Proteinrikt risalternativ fra kvinnen bak “Masala magic”. 

Niru Kumra er en av disse driftige matgründerne som står på og får til masse, samtidig som hun likevel deler kunnskapen sin gratis. I tillegg så brenner hun for kvalitetsprodukter, autentiske kvalitetsprodukter, istedenfor den visse “fornorskingen” butikkene våre har en tendens til å levere når det kommer til mat fra Mexico, India og Thailand (blant annet). Jeg ble først kjent med henne under Oslo Vegetarfestival i fjor, der hun hadde to (!) stander. Hun røsket omtrent tak i meg, introduserte seg, dro med bort til den ene standen for å vise fram produktene sine. Hun visste godt hvem jeg var og kjente godt nok til bloggen til å vite at jeg elsker indisk mat. Hun visste akkurat hva hun skulle vise meg, pushet ingenting salg, men ville bare vise at indisk mat, det kan jeg gjøre bedre.

Da jeg endelig klarte å riste henne av meg  (sagt med kjærlighet i stemmen), stakk jeg bort til den andre standen hennes for å smake på den indiske tallerkenen de serverte der uten at hun fulgte etter. Jeg hadde rett og slett lyst å betale den selv, og vurdere helt for meg selv om dette var bra eller ei. På tallerknen fikk jeg en krydderkake, en kikertrett, noe ris, papadums og chutneys. Absolutt alt smakte helt fantastisk. Selv om Oslo Vegetarfestival bugner over av god mat, så klarte jeg å prioritere hennes indiske fest begge dagene.

Oslo vegetarfestival 20166

Da jeg lanserte “Sykt godt” i Oslo på Aker Brygge, så laget vi en minifestival med mine favoritter og beste venner innen vegansk mat og dyrevern. Niru var en av de første jeg spurte om ville bli med, og uten å vite hva hun gikk til så sa hun ja på sparket. Sånne folk er så fantastisk kjekke å jobbe med! Standen hennes hadde kø fra før vi åpna til det var tomt på resten av området, og alt ble skrapet. Maten hun leverer er så utrolig bra, og i hennes tilfelle tror jeg nettopp køer snakker bedre enn ord.

Foto: Tine Katrine

For det meste utvikler og produserer hun autentiske indiske produkter som selges i butikker over hele landet, men hun blogger også om indisk mat, og elsker å dele oppskrifter. Da jeg spurte henne om hun ville dele en oppskrift på bloggen min så sa hun også ja på direkten, og leverte tekst og bilder fortere enn svint. Jeg elsker sånne folk. Da overlater jeg ordet til Niru:

Retten jeg har laget her, har dessverre gått i glemmeboka hos den yngre generasjonen!

Quinoa frø er naturlig glutenfritt og et supert alternativ til ris eller couscous. De er en svært god kilde til protein, kalsium, jern og kostfiber. Frøene kommer til sin rett ved oppvarming og er rike på C- og flere B-vitaminer.  Quinoa er et komplett protein som inneholder alle ni av de essensielle aminosyrene, som ikke kan produsere og må tilføres gjennom mat. De kan brukes i bakst, suppe, gryterett, salat og som erstatning for ris.

Du kan beregne 1 dl frø per person. Ved koking, bruk dobbel mengde vann som frø.

Quinoa har lang historie i det indiske kjøkken og er nå blitt kjent som supermat i vesten.  Her er en smakfull indisk rett som kan spises alene eller som tilbehør.

Ingredienser: 

 • 2 dl quinoa frø
 • 3 ss olje
 • 1½ ts spisskummen
 • 100 gr løkterninger
 • 300 gr forskjellige grønnsaker
 • ¾ ts gurkemeie
 • 1 ½ ts salt
 • 1 ts Nirus garam masala
 • 2 ss frisk koriander

Framgangsmåte: 

Skyll frøene i kaldt vann og bløtlegg i dobbel mengde vann. Kok frøene i dette vannet i ca 15 min. Sil av vannet.

Varm olje, ha i spisskummen og løkterninger. Stek til løken får litt farge, ha i grønnsaker i små terninger og stek alt i 2 min.

Tilsett kokt quinoa og krydder. Vend forsiktig og la alt trekke i 5 min.

Pynt med frisk koriander og server gjerne med papadums, raita og mango- og limechutney.

indisk vegansk quinoaris oppskrift

FLERE OPPSKRIFTER FINNER DU PÅ BLOGGEN “NIRUS VERDEN”. 

3 Comments

 1. Hvilke grønnsaker brukte du her?

  1. Mari Hult

   Brokkoli og gulrot tror jeg 🙂 Er ikke jeg som har laget akkurat denne, men Niru 🙂

   1. Tusen takk for raskt svar! Skal lage denne til venner på lørdag! 😀

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *