Ingen kan redde alle (men alle kan redde en)

Til Linn på trettiårsdagen – den mest omsorgsfulle personen jeg kjenner. 

“Katthult” kalte de meg på ungdomsskolen. På videregående ble de enda litt avanserte og utvidet det med “Mari Mills” (etter fantastiske Kari Mills fra Dyrebeskyttelsen). Jeg har alltid vært glad i katter. Jeg liker holdningen deres, du må gjøre deg fortjent til vennskapet. De er ufattelig vakre, herlig kyniske og når det trengs så viser de fantastisk ettertanke.

391143_10151415186702358_1209981432_n
NUSSI MIN: Katten som startet det hele for min del. Min beste venn i 21 år.

Her i Norge – som i så mange land – så er det et stort problem at det fødes for mange kattunger. Katteeiere er uansvarlige ved å la ukastrerte og usteriliserte katter gå ute slik at det stadig kommer nye kull med kattunger. Mange får fine hjem, mange blir behold i hjemmet de ble født i. Dette er jo kjempekoselig, for da får flere og flere folk bli kjent med disse vidundelige vesenene.

Synes du kattene kan seile sin egen sjø og har mer lyst å hjelpe pelsdyrene? Eller begge? JATAKK til begge! Sjekk ut dyrsfrihet.no for å se hvordan du kan hjelpe. 

Men. Mange blir dumpa. Jeg har selv vært fosterhjem for Dyrebeskyttelsen i snart tre år, og det er ikke måte på hvilke tragiske historier jeg hører. Hjelpeløse kattunger dumpet i plastposer og pappesker. Villkatter som går ute og får kull på kull som ender i store kolonier med katter som er underernærte, syke og som ikke får et trygt hjem å snu snuten mot når minusgradene nærmer seg.

Victoria2
VICTORIA: Nydelige Victoria ble funnet dumpet i en eske sammen med to søsken da de bare var et par uker gamle. Søsknene overlevde dessverre ikke. Victoria hadde jeg i fosterhjem til hun var stor og sterk nok, og ble adoptert av et fantastisk par som tok seg god tid til å bli kjent med henne før adopsjon. Navnet kommer fra latin og betyr “Victory”.

Jeg har hørt (fra mange plasser, men det er fortsatt ikke noe bekreftet) at når Mattilsynet får inn løshunder så blir de omplassert, mens når de får inn katter så blir de avlivet.

Heldigvis er det organisasjoner som hjelper. Organisasjoner som stort sett klarer seg totalt uten pengestøtte fra staten tar tak feilene som medmennesker gjør med kattene sine og ordner opp. To eksempler er Dyrebeskyttelsen og Kattens vern, men det finnes flere andre. De bruker penger fra Grasrotandelen, gaver og medlemmenes egne penger, og så bruker de massevis av fritiden sin, på å fange inn villkatter for å gi de medisinsk behandling og nye hjem, de får inn dumpa kattunger som de finner fosterhjem til fram til de er klare for adopsjon. Ja, der også ordner de medisinsk behandling og finner permanente hjem til kattene. Jeg får ikke rost disse menneskene nok.

IPUS: Denne lille krabaten kom inn i fosterhjem hos meg med sine to søsken. Nå er hun adoptert av ei venninne av meg og selv to år etter blir jeg like glad for alle snappene jeg får av henne.
IPUS: Denne lille krabaten kom inn i fosterhjem hos meg med sine to søsken. Nå er hun adoptert av ei venninne av meg og selv to år etter blir jeg like glad for alle snappene jeg får av henne.

Selv har jeg hatt et nydelig spetakkel katter i fosterhjem, den ene galnere enn den andre. Det er helt fantastisk å bli kjent med disse små, uskyldige nye vennene. Noen er komfortable med meg og sitt nye hjem i løpet av ti minutter, det er alltid fint. En gang hadde jeg inne to helt sorte søsken, de pleide å gjemme seg for meg inne i hver sin CD-hylle i en helt sort hylleseksjon, men etter noen dager kom de fram de også.

Olivia (som senere ble Oliver) trengte en måned på å bli trygg på meg. Søsknene trengte  henholdsvis én og fire dager, og han hadde så lyst. Da de lå på fanget mitt og koste satt han og fulgte med på god avstand. Han nærmet seg litt og litt, og plutselig en dag hoppet han opp selv. Slike øyeblikk er så vanvittig fine.

OLIVER/OLIVIA: Skipskatt med en ekstra klo, derav navnet (kjæresten til skipperen heter Olivia). Sangen "Something like Olivia" av John Mayer veide også inn, da dette var en helt spesiell liten katt.
OLIVER/OLIVIA: Skipskatt med en ekstra klo, derav navnet (kjæresten til skipperen heter Olivia). Sangen “Something like Olivia” av John Mayer veide også inn, da dette var en helt spesiell liten katt. Hun trengte utrolig lang tid på å tørre å bli klappet eller ligge på fanget, men hun hadde utrolig lyst, og satt og lå nesten alltid i nærheten av meg og kikket på.

Etter noen år som fostermamma var det fint å endelig få inn en katt det var helt umulig å gi fra seg, han Tobias.

Ingen kan redde alle, men alle kan redde en. Gjennom fantastiske organisasjoner kan du gjøre alt fra frivillig arbeid, være fosterhjem, kjøre fjernadopsjon eller adoptere din egen katt. Er dette litt for mye så setter de utrolig stor pris på pengegaver (og andre gaver. Mat, kattesand, leker og utstyr settes stor pris på). Du kan til og med legge Dyrebeskyttelsen til på grarotandelen når du tipper!

For å gjøre det enkelt for de som vil bidra har jeg samlet noen lenker og kontonummer her:

Gi en pengegave: 

Kattens vern – kontonr 0539.35.08401

Dyrebeskyttelsen Norge – kontonr 1503.18.34705

FLAMINI: Første gutten jeg hadde i fosterhjem, sammen med sine to søstre. Mens jentene var veldig kosete fra dag én, tok Flamini fart og løp rett inn i beina på deg. Derav navnet (etter en herlig fotballspiller med samme mentalitet).
FLAMINI: Første gutten jeg hadde i fosterhjem, sammen med sine to søstre. Mens jentene var veldig kosete fra dag én, tok Flamini fart og løp rett inn i beina på deg. Derav navnet (etter en herlig fotballspiller med samme mentalitet).

Adopsjon, fjernadopsjon eller fosterhjem

KATTELEKE: Kattunger fortjener mat, kjærlighet, en god plass å sove og ikke minst leker. Sistnevnte trenger ikke koste mer enn 15 kroner på Joker...
KATTELEKE: Kattunger fortjener mat, kjærlighet, en god plass å sove og ikke minst leker. Sistnevnte trenger ikke koste mer enn én krone…

Grasrotandelen – legg inn organisasjonsnummer neste gang du tipper

 • Kattens vern – 987839821
 • Dyrebeskyttelsen Sør-Rogaland. Organisasjonsnummer: 984 950 640
 • Dyrebeskyttelsen Norge Bergen og Hordaland. Organisasjonsnummer: 988 712 698
 • Dyrebeskyttelsen Norge Bodø. Organisasjonsnummer: 997 248 856
 • Dyrebeskyttelsen Norge Drammen og omland. Organisasjonsnummer: 885 541 542
 • Dyrebeskyttelsen Norge Farsund. Organisasjonsnummer: 994 111 167
 • Dyrebeskyttelsen Norge Flekkefjord. Organisasjonsnummer: 999 304 923
 • Dyrebeskyttelsen Norge Fredrikstad og omegn. Organisasjonsnummer: 884 056 632
 • Dyrebeskyttelsen Norge Gjøvik/Toten. Organisasjonsnummer: 994 664 875
 • Dyrebeskyttelsen Norge Hadeland. Organisasjonsnummer: 894 064 072
 • Dyrebeskyttelsen Norge Harstad. Organisasjonsnummer: 984 506 627
 • Dyrebeskyttelsen Norge Haugaland. Organisasjonsnummer: 995 478 765
 • Dyrebeskyttelsen Norge Hedmark. Organisasjonsnummer: 992 649 291
 • Dyrebeskyttelsen Norge Kongsberg. Organisasjonsnummer: 994 412 132
 • Dyrebeskyttelsen Norge Lillehammer og omegn. Organisasjonsnummer: 983 095 488 
Bellerin2
HECTOR ELLER BELLERIN: En av to fra et søskenpar jeg hadde i fosterhjem en liten stund. De skulle egentlig ha blitt avlivet. To nydelige små nøster med en fart på beina som ikke lignet noenting. Derfor oppkalt etter en av fotballens raskeste spillere.
 • Dyrebeskyttelsen Norge Mandal. Organisasjonsnummer: 990 561 281
 • Dyrebeskyttelsen Norge Midt-Troms. Organisasjonsnummer: 998 545 846
 • Dyrebeskyttelsen Norge Mo i Rana. Organisasjonsnummer: 994 943 189
 • Dyrebeskyttelsen Norge Møre og Romsdal. Organisasjonsnummer: 990 446 792
 • Dyrebeskyttelsen Norge Narvik. Organisasjonsnummer: 998 912 695
 • Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Jæren. Organisasjonsnummer: 912 677 761
 • Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Trøndelag. Organisasjonsnummer: 993 151 947
 • Dyrebeskyttelsen Norge Oslo og Akershus. Organisasjonsnummer: 983 549 438
 • Dyrebeskyttelsen Norge Ringerike. Organisasjonsnummer: 993 312 622
 • Dyrebeskyttelsen Norge Sogn og Fjordane. Organisasjonsnummer: 990 369 275
 • Dyrebeskyttelsen Norge Sør-Trøndelag. Organisasjonsnummer: 993 868 086
 • Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø. Organisasjonsnummer: 985 227 209
 • Dyrebeskyttelsen Norge Tønsberg-Horten. Organisasjonsnummer: 976 745 876
 • Dyrebeskyttelsen Norge Vest-Finnmark. Organisasjonsnummer: 987 004 193
TOBIAS FØR OG ETTER: Fra løskatt uten kattemamma eller mennesker, til en veldig trygg herremann.
TOBIAS FØR OG ETTER: Fra løskatt uten kattemamma eller mennesker, til en veldig trygg herremann.
MELVIN: Melvin liker også katter, og er selv en adoptert gategutt som har fått et fantastisk hundeliv med sin nye mamma Annika.
MELVIN: Melvin liker også katter, og er selv en adoptert gategutt som har fått et fantastisk hundeliv med sin nye mamma Annika.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *