Veganuar: Fjerde ukemeny (uke 4, 2017)

Alt du trenger for en fabelaktig vegansk uke. 

Veganuar er godt over halvveis – henger dere med ennå?

Her kommer ukens meny med handleliste, frokosttips, matpakkemat, dessert og bakst – alt helt vegansk såklart.

Mandag: Meksikansk risgryte

Relativt rask middag der alt går i én gryte.

vegansk risgryte oppskrift

Tirsdag: Fransk grønnsakssuppe

En herlig kremet suppe med masse grønnsaker og kikerter i. Matfløte av havre og soya finner du i allergiseksjonen ved meieriproduktene i de fleste dagligvarebutikker.

vegansk fransk suppe oppskrift

Onsdag: One pot spaghetti

Når pasta koker sammen med masse grønnsaker så blir kokevannet en herlig saus, du slipper ekstra oppvask og middagen blir ferdig på under halvtimen. Anbefales de som sliter med tidsklemme!

vegansk one pot spaghetti oppskrift

Torsdag: Shepherdess Pie med søtpotet

Herlig saus med grønnsaker og linser legges i form og toppes med en mos av potet og søtpotet. Etter 20-25 minutter med gratinering i ovnen er middagen ferdig. Dette er en fin oppskrift når du skal bruke opp rester i grønnsaksskuffen.

vegansk shepherds pie oppskrift

Fredag: Superenkle taquitos

Meksikanske ruller med bare fire ingredienser! Her bruker vi ferdigkjøpt tacosaus, bønner på boks og vegansk kremost (sjekk allergiseksjonen ved meierivarene i godt assorterte dagligvarebutikker), og om 25 minutter er middagen klar.

veganske taquitos oppskrift

Lørdag: Søtpotetfalafel

Falafel er noe av det beste som finnes! Her bruker vi kikerter, enten tørka eller hermetiske. Som tilbehør har vi guacamole, salat og pitabrød, men du kan fint servere de med ris, couscous eller quinoa om du foretrekker det.

vegansk søtpotetfalafel oppskrift

Søndag: Katsu curry

Dette er en av mine favoritt grønnsaksretter fra det asiatiske kjøkkenet – med søtpotet og aubergine (du kan også bruke gresskar og/eller squash) som paneres, stekes og serveres med en currysaus. Synes du det er vanskelig å få tak i miso bruker du soyasaus istedenfor.

vegansk yasai katsu curry oppskrift

Handleliste for middagsrettene.

Pålegg

Det blir enklere og enklere å finne vegansk pålegg i matbutikkene. Peanøttsmør og syltetøy er jo en gammel slager som funker supert vegansk. I godt assorterte dagligvarebutikker finner du også vegansk gulost og kremost, og stikker du innom en helsekostbutikk finner du masse typer nøttesmør og vegansk “kjøtt”pålegg. Du kan også lage mange ulike pålegg selv. Her er noen av mine favoritter:

Hjemmelaget “Nutella”

Rød pesto

Solsikkepålegg

Gresskarsmør (videooppskrift)

Tapenade med paprika

Lemon curd

brukes.jpg

Varme frokostretter

Spesielt i helgene er det vanlig å gjøre litt mer ut av frokosten. Spesielt er det egg og bacon som gjerne får gjennomgå, men det går lett an å lage en spennende, varm helgefrokost helt uten animalske produkter. Her er noen favoritter:

Arme riddere med banan

Kikertomelett med tomatsalsa

Glutenfrie bananpannekaker

Frokostpanne

Quiche

Kokosbacon

kokosbacon.jpeg

Matpakke og lunsj

Wraps er aldeles supre i matpakken, enten om du skal på skole, jobb eller ut på tur. De kan brettes sammen om de skal pakkes ned, eller skjæres i skiver og settes på tallerken. Godt blir det uansett! Pizzasnurrer kan fylles med såmangt, og hvitløkssnurrer er også supert i matpakken. Når det kommer til disse to pleier jeg å lage dobbel porsjon og fryser ned i dagsrasjoner, så er det bare å ta de ut av fryseren dagen før de skal spises.

Lunsjwraps

Wraps med avokado og bønner

Wraps med spinat og soltørka tomat

Pakker med spicy potetfyll
Pizzasnurrer

Lettvinte hvitløssnurrer (videooppskrift)

Grove hvitløkssnurrer

Muffins med grønnsaker

veganske grønnsaksmuffins oppskrift

Ukens dessert: Dessertquesadillas med banan og sjokolade

Kjempeenkelt og supergodt! Bruk evt tortillasrester fra fredag eller lørdag, litt banan og melkefrisjokolade, så har du desserten klar på fem minutter.

Dessertquesadillas

Ukens bakst: Sjokoladekake i langpanne

En enkel og saftig sjokoladekake som er supert å ha i repetoaret til barnebursdager, korpstilstelninger, kakesalg osv. Ekstra god med kokos på toppen.

vegansk sjokoladekake oppskrift

ALT TIL VEGANUAR FINNER DU HER.

gronnere

4 Comments

 1. Her var det mye fristende. Blir meksikansk risgryte denne fredagen 🙂

  1. Mari Hult

   🙂 🙂 🙂

 2. Hei! Veldig fin blogg! Nybegynner i veganerverden, og prøvd å leve som veggis/veganer minst 3 dager i uka siden 1.januar. Det jeg lurer på er egentlig av mer politisk art. Hvorfor brukes det så mye soyaprodukter i veganske retter? Soya er jo en kjempestor trussel mot regnskogen, og er vel verre enn palmeolje? Tar man ikke dette perspektivet i betraktning når man er veganer? Jeg vil også bidra til å være mer miljøvennlig som semi-veganer, ikke bare pga helseeffektene. Er det noe man kan gjøre for å unngå soya i mat?

  1. Mari Hult

   Hei! Nå er jeg ikke en ekspert på annet enn selve matlagingen, så tror du spør feil plass. Men det jeg kan nevne er at mesteparten eller all soyaen jeg bruker (soyamelk, tofu) er økologisk dyrket i Tyskland eller Østerrike. Soyaen som ødelegger regnskogen i Brasil er den som importeres for å bli dyrefor. Vil du unngå det i mat så er det bare å kutte det ut 🙂 Istedenfor soyamelk kan du bruke rismelk og mandelmelk, istedenfor soyafløte kan du bruke varianter av havre, du kan bruke kikertmel i omeletter, og andre bønner og linser istedenfor soyabønnen i middagsretter 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *