vegansk hjemmelaget pizza oppskrift

Veganuar: Gamle favoritter med vegansk vri

Klart veganere spiser pizza, burger og taco! Her er din guide til “veganisering” av gamle favorittretter. 

Et av spørsmålene jeg aldri slutter å få er ikke så mye et spørsmål, men en kommentar, som avsenderen egentlig ikke har lyst på noe svar på. Og det lyder som følger: “Hvorfor spiser veganere mat som minner om kjøtt?”

Svaret er egentlig ganske greit – veganere flest er ikke nettopp veganere fordi de synes at kjøtt smaker forferdelig, men fordi de har tatt et etisk standpunkt om å ikke skade dyr. Dersom synes de det er okei å spise mat som ligner på kjøtt, så lenge de vet at det ikke skader noen.

Vel veganervenner – det skader noen! Fordi det finnes et utall folk (sorry for å generalisere, men vanligvis er de menn, 40+ og har et par alkoholenheter innabords) som blir skikkelig vonbrotne av dette svaret, og følger gjerne opp med “men da anerkjenner du jo at dyr er mat. Dette er dobbelmoralsk”.

Etter min erfaring er det beste her å smile og si “jaja, da er vi uenige da”, men da blir resultatet som vanlig at det første spørsmålet gjentas.

Uansett – det er HELT innfor å spise mat som kan minne om kjøtt i smak og/eller struktur. Helt innfor! Og for nye veganere er det nettopp tanken på å ikke kunne spise maten de elsker som setter på bremsene, så derfor synes jeg det er fantastisk at det finnes så mange fullgode erstatninger der ute.

Her er mine favorittoppskrifter på veganske versjoner av typiske kjøttretter:

Burger

Skikkelig proteinrik burger med nøtter, bønner og glutenmel. Supert på grill, i panne og i ovn.

vegansk burger oppskrift

Taco

Jeg har sikkert hundrevis av tacooppskrifter her på bloggen, men denne med chipotle er kanskje den som minner aller mest om kjøttvarianten.

vegansk fredagstaco oppskrift

Lasagne

Dette er min “go to”-oppskrift når jeg skal servere lasagne til folk som er skepiske til veganmat. Alle liker den her, og ingen kommer på at den er vegansk. Det er rett og slett en veldig tro kopi av lasagne med kjøtt, melk og ost.

vegansk lasagne oppskrift

Pizza

Pizza uten ost? Klart det går fint! Her er en samling vegetarpizzaer med både falafel, hummus, hjemmelaget ostesaus og juksekjøtt. Savner du osten så finnes det forøvrig masse fullgode melkefrie alternativer (se for eksempel etter revet Tofutti i godt assorterte dagligvarebutikker).

vegansk hjemmelaget pizza oppskrift

Pulled jackfruit

Glad i “pulled pork”? Prøv jackfruit heller! Med litt marinering, koking og steking eller grilling så blir det utrolig likt originalen. Pass bare på å kjøpe jackfruit i lake, ikke i sirup.

vegansk pulled pork sandwich oppskrift

Vårruller

Det finnes masse gode vårruller uten kjøtt i, som for eksempel disse med tofu og bønnespirer.

vårruller-med-tofu-og-bønnespirer1

ALLE VEGANUARBLOGGINNLEGG FINNER DU HER.

falaffel

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *