

Veganuar: Tredje ukemeny (uke 3, 2017)
Syv middagretter, pålegg, varm frokost, lunsj, matpakke, dessert og bakst – her er alt du trenger for den tredje uken i Veganuar!
Mandag: One pot pasta (videooppskrift)
Alt i en gryte, på med stoppeklokken og om ni minutter er middagen ferdig. Godt smaker det også!

I indisk mat trenger du ofte en godt utfylt krydderhylle, så oppskriftene kan virke litt avskrekkende om du ikke har det. Men er du glad i indisk mat så anbefaler jeg å investere i disse ulike krydderne – de holder lenge og du kan lage utrolig mange gode smakskombinasjoner med de.

Dette er en lettvint middag med stekte nudler med grønnsaker i en thaiaktig saus. Her kan du variere grønnsakene etter hva du har i hus. I oppskriften bruker vi soyasaus, rista sesamolje og chilisaus. Dette får du kjøpt i godt assorterte dagligvarebutikker samt i internasjonale matbutikker. De har alle lang holdbarhet, og du kan bruke de i nesten alt av asiatiske retter. Finner du ikke chow mein-nudler kan du bruke vanlige hvetenudler eller risnudler.

Daal er en indisk linsegryte som kan varieres nesten i det uendelige. Her en ganske enkel variant – supert når du vil ha en rask, billig og næringsrik middag.

Fredag: Ovnsbakt falafel (videooppskrift)
For å få til den beste falafelen så bruker vi tørka kikerter som får ligge i vann over natten. Deretter lager vi falafel av de – uten koking først. Da går du en grov og god tekstur som de har på skikkelige falafelrestauranter, og dette gjør det også lettere å få falaflene til å holde godt sammen under steking.

Lørdag: Pizza med smaker fra Midt-Østen
Vegansk pizza trenger ikke være merkelig i det hele tatt. Mange lurer på om jeg ikke savner ost på pizza, og da er strengt tatt svaret nei. Dette er fordi jeg har begynt å tenke pizza på en ny måte. Cashewkrem, hummus, ulike bønnedipper og sauser har på en måte erstattet osten, selv om de ikke på noen måte er like. Dette er en slik variant.
Men du kan ha ost på om du vil altså. I godt assorterte dagligvarebutikker og i helsekostbutikker finner du god, revet, vegansk pizzaost! Tofutti og Violife er merker jeg liker, men alle virker å ha sin egen favoritt. Det beste er nok å prøve seg fram selv.

Nydelig grønnsakssuppe med smak av karri og kokosmelk.

Handleliste for middagsrettene.
Pålegg
Det blir enklere og enklere å finne vegansk pålegg i matbutikkene. Peanøttsmør og syltetøy er jo en gammel slager som funker supert vegansk. I godt assorterte dagligvarebutikker finner du også vegansk gulost og kremost, og stikker du innom en helsekostbutikk finner du masse typer nøttesmør og vegansk “kjøtt”pålegg. Du kan også lage mange ulike pålegg selv. Her er noen av mine favoritter:

Varme frokostretter
Spesielt i helgene er det vanlig å gjøre litt mer ut av frokosten. Spesielt er det egg og bacon som gjerne får gjennomgå, men det går lett an å lage en spennende, varm helgefrokost helt uten animalske produkter. Her er noen favoritter:

Matpakke og lunsj
Wraps er aldeles supre i matpakken, enten om du skal på skole, jobb eller ut på tur. De kan brettes sammen om de skal pakkes ned, eller skjæres i skiver og settes på tallerken. Godt blir det uansett! Pizzasnurrer kan fylles med såmangt, og hvitløkssnurrer er også supert i matpakken. Når det kommer til disse to pleier jeg å lage dobbel porsjon og fryser ned i dagsrasjoner, så er det bare å ta de ut av fryseren dagen før de skal spises.
Wraps med spinat og soltørka tomat
Pakker med spicy potetfyll
Pizzasnurrer
Lettvinte hvitløssnurrer (videooppskrift)

Ukens dessert: Smuldrepai med eple
Kjempegod og lettvint dessert! Ekstra god om du visper litt plantekrem til, eventuelt serverer med soyais.

Ukens bakst: Jamies veganske brownies (videooppskrift)
Mørke, sjokoladefylte og saftige brownies – helt uten egg og melk. Oppskriften står Jamie Oliver for, og den er supernydelig.

ALT TIL VEGANUAR FINNER DU HER.
