vegansk brun saus oppskrift

Brun saus

Festsaus til julemiddagen!

Brun saus hører med til julemiddagen (og resten av året også strengt tatt), og dette er en skikkelig luksusvariant med steinsopp, laurbærblad, rødvin og syltetøy. Lager du nøttestek kan du bruke bløtevannet fra den steinsoppen (og droppe egen steinstopp til denne sausen).

Ingredienser:

 • 25 g tørka steinsopp
 • 2 sjalottløk
 • 2 gulrøtter
 • 2 selleristenger
 • 1 kvast timian
 • 2 ss olivenolje
 • 2 laurbærblad
 • 2 ss rødvin
 • 2 ss tyttebærsyltetøy eller ripsgelé
 • 3 ss hvetemel
 • 1 ss mørk miso eller soyasaus
 • 1 ss tomatpuré
 • 1 ss rødvinseddik
 • 1,2 l grønnsakskraft eller vann med buljongpulver
 • Salt og pepper

Framgangsmåte:

Bløtlegg steinsopp i 3 dl varmt vann.

Skrell  løk og gulrøtter, grovhakk de deretter, samt grovhakk selleristengene.

Plukk soppen ut av vannet (ta vare på bløtevannet) og grovhakk den og. Finhakk timian.

Ha oljen i en gryte som du setter på medium varme. Ha i alle grønnsakene og timian og stek i 10 minutter, mens du jevnlig vender på det hele. Ha deretter i laurbærblad, rødvin og syltetøy og stek videre til det begynner å bli klissete. Rør inn hvetemel og la det steke i et minutt til. Rør deretter inn miso, tomatpuré og eddik, og hell til slutt inn bløtevannet fra soppen og grønnsakskraften mens du visper godt. La sausen koke i cirka 10 minutter, fisk ut laurbærbladene og kjør sausen jevn med en stavmikser eller i en blender (pass på så du ikke brenner deg). Istedenfor dette kan du eventuelt sile sausen gjennom en finkornet sil.

Smak til med salt og pepper og servér!

Vegansk brun saus1

FLERE OPPSKRIFTER TIL VEGANSK JUL FINNER DU HER. 

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *