vegansk sweet potato pie

Søtpotetgrateng

Nydelig grateng med verdens beste cashewnøttkrem. 

Den nyeste attraksjonen i vennegjengen vår heter Jim, og han er en ren positivitetsfontene (så du hva jeg gjorde der, Erik Behn?). Alltid når han får servert noe så går han all in for å skryte av det, og det er utrolig hyggelig. Siden vi vet at meningen er så god den får blitt, så blir det ekstra morsomt når det han sier kommer kanskje litt feil ut.

Det begynte bra denne gang. “Denne smaker skikkelig som sånn amerikansk sweet potato pie“. Hyggelig. Fulgt opp av “jeg mener det som noe positivt, men den smaker nesten som grønnsåpe”.

Jeg tipper det er rosmarinen som minner om furunål, selv om han mente det ikke var det. Denne gratengen smaker nemlig veldig godt av rosmarin, og kombinert av en nesten ostete cashewkrem så ble alt veldig bra. Det eneste er at det kanskje ikke er den vakreste retten på bordet, men i dag får det bare være.

Denne er supert tilbehør til julemiddagen, søndagsmiddagen, Thanksgiving, etc etc. Kjempegodt! Søtpoteten kan byttes ut med gresskar om du foretrekker det.

Ingredienser som tilbehør til to porsjoner: 

 • 2 dl cashewnøtter
 • 1 kinesisk hvitløk
 • 2 dl vann med grønnsaksbuljongpulver
 • 1 kvast rosmarin
 • 3 ss næringsgjær (kan sløyfes)
 • Salt og pepper
 • 1 medium/stor søtpotet
 • 1 ss olje

Framgangsmåte:

Bløtlegg cashewnøttene i godt med vann i et par timer før du starter på resten.

Forvarm stekeovnen til 200 grader. Finn fram en relativt liten ildfast form (lengder på 10 eller 15 cm er fint).

Sil vannet av nøttene, ha de i en foodprocessor og tilsett hvitløk, vann med buljongpulver, rosmarin og næringsgjær (om du har). Kjør til du har en helt jevn krem. Smak til med salt og pepper.

Skrell søtpoteten og skjær den i tynne skiver.

Gni inn formen med litt olje. Hell på et tynt lag cashewkrem. Legg et lag søtpotetskiver over, hell deretter over med cashewkrem. Gjenta med all krem og søtpotetskiver, pass på at du har et kremlag øverst.

Sett i ovnen og bak i 25-30 minutter, til det hele er gyllent på toppen og søtpotetskivene er møre. Servér med en gang.

Søtpotetgrateng1

FLERE OPPSKRIFTER MED SØTPOTET FINNER DU HER. 

3 Comments

 1. Den skal prøves. Elsker søtpotet og gratenger, så denne liker jeg.
  Det ser jeg før jeg har prøvd.

 2. Hei. Ser du bruker mye kinesisk hvitløk. Er det en spesiell grunn til det? Hvor mye skal men bruke om man tar annen hvitløk?

  1. Mari Hult

   Den er litt mildere i smaken og mye lettere å ha med å gjøre siden den ikke har fedd. Bruker du vanlig ville jeg tenkt 2-3 fedd per kinesisk hvitløk.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *