Afrikansk fest

Lær å lage akara og peanøttgryte på afrikansk vis. 

Min gode venninne Ivy Garsjø driver noe som heter Feast supper club i Stavanger. Kort fortalt går det ut på at hun arrangerer ulike temakvelder med afrikansk mat som folk kan melde seg på. “Let’s meet and eat” er slagordet, men for meg som er matblogger ble det “meet, eat and photograph”. Jeg var med på en vegansk aften hun stelte i stand, der vi fikk smake 8-9 ulike veganske retter med røtter i ulike afrikanske land. For et fantastisk opplegg! Alt var utrolig godt, med masse smaker jeg aldri hadde vært borti før.

Her er et utvalg:

Feastkombi med andre bilder

Generøs som hun er delte Ivy oppskriftene med meg, og her er mine to favoritter:

Akara, àkàrà, Koose, Acarajé

Akara er en populær frokostrett som stammer fra slavene fra Vest-Afrika. Det lages av en kombinasjon av skrelte bønner, og stekes til en herlig gyllen farge. Dette fungerer bra som snacks, og er godt servert med en søt og spicy dip.

Feast bønnegreier

Ingredienser til fire porsjoner: 

  • 2,5 dl black eyed peas
  • 1 rød chili
  • 1 mellomstor gul løk
  • salt
  • 0,5 dl vann
  • rapsolje til steking

Framgangsmåte: 

Bløtlegg bønnene i godt med vann over natten. Fjern skallet ved å gni bønnene mellom håndflatene dine mens bønnene er i vannet. Hell av vann og skall før du bruker bønnene. Du kan lage retten uten å skrelle bønnene, men da får du en grovere konsistens.

Grovhakk chili og løk. Ha de i en foodprocessor sammen med bønnene, litt salt og 0,5 dl vann. Kjør til du har en jevn puré – spe med bittelitt mer vann om det blir for tykt.

Varm opp olje til medium varme i en stekepanne. Når oljen er varm har du i cirka én spiseskje av røren i pannen. Ikke spre røren utover i pannen, tenk at du skal helle den rett ned som om du heller den på en flaske.

Formen på akara påvirkes av to faktorer – tykkelsen på bønnepuréen og hvordan du steker de. Har du tyntflytende akara i lite olje blir de flatest.

Stek gyllen på begge sider, legg deretter akara-bollene over på litt kjøkkenpapir slik at fettet renner av. Gjenta med all røren, pass på å ha mer olje i pannen om det blir for tørt.

Tips: Ha gjerne i litt hvitløk og koriander for ekstra god smak.

Afrikansk peanøttgryte med spinat, grønnkål, søtpotet og gresskar

Denne afrikanske gryten er skikkelig kremet og stappfull av godsaker. Sålenge du ikke skjærer gresskaret i for store biter så lager du den på en liten halvtime. Smaker kjempegodt med ris eller kremet polentagrøt til.

Feast søtpotetgreie

Ingredienser til fire porsjoner: 

  • 1 vårløk
  • 3 centimeter ingefær
  • 4 hvitløksfedd
  • 1 rød chili
  • 400 g grønnkål
  • 2 søtpoteter
  • 1 mellomstort flaskegresskar
  • 4 tomater (evt 1 boks hermetiske tomater)
  • 2 ss olivenolje eller annen olje til steking
  • 2 ss tomatpuré
  • 1 ts salt
  • 2 dl peanøttsmør
  • 2,5 dl grønnsakskraft eller vann med buljongterning
  • 150 g spinat
  • Rosmarin, oregano og/eller persille til servering

Framgangsmåte: 

Skjær vårløk i ringer, skrell og finhakk ingefær, hvitløk og chili.

Snitt grønnkål (kast de hardeste stilkene). Skrell søtpotetene og gresskaret og skjær i terninger (prøv å få disse så jevnstore som mulig). Skjær tomatene i mindre biter.

Varm opp oljen til medium varme i en gryte. Ha i vårløk og la det surre i et par minutter. Tilsett ingefær, hvitløk, chili, tomatene, tomatpuré og salt, la det hele putre i fem minutter. Rør inn peanøttsmør og grønnsakskraft og la det hele koke opp. Ha deretter i grønnkål, søtpotet og gresskar og la det hele koke i 10 minutter. Smak eventuelt til sausen med litt mer salt og eventuelt chili.

Rør inn spinaten, la det putre til denne faller sammen inn i sausen, dette går fort.

Grovhakk urtene og dryss over, servér rykende varmt.

Tusen takk Ivy Garsjø for oppskrifter! Sjekk gjerne ut siden hennes her. 

FLERE OPPSKRIFTER PÅ AFRIKANSK MAT FINNER DU HER. 

3 Comments

  1. peanøttgryten: skal gresskaret og potetene kokkes på forhånd? syntes ikke de var kokte etter 10min. takk for oppskriften

    1. Mari Hult

      Tror ikke de skal kokes på forhånd. Bare kok de litt lengre enn det står i oppskriften så tenker jeg det blir bra 🙂 Evt skjær i mindre biter neste gang 🙂

      1. jeg kokte det litt lengre og det ble veldig bra ☺. tusen takk for en veldig bra og annerledes oppskrift.

Leave a Reply to Tuti Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *