

Slik blir “Vegansk julefestival”
- Syv kokkekurs med alt du trenger å vite for å lage vegansk jul
- Foredrag fra profilerte bloggere og kjendiser
- 42 stands med julegaver, julemat og masse annet
- To hele dager, mulighet for å forhåndskjøpe billett for å slippe kø
26. og 27. november er det klar for ny vegansk julefestival, denne gangen er festen lagt til Chateau Neuf i Oslo. Nå er endelig fullt program sluppet (scroll ned for oversikt).
– Jeg er kjempefornøyd med programmet! Det er en kjempeflink gjeng som kommer for å holde kokkekurs og foredrag i år! Det kommer tre stykker fra Sverige, noe som er veldig gøy da de er ganske mye lenger frem i den veganske utviklingen der borte så det blir spennende å høre hva de har å si, sier festivalsjef Thomas Olsen.

Som en særdeles ivrig pådriver i veganmiljøet i Norge er Thomas allerede involvert i to stands (se standliste lenger ned på siden), Kongler & gress og Veganplan. Men han har enda mer å gi!
– Jeg måtte jo slenge meg selv med i kursprogrammet på søndagen og mitt godiskurs med Veganmisjonen. Ellers så gleder meg ekstra mye til nøttestek-kurs da julen ikke er jul uten det for min del. Og selvfølgelig Janes kurs. Såå mye godt på ett kurs! Veldig kult å ha med Shabana og Kristin i år og få høre deres historier. Ellers er jeg jo veldig glad for at Trine, Mia og Tanja er med på festivalen for første gang. Her blir det virkelig noe for alle, sier Thomas, og oppfordrer publikum til å kjøpe billett på forhånd.
– Da kommer du kjappere inn, og er garantert inngang, pluss det blir en hemmelig overraskelse for de som kommer tidlig med forhåndskjøpt billett.
Program
Kurs og foredrag blir holdt i andre etasje på Chateau Neuf og er inkludert i inngangsbilletten. Det er begrenset med plasser, så kom tidlig!
Hvert kurs varer i ca. 40-45 minutter.
Lørdag 26. november
12.00 GreenBonanza holder kokkekurs i sunne julesalater
Mia Frogner fra bloggen GreenBonanza.com holder festivalens første kokkekurs og skal lære bort noen oppskrifter på deilige og sunne julesalater som passer godt å spise midt imellom all den syndige julematen og julekakene. Hun skal også gi fem gode tips til hvordan man kan gjøre julemiddagen smertefri om man er familiens eneste veganer.
Mia gav ut boken «Grønn Bonanza» tidligere i år, og vil signere bøker etter kurset sitt.
13.00 Veganmisjonen lager vegisterkaker, soyaribbe og riskrem
Matblogger og kokebokforfatter Jane H. Johansen står bak bloggen Veganmisjonen.com og lanserte i fjor kokeboken “Veganmat på sitt beste”. Sammen med Thomas fra bloggen Veganmannen.no har hun kurset over tusen nordmenn i vegansk matlaging gjennom deres kursfirma VeganPlan.no. På festivalen i år skal hun vise hvordan hun lager sine berømte vegisterkaker. Disse har blitt fast inventar på manges juletallerken.
Hun skal i tillegg lære bort hvordan man kan lage en nydelig og fløyelsmyk riskrem med hjemmelaget jordbærsaus. Sist men ikke minst skal hun lage vegansk ribbe. Dette vil du ikke gå glipp av!

14.00 Shabana Rehman om sin reise til å bli veganer og dyrerettighetsforkjemper
Komiker, spaltist og engasjert samfunnsdebattant Shabana Rehman vil holde festivalens første foredrag og skal fortelle om hvordan hun ble veganer og aktiv med dyrs rettigheter i organisasjonen NOAH.
15.00 Hvorfor vi elsker hunder, spiser griser og kler oss i kuer
Dette kurset vil være på svensk
Martin Smedjeback har en filosofisk doktorgrad i psykologi fra Lunds Universitet i Sverige. Han har jobbet med kursing i ikkevold i femten år. Han jobber på fulltid med dyrs rettigheter gjennom sitt prosjekt «Ett år för djuren» og fikk i 2014 den anerkjente Martin Luther King prisen. Samtidig som våre foreldre sier til oss at vi skal «klappe hunden fint» så blir vi også opplært til å behandle andre dyr som mat. Hvordan håndterer hjernen vår disse blandede budskapene? Forskning viser at det gjøres gjennom skjulte psykologiske mekanismer og en ubevisst ideologi som styrer våre valg hver dag. I foredraget sitt skal han ta for seg flere av disse temaene.
Martin har holdt foredrag over hele verden og inspirerer tusenvis av mennesker til å gjøre gode valg på vegne av dyr, mennesker og miljø.
16.00 Vegetarbloggen viser hvordan man kan lage en perfekt nøttestek til jul
Mari Hult driver Vegetarbloggen.no, holder matkurs i Stavanger med Socialcooking, lager veganske matkasser hos Nettmat.no og ga i høst ut sin første kokebok “Sykt godt” på Frisk Forlag.
På årets festival skal Mari lære oss hvordan vi lager en saftig og smakfull nøttestek som passer perfekt på middagsbordet på julaften (og der restene blir til en enda bedre middag 1. juledag). Dette kurset vil redde årets julemiddag!
17.00 Overlege Tanja Kalchenko holder foredrag om vegansk ernæring
Tanja Kalchenko er lege og leder i HePla (Helsepersonell for plantebasert kosthold). Som overlege på et sykehus ser hun mange pasienter med livsstilssykdommer som ofte kunne vært unngått med et plantebasert kosthold. Hun ønsker å spre budskapet om at et sunt vegansk kosthold kan forebygge mange sykdommer, øke livslengden og forbedre livskvaliteten. I hennes foredrag skal hun ta for seg hva som er viktig å passe på når man blir veganer, hvilke næringsstoffer man må få i seg, hvilke råvarer som har mest næring og hvorfor et vegansk kosthold er helsemessig forsvarlig. Hun vil også svare på spørsmål fra publikum.
Søndag 27. november
12.00 Vegetarbloggen viser hvordan man kan lage en perfekt nøttestek til jul
Mari Hult driver Vegetarbloggen.no, holder matkurs i Stavanger med Socialcooking, lager veganske matkasser hos Nettmat.no og ga i høst ut sin første kokebok “Sykt godt” på Frisk Forlag.
På årets festival skal Mari lære oss hvordan vi lager en saftig og smakfull nøttestek som passer perfekt på middagsbordet på julaften (og der restene blir til en enda bedre middag 1. juledag). Dette kurset vil redde årets julemiddag!

13.00 VeganPlan viser hvordan man kan lage flere forskjellige typer julegodis
Thomas H. Olsen og Jane H. Johansen driver bloggene Veganmannen.no og Veganmisjonen.com og er engasjerte pådrivere for veganmat i Norge. De holder kurs for bedrifter, institusjoner, barnehager, skoler, for privatpersoner og på ulike festivaler og eventer. På deres kurs skal de vise hvordan man kan lage enkle og digge julegodisoppskrifter som pepperkakeis, kransekuler og mye mer.
14.00 Blogger og designer Kristin Gjelsvik forteller om sin vei til å bli veganer
Kristin Gjelsvik står bak den populære bloggen StyleConnection.no. På bloggen skriver hun ofte om aktuelle problemstillinger og viktige temaer som omhandler pels, plastisk kirurgi og dyrs rettigheter. Men hva var det som gjorde at hun for 6 mnd siden valgte å bli veganer og hvordan har det vært for henne? Alt dette vil du få svar på i hennes foredrag.
15.00 Karolina Tegelaar forteller alt du trenger å vite om baking uten egg og melk
Dette kurset vil være på svensk Karolina Tegelaar er en nytenkende forfatter som med sin bakgrunn som forsker har klart å sette en ny standard på bakverk uten egg og melk. Hennes siste prosjekt var også helt glutenfritt. Karolina har gitt ut flere bøker, inkludert en helt ny bok om julebakst som hun tar med seg på julefestivalen og signerer etter kurset sitt. På kurset vil hun fortelle hvordan man enkelt kan bake uten egg og melk og hun vil svare på spørsmål fra publikum etterpå. Så hvis du liker å bake, så er dette kurset for deg!
16.00 Mattias Kristiansson har kokkekurs i svenske juleklassikere
Dette kurset vil være på svensk
Mattias Kristiansson er gründer og startet Sveriges første og største matmagasin VEGO som nå har hele 77.000 lesere. Han har gitt ut seks veganske kokebøker og flere er på vei. Han har vært på TV4 nyhetsmorgen i Sverige flere ganger, har bakt kake til finalen av den svenske Melodifestivalen og har vært på besøk i utallige radio og tv-programmer for å promotere vegansk mat. Han blogger på Köket.se og har en podkast som heter «Vegopodden». På kurset sitt vil han lære bort flere svenske juleklassikere som blant annet vegansk «sild».
17.00 Trine Berge holder kokkekurs i rå julemat
Trine Berge er en av Norges fremste livsstilsveileder innen supermat, rå mat og sunn livsstil. Hun er forfatter av flere bøker blant annet bestselgeren «Supermat» og hennes siste bok “Rawfood”. Hun er er opptatt av en helhetlig livsstil som ikke bare består av supertmat, rå mat og et sunt balansert kosthold, men også meditasjon, yoga & detox.
På kurset sitt vil hun vise hvordan man kan lage en deilig julesmoothie og godt, men sunt julesnacks. Hun vil også snakke om rå mat og supermat og svare på spørsmål fra publikum.
Utstillere
- Alma Norge
- Coffee Town
- Con gusto
- Corkini
- Death by dinosaurs
- Ecopets
- Ficus
- Forever living
- Framtiden i våre hender (kun lørdag)
- Fristelse Café & Bistro
- Funky fresh foods
- Ging
- Ginger love
- Green food company
- Green spirit
- Grønn & gira
- Gå vegan
- HePla
- Ice ice vegan
- Karolina Tegelaar
- Kongler og gress – en vegetarisk podcast
- Loving Hut St. Hanshaugen
- Lush Karl Johan
- Markedspool salg as
- Masala magic
- Mat fra Hagen
- Nettverk for dyrs frihet
- NOAH – for dyrs rettugheter
- Norsk vegansamfunn
- Nøtteblanderen
- Roots & Culture
- Synne og Heidis ostebod (Oslo vegetarfestival)
- Tunco (står ute)
- Vafleriet
- Vegan Norway
- Veganermat
- Veganlife Norge
- Veganplan
- Veggisboksen (kun søndag)
- Vego
- Woolerinne

Praktisk informasjon
Hvor:
Chateau Neuf, Slemdalsveien 15, Majorstuen, Oslo
Når:
Lørdag 26 og søndag 27. nov fra 11-18 begge dager.
Priser:
- 120 kr for dagspass og 200 kr for helgepass
- Student/honnør er 100 kr for dagspass og 150 kroner for helgepass
- Barn 5-15 år er 60 kr per dag
- Barn under 5 år gratis
- Festivalen tar ledsagerbevis