Grønt er skjønt!

Innlegget inneholder sponset produkt og sponsa lenker

Kokebokanbefaling: Grønn Bonanza av Mia Frogner. 

Det er noe skummelt likt mellom meg og min venninne Mia. Vi blogger begge om veggismat, jeg er på vegansk, hun på vegetarisk. Vi jobber begge med tekst og kommunikasjon. Vi er begge glade i katter, og vi er begge kanskje en liten smule avhengige av å få på plass den første kaffekoppen på morgenen. I tillegg så er vi begge sånne herlige personer som synes det egentlig er helt greit å være i sitt eget selskap.

Vi ble kjent over internett for lenge siden, slik det gjerne er i vegetarmiljøet, og vi møttes for første gang i sommer. Det var et av de herlige møtene, der du gir hverandre en klem istedenfor å ta hverandre i hånden, og så bare begynner å le. Vi lo og lo, faktisk, og gikk fra kaffekopp til kaffekopp. Vi snakket sammen som om vi hadde kjent hverandre alltid, og Mia tok på seg ansvaret å få meg hekta på Pokemon Go. Velstand all the way!

Jo, angående likheter. Etter mange år med jobbing digitalt, både på blogg og på jobb, så bestemte vi oss (helt uavhengig av hverandre) å gi ut våre første kokebøker nå i september. Min “Sykt godt” (egenreklamelink) kom ut på Frisk Forlag den 1., mens hennes “Grønn bonanza” kom ut på Cappelen ca 17. Eller 21. Samma det. Da dette gikk opp for oss var Mia raskt ute med å påpeke det, og foreslo at vi ikke måtte se på oss som konkurrenter, men å se på det som en fantastisk utvikling for hele vegetarbransjen i landet at det var plass for ikke bare én men to veggisbøker samtidig. Etter å ha skrevet litt fram og tilbake om dette her, så fant jeg raskt ut at Mia er bedre enn meg på business, så da tenkte jeg at det var lurt å høre på henne.

HØSTENS GRØNNE: Tre grønne kokebøker på en høst! Den øverste er ikke vegetarisk, men likevel en hyllest til det som vokser i naturen.
HØSTENS GRØNNE: Tre grønne kokebøker på en høst! Den øverste er ikke vegetarisk, men likevel en hyllest til det som vokser i naturen.

Jeg lover, snart kommer jeg til kokeboken hennes. Må bare få historien rett først.

Dette var en gang i vår, da vi begge holdt på med bokskriving. Vi ble ikke konkurrenter. Jeg ble heller ikke to som dro noe lass sammen. Vi ble støttekontakter for hverandre. Begge to i gang med en utrolig krevende prosess rent psykisk – ja, det er sykt krevende å skrive bok – og med allslags relasjoner som måtte pleies; forlag, fotograf, redaktør, presse, venner, lanseringsfestplanleggere, katt/kjæreste, familie – you name it. Ingen forstod hva jeg gikk gjennom slik som Mia. Jeg kunne sende henne en melding midt på natten med et spørsmål eller utsagn helt uten kontekst, og hun svarte meg lynkjapt og brukte ikke et feil ord en eneste gang. Samme med bilder, om det er snapper av joggesko, kaffekopper eller et tomt rom uten andre folk i – vi fikk en sånn deilig gjensidig forståelse av den andres verden på en måte jeg tror jeg aldri har opplevd med noen før.

Jeg tenker la forlaget gjøre business, la folk omfavne eller hate bøkene våre, la penger gå ut eller inn eller begge deles, la det gå som det går. Men la oss være venninner videre.

Grønn bonanza3

Grønn bonanza

“Grønn bonanza” er en liten grønn drøm. Det er en kokebok med 60 oppskrifter på nesten helt veganske matretter (litt smør her og der, men det kan erstattes av olje), som stort sett er raske og ukompliserte å lage. Kan vi friste med linsekaker, tacoboller og chili sin carne? Jo jeg tenkte meg det.

Oppskriftene er lette som nevnt, og de er skrevet og designet oversiktlig. I tillegg så får du litt ulike tips med på kjøpet, og alt i alt tenker du umiddelbart at dette er noe du skal klare å lage selv. Og klart det ser fristende ut!

Boken er inndelt litt utradisjonelt. Istedenfor å starte med frokost og slutte med kaker (med alt det andre innimellom), har Mia valgt å bygge den opp på lik måte som Yotam Ottolenghi laget “Plenty”. “Plenty” er min favorittkokebok og Yotam min favorittkokk, så det sier ikke så rent lite om hvor god Mia er på å tenke! Som i “Grønn Bonanza” er “Plenty” nemlig delt opp i kapitler basert på råvarer. Med andre ord: Du får et kapittel med potet og søtpotet, et med kål, så linser osv helt til vi slutter med nøtter. Har du en litt for stor pose ubrukte tomater liggende? Bla opp på side 108 og bli inspirert!

I hvert kapittel er det minst fem oppskrifter, alle nydelig illustrert med fotografier av Josefin Linder. Jepp, det er bilder til alle oppskriftene. Og masse bonusbilder i tillegg! Jeg er spesielt begeistret for at de har styrt unna rutete duker og rustikt bestikk, men gått for en look som passer mye bedre med den litt røffe stilen Mia kjører til vanlig.

grønn bonanza2

I tillegg til oppskrifter har Mia spedd på med koselige historier og tanker hun har om mat, og en haug med praktiske tips og triks. Det er mye fornuft her, men også følelser. Boken er vanvittig personlig, og du blir – kanskje uten at du merker det – godt kjent med jenta bak boken. Du lærer om oppveksten hennes, tankene, hverdagslivet og om hvordan oppskriftene kommer i stand. Hun sa til meg en gang at hun ikke så på dette som en kokebok, men som en matbok.

Og hvem er vel ikke glad i mat?

“Grønn bonanza” er skrevet av Mia Frogner og fotografert av Josefin Linder
60 oppskrifter fordelt på 200 sider
Kan bestilles herfra (sponset link)

grønn bonanza1

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *