

Søtpotetfalafel
Supergode kikertkaker servert i pitabrød med guacamole og salat.
Minst en gang i uken står falafel på middagsbordet hos meg.
Du skulle kanskje tro at jeg ble lei av rette, men “neeh”, kommer aldri til å skje. Kanskje fordi jeg tar en ny vri hver eneste gang, men sannsynligvis fordi det bare er sykt godt.

Standardoppskriften min går ut på å bruke tørka kikerter som er lagt i bløt men ikke kokt. Da får du masse tekstur og falafler veldig like i smak som på skikkelige falafelrestauranter i London og Berlin. Men ofte av og til er jeg dårlig på planlegging og må bruke kikerter fra boks. Disse er allerede ferdig kokte, slik at falafelen vil bli mykere. Når mange få gangene dette er tilfelle så pleier jeg å ha i enten grovhakka nøtter eller rå rotgrønnsaker for å få litt fres på konsistensen. I denne oppskriften ble det søtpotet, en av mine absolutte favoritter. I tillegg til litt ny tekstur så byr den på masse god smak, og det sier vi jo ikke nei til!
Søtpoteten er full av fuktighet, så om du koker den på forhånd får du et ekstra mykt resultat istedenfor, og det vil vi jo ikke. Derfor rå. Og på grunn av denne fuktigheten må vi lage falaflene litt tørrere enn vanlig før de går i ovnen (eller panna), her bruker jeg hvetemel, men kikertmel eller havregryn funker også flott.

Ingredienser:
- 2 dl tørka kikerter som bløtlegges og kokes eller 1 boks hermetiske
- 1 mellomstor søtpotet
- 0,5 sjalottløk
- 1 kinesisk hvitløk
- 1 ts salt
- 1 ts spisskummen
- 0,5 ts paprikapulver
- 0,5 ts chilipulver
- 0, ts ingefær
- 0,5 ts kanel
- 5-6 ss hvetemel
- eventuelt olje til steking
Guacamole og annet tilbehør:
- 0,5 sjalottløk
- 1 kinesisk hvitløk
- 2 avokado
- 1 lime
- litt salt
- 4 pitabrød
- ca 10 små tomater
- Salat
Framgangsmåte:
Start med kikertene. Bruker du tørka så må de ligger i bløt i minst 8 timer, for deretter å kokes møre i nytt vann. Bruker du hermetiske er det bare å helle av laken og skylle kikertene.
Forvarm stekeovnen til 220 grader. Kle et stekebrett med bakepapir. Bakepapiret kan pensles med olje hvis du vil ha en ekstra sprø skorpe på falalfene, men dette er ikke nødvendig. Du kan også steke de i panne (da trenger du en del olje).
Skrell søtpotet, sjalottløk og hvitløk. Skjær søtpoteten i grove biter. Ha de i en foodprocessor med kniver og kjør til de er grovhakka. Ha de over i en bolle, ha deretter sjalottløk, hvitløk, kikerter, salt, spisskummen, paprikapulver, chilipulver, ingefær og kanel i foodprocessoren. Kjør til kikertene er hakka ganske godt opp. Ha over i bollen med søtpotet og rør inn én og én spiseskje hvetemel til du har en relativt tørr deig som henger godt sammen.
Form boller av deigen, trykk de litt halvflate og fordel utover stekebrettet. Bak i 25-30 minutter, til falaflene er ganske stive i kantene. Du kan gjerne snu de halvveis i steketiden.
Gjør klar tilbehøret (se under) mens de står i ovnen.

Guacamole og annet tilbehør:
Finhakk sjalottløk og hvitløk. Skjær avokadoene i to og grav ut innmaten. Ha den over i en bolle og mos med en gaffel. Rør inn sjalottløk og hvitløk, smak til med limesaft og salt.
Varm pitabrødene.
Skjær tomatene i to eller fire, riv salat.
Server søtpotetfalaflene i pitabrød med guacamole, tomat og salat.

Du skrev søtpotet i oppskriften
Du og du, Mari 🙂 Denne oppskriften er uten tvil en av favorittene her hjemme… rett og slett knall godt! Søtpotetfalafel med salat og “gakk gakk” (som det heter her i heimen, ellers kjent som guacamole) i lefser 🙂
Herlig 🙂 🙂
Hei! Lagde nettopp denne retten, og det var forsåvidt veldig godt! Men skal den være litt deigete inni, eller har jeg stekt de for kort da?
Da kan de nok stekes litt lenger om du foretrekker de hardere (noen liker best å ha de myke inni) 🙂
Herregud! det er de beste falaflene jeg har smakt i hele mitt liv!
Sykt bra oppskrift
Hurra! Tusen takk for det!
Hei! Hvor mange personer er denne oppskriften beregnet for? De ser fantastisk gode ut, og skal prøves i helgen. 🙂
To porsjoner 🙂