vegansk soppostei oppskrift

Soppostei

Hjemmelaget pålegg med sopp, linser, bønner og masse timian. 

– Men hva spiser du til frokost da? På brødskiven? I matpakka? 

Spiser du vegansk må du gjøre regning med å svare på en del spørsmål. Og kall meg gjerne en dårlig nordmann, men jeg har aldri vært noe begeistret for kneippbrødskiver med servelat, ost og leverpostei. Aldri! Min mor fant fort ut hva som ble med hjem igjen nederst i skolesekken, og selv etter å gire det hele opp med hjemmebakt brød så var det alltid frukten som forsvant først.

Det er rart, for jeg er veldig glad i brød. Kjeks og knekkebrød også. Men mer i en hverdagsglamorøs sammenheng, ikke som frokost i farta eller en ihjelpresset matpakke. Denne posteinen passer til brød du gjør stas på. Klart du kan dryle den på de travle brødskivene også, men best blir den når du har god tid, og enten godt selskap eller ferske aviser. Den smaker fint til alle de tradisjonelle brødskivemåltidene både på dagtid og på kvelden, og er brødet godt nok er det ingen problem å ta det til middag også, gjerne med litt frisk timian på toppen.

I lukket glass i kjøleskap holder sopposteien seg minst en liten uke.

Et par notiser før vi begynner:

 • Det er lov å bruke tørka linser og bønner som bløtlegges og kokes, og det er lov å bruke hermetiske. Da sparer du litt tid, men må ut med litt mer penger.
 • Du kan ha i allslags sopp her (bare ikke plukk med deg noe giftig), jeg pleier å ha en halvdel sjampinjong og/eller aromasopp fordi det gir litt volum til det hele, og en halvdel shiitake og/eller østerssopp. Har du steinsopp er du, vel, heldig, så bruk veldig gjerne det.
 • Det er også mulig å ha i tørka steinsopp som har fått ligge litt i varmt vann. Spar i såfall bløtleggingsvannet og spe med det når du kommer til foodprosessoren.
 • Jeg har brukt olivenolje med tilsatt trøffelsmak her, bruk gjerne ren olivenolje eller ren trøffelolje, alt etter hva du har og hva du liker. Selv synes jeg det blir litt for mye med ren trøffelolje.

Ingredienser til to “vanlige” glass (syltetøyglasstørrelse): 

 • 2 dl tørka hvite bønner som du bløtlegger og koker, evt 1 boks hermetiske
 • 2 dl tørka grønne linser som du koker, evt 1 boks hermetiske
 • 2 sjalottløk
 • 2 kinesiske hvitløk
 • Noen kvaster timian
 • 400 g assortert sopp (se notis over)
 • 3-4 ss olje til steking
 • 2 ss soyasaus
 • 1 ss olivenolje med trøffelsmak (se notis over)
 • Salt og pepper

Framgangsmåte: 

Dersom du bruker tørka bønner og linser må bønnene bløtlegges over natten (eller minst 8 timer), for deretter å kokes møre. Linsene kan ligge i bløt et par timer, og kokes møre de også. De trenger kortere tid enn bønnene så viktig å kjøre to parallelle løp her. Bruker du de hermetiske variantene er det bare å helle av laken og skylle bønnene og linsene i litt kaldt vann.

Grovhakk sjalottløk, hvitløk og timian. Skjær sopp i biter – de trenger ikke være veldig små da alt skal i foodprocessoren til slutt.

Varm opp oljen til medium/høy varme i en stekepanne.  Stek soppen – gjerne i flere omganger – gyllen. Ha i sjalottløk og hvitløk de siste minuttene av steketiden, disse skal kun bli blanke.

Ha bønner, linser, soppblanding, timian, soyasaus og olivenolje i en foodprosessor og kjør til du har en ganske jevn postei. Smak til med salt og pepper, og spe eventuelt med litt (bløtleggings-)vann (fra eventuell steinsopp).

Posteien er god mens den er varm og lun, eventuelt kan du ha den i rene glass som du lukker igjen og setter i kjøleskapet.

Soppostei1

FLERE OPPSKRIFTER PÅ VEGANSK PÅLEGG FINNER DU HER. 

4 Comments

 1. Alina Bjørnsen

  Utrolig godt!! Lett å lage, smakfull og mektig 🙂

  1. Mari Hult

   Hurra 🙂 Tusen takk for kommentar!

 2. Hei, kan jeg bruke vanlig hvitløk her? I så fall hvor mye?

  1. Mari Hult

   Jepp! Det går 2-3 vanlige fedd på en kinesisk hvitløk 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *