veganske potetvafler oppskrift

Potetvafler

Kanskje verdens beste måte å bruke opp gårsdagens potetrester på. Uten egg – uten melk – uten sukker. 

Jeg var ikke på årets Øya-festival, men jeg fikk med meg det viktigste: alle mattestene. Musikk og mat går nemlig hånd i hånd under festivalen, og det er en super arena for å teste ut nye ting. En ting jeg bet meg ekstra godt merke i var de fylte vaflene til Hitchhiker. En blanding av det søte vi liker til kaffen, og det salte vi liker til grillmaten ble servert, og anmelderne var ville. Samtidig var det storstilt sutring over disse “hipstervaflene” på Facebook, gjerne fra den litt eldre garde, og det var rett og slett facinerende å sitte i Stavanger og få med seg alt dette engasjementet. Om vafler.

Derfor har jeg selv eksperimentert litt i vaffeljernet i høst, ikke nødvendigvis med fylte vafler, men med litt saltere varianter som passer best til brunsj eller middag. Denne varianten er jeg blitt veldig glad i – her bruker jeg rester av kokte poteter fra gårsdagens middag, og lager vafler av de. Vaflene er best (og sprøest) rykende varme, og smaker supert med en god aioli eller hjemmelaget ketchup til. De duger også som pølsebrød om du føler deg ekstra crazy.

potetvafler med vårløk2

Ingredienser: 

  • Ca 400 g ferdig kokte poteter
  • 1 vårløk
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • 1 ss olje + ekstra til steking
  • 1 dl hvetemel

Framgangsmåte: 

Dersom du ikke har ferdig kokte poteter så starter du med å skrelle og koke noen. Ha de deretter i en bolle og mos de med en gaffel.

Grovhakk vårløk og ha i potetene, ha også i salt, pepper og olje. Rør godt sammen. Ha deretter i én og én spiseskje hvetemel, og jobb deigen sammen til den henger godt ihop.

Dersom du lager store vaffelhjerter kan du dele deigen i tre like store deler. Bruker du belgisk vaffeljern kan du lage fire eller seks (kommer an på størrelsen på jernet). Form en ball av hver deigbit og press den ned til den er cirka 0,5 cm flat.

Varm opp olje i vaffeljern. Ha i en flat deigbit og press jernet forsiktig ned. Potetvaflene må stekes litt lengre enn vanlige vafler. Føler du for å tjuvtitte underveis kan det godt være at vaflene henger fast i både toppen og bunnen av jernet og altså deles på midten, men ikke få panikk – legg jernet ned og la de stå noen minutter til. Slik blir det vafler av!

Gjenta med alle deigbitene, og server de nystekte vaflene så fort du kan – da smaker de best!

potetvafler med vårløk1

FLERE OPPSKRIFTER PÅ VEGANSKE VAFLER FINNER DU HER. 

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *