hvordan spise mer vegansk

Slik spiser du mer grønt

Innlegget inneholder egenreklame og sponsa lenker. 

Stor guide til hvordan du kan få inn mer vegetarmat i en travel hverdag. 

I dag er det verdens vegetardag! De siste årene har det skjedd utrolig mye på vegetarfronten, og flere og flere får øynene opp for å spise sunn, miljøriktig og dyrevennlig mat. Det blir stadig lettere å få tak i veganske og vegetariske produkter, det finnes kokebøker, matkasser og kurs du kan gå på – i tillegg til massevis av blogger med tips og triks.

Er du veganer, vegetarianer eller bare vil ha litt mer grønt inn i hverdagen? Her har jeg samlet mine aller beste tips!

I butikken

Har  du det travelt og prioriterer ikke timevis på kjøkkenet hver dag som oss bloggere? Fortvil ikke – veganske dagligvarer er kommet for å bli! Mens vi tidligere ble henvist til frukt- og grønnsaksdisken, med en sjelden soyamelk en gang i blant, er det nå hundrevis av produkter å velge mellom.

Coop har lansert konseptet “Vegetardag” med masse alternativer til kjøtt, både burgere og alternativer til taco og salat.

Halsans Kok er en gammel slager som finnes i frysedisken i de fleste norske dagligvarebutikker, de aller fleste produktene deres er veganske. Nå har også Oumph kommet til Norge, de finnes også i frysedisken i ulike butikker. Dette er rene kjøtterstatninger som kan brukes i masse ulike retter.

Du kan også bestille veldig mye godt på nett, for eksempel på veganlife.no. Her finner du vegansk majones, ost, konfekt, kjøtt, kosmetikk og masse mer.

Butikkene tilbyr flere og flere kjøttfrie alternativer. (Foto: Yngve Ekern)
Butikkene tilbyr flere og flere kjøttfrie alternativer. (Foto: Yngve Ekern)
Matkasser

Veggisboksen er en vegansk overraskelsespakke du kan bestille hjem i postkassen, med ulikt innhold fra gang til gang. Sjekk gjerne ut videoblogger Tine Katrine sin video av når hun pakker opp en av forsendelsene. Veggisboksen kan du bestille her. 

Selv lager jeg en vegansk middagskasse i samarbeid med Nettmat, vi leverer i Rogaland, Oslo, Bergen og Trondheim. Det er en abonnentsordning der du får råvarer og oppskrifter til tre middager i uka, beregner for to personer. Les mer her (egenreklame).

MATKASSE: Veganske middagskasser som jeg lager i samarbeid med Nettmat.no.
MATKASSE: Veganske middagskasser som jeg lager i samarbeid med Nettmat.no.
Kokebøker

En inspirerende kokebok til deg selv, eller en potensiell julegave til noen du vil inspirere til å spise mer grønt?

Jeg ga selv ut boken “Sykt godt” i september, som er et komplett vegansk oppslagsverk med 115 oppskrifter. Men det er flere bøker på markedet!

Min venninne Mia ga i september ut den vegetariske kokeboken “Grønn bonanza” (der nesten alle oppskriftene er helt veganske eller kan gjøres veganske). Det er en kjempefin bok med over 60 oppskrifter på retter med grønnsaker i hovedrollen. Boken har fantastisk fine bilder, og oppskriftene er supplert med masse koselige tekster.

Årets Gladmat-bok er en bok om ville vekster, “Fra naturens spiskammer”. Hvem har vel ikke lyst å ta bedre i bruk det vi finner rundt oss i den norske naturen? Dette er en inspirasjonsbok og en kokebok om å ta turen ut i naturen og nyte alt det naturen har å by av på ville vekster, bær og sopp. Boken presenterer femti spiselige ville vekster du finner her i landet, og tilhørende oppskrifter. Dette er ikke en vegetarisk kokebok, men det er mye grønn inspirasjon her likevel!

Og sist, men ikke minst, i fjor ga min venninne Jane ut en super vegansk bok med 100 oppskrifter som jeg har skrevet om tidligere. Den er bare helt kanon. Ferdig sagt. Neste år kommer hun med sin bok nummer tre (dama er gal), og der blir temaet 50 kjøttfrie burgere + masse tilbehør. Les mer om boken på bloggen hennes. 

VEGGISBØKER: Grønn Bonanza av Mia Frogner, Sykt godt av meg og Veganmat på sitt beste av Jane H. Johansen.
VEGGISBØKER: Grønn Bonanza av Mia Frogner, Sykt godt av meg og Veganmat på sitt beste av Jane H. Johansen.

Bøkene kan kjøpes herfra: 

Sykt godt (annonselenke/egenreklame)

Grønn bonanza (annonselenke)

Fra naturens spiskammer (annonselenke)

Veganmat på sitt beste (annonselenke)

Matkurs

Mine gode venner Thomas og allerede nevnte Jane driver sammen “Veganplan”. De er basert i Oslo, men holder kokkekurs over hele landet når anledningen byr seg. De er kjempeerfarne og veldig flinke begge to, så om du vil gå på kurs anbefaler jeg å sjekke de ut. Sidene oppdateres når de har noe på gang. Du kan også følge de på Facebook.

I Rogaland er jeg selv med og driver kurs hos Socialcooking, her er det allslags kurs inkludert en god del vegansk. Sjekk ut kurskalenderen her. (egenreklame)

VEGANPLAN: Thomas og Jane arrangerer veganske matkurs over hele landet.
VEGANPLAN: Thomas og Jane arrangerer veganske matkurs over hele landet.
Podcast og blogger

Vil du lese deg opp på landbrukspolitikk og hvor maten vår kommer fra så anbefaler jeg å følge med på fantastiske Yngve Ekerns blogg.  Denne er ikke vegansk, men veldig nyttig likevel om du ønsker å vite mer om hva som skjer fra jord til bord.

Veganske blogger er det en del av etterhvert! Utenom min egen så er Veganmisjonen til Jane enorm, arkivet er kjempestort og hun oppdaterer jevnlig. En annen venninne Cathrine har en herlig blogg om vegansk familiemat som heter Veganeren, og nok en venninne Adele skriver om gode saker som spesielt passer godt på studentbudsjett på Hva spiser du egentlig. Mia sin blogg Green bonanza er vegetarisk, men med masse vegansk.

Foretrekker du å høre framfor å lese, eller vil du bare holde deg oppdatert på hva som rører seg i det norske veganmijøet? Da er det podcasten Kongler og gress som gjelder. Bak den står Veganplans Thomas og Heidi, en av de to damene bak Oslo Vegetarfestival.

KONGLER OG GRESS: Disse to er superskjønne på podcast en gang i uken.
KONGLER OG GRESS: Disse to er superskjønne på podcast en gang i uken.
Restauranter med vegansk mat

Det er lettere å spise grønt ute enn noensinne! Flere og flere restauranter satser på et tilbud til oss veggiser, og vi får mer spennende saker enn grønne salater med litt tomat og løk nå. Her er en oversikt over vegansk på kafé og restauranter over hele landet. 

Last ned appen “Vegan Norway” for en superenkel guide til butikker og restauranter i Oslo, Bergen og Trondheim. Appen blir laget og drevet av veganere på frivillig basis, men det merkes ikke! Den er gjennomgående profesjonell og brukervennlig, og rett og slett en fryd å ha!

I hjembyen min Stavanger kjører Ostehuset Hinna en egen vegansk meny hele den kommende uken med oppskrifter fra “Sykt godt”. Hvis andre restauranter gjør tilsvarende aktiviteter er det hyggelig om dere tipser med!

VEGAN NORWAY: Gratis app som viser spisesteder i Norges tre største byer - flere byer skal rulles ut etterhvert.
VEGAN NORWAY: Gratis app som viser spisesteder i Norges tre største byer – flere byer skal rulles ut etterhvert.
Festivaler

Flere ganger i året arrangeres det vegetarfestivaler i (nesten) hele landet. Da kan du besøke stands som selger ulike veganske produkter, gå på kokkekurs, foredrag, møte inspirerende mennesker og ikke minst spise masse god mat. Festivalene er også en utmerket mulighet til å vise fram vegetarmat på sitt beste til familiemedlemmer og venner som kanskje er litt skeptiske. Sjekk gjerne ut de ulike festivalene for løpende informasjon:

Vegansk julefestival

Trondheim vegan fair

Oslo vegetarfestival

Vegan Weekend

OSLO VEGETARFESTIVAL: Norges første og største vegetarfestival, og et årlig høydepunkt for de fleste veganere og vegetarianere.
OSLO VEGETARFESTIVAL: Norges første og største vegetarfestival, og et årlig høydepunkt for de fleste veganere og vegetarianere.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *