Tobias

What a difference a year makes.

Jeg liker å tro at han er en av de heldige.

For ett år siden så jeg et innlegg på Dyrebeskyttelsen sine Facebook-sider, med en stakkarslig liten hjemløs og familieløs kattunge som trengte fosterhjem. Han gikk alene utendørs, og på bildet så det ut som han satt og frøs og var helt forvilet over å ikke få komme inn til noen.

Jeg hadde tidligere vært fosterhjem for en hel haug med kattunger, og var egentlig ganske avslappet med hele opplegget. Du blir litt pragmatisk når du har sett mange triste skjebner. Men det var noe med denne her. Jeg meldte meg med en gang, og selv om den bodde i Egersund (som er en time å kjøre fra meg), og selv om jeg skulle jobbe den kvelden, og selv om hun som hadde meldt den inn var opptatt den kvelden, så klarte jeg å banke igjennom at jeg skulle hente den samme kveld. Det var en lang kjøretur i mørkt høstvær, så jeg sendte en melding til ei venninne for å si fra hvor jeg dro og hva jeg skulle.

“Du kommer til å beholde denne”, var hennes eneste svar.

Sent på kvelden kjørte jeg inn på Søylandskiosken, et møtested på E39, det var mørkt og litt skummelt. Vi flyttet katten fra det ene buret til det andre, og satt kursen mot Stavanger. Alle som har hatt katter i bil vet at det er et leven uten sidestykke. Men denne her lagte såvidt en lyd, men la seg ned i buret og resignerte. Jeg er sikker på at den tenkte “this is it”, og gjorde seg klar til å bli levert på en klinikk for avlivning. Jeg pratet med den, som jeg alltid gjør med dyr i bil, men det var lite respons.

Da vi kom hjem tok jeg den ut av buret, la meg på sofaen og satt katten på magen min. Vanligvis når jeg får inn nye kattunger så løper de enten avgårde for å utforske leiligheten, eller så gjemmer de seg. Men ikke denne her. Den ble liggende på magen min å male.

Katten slo seg umiddelbart til ro i fosterhjemmet sitt. Det beste han visste fra starten av var når vi to var alene hjemme sammen. Satt jeg ved pcen la han seg mellom meg og maskinen, lå jeg på sofaen fant han plass på magen min, når jeg dusjet la han seg i vasken og fulgte med, og om natten lå han i sengen og malte.

Vanligvis med kattunger i fosterhjem, så er jeg forsiktig med å bruke skikkelige navn på de. Da er det med en gang vondere å måtte gi de fra seg. Men han her ble veldig raskt oppkalt Tobias, etter en av guttene i Nettmat. 

Tobias_ungdom

Siden han startet livet som ufrivillig utekatt var Tobias livredd for døren og vinduene i leiligheten, og da jeg gikk på jobb om morgenen satt han trygt plassert bak en stol og så på meg med skrekkslagne øyne. I starten var også besøk helt krise, men etterhvert ble han kjent med flere av vennene mine, inkludert hunden Melvin.

Tidligere når jeg har hatt katter i fosterhjem, så har jeg vært med de et par uker for å bli kjent med de, deretter begynt å legge ut bilder på nett, skrive litt om personligheten deres, og prøve å få de omplassert. Tobias flyttet inn 15. september, og da desember kom hadde jeg fortsatt til gode å annonsere for verden at han fantes. Jeg tror alle rundt meg visste at dette kom til å bli den fosterkatten jeg beholdt.

Tobias ungdom PC

Jul med Tobias var enestående. Han elsket all julepynten,gavepapiret og  spesielt båndene, og den ene natten flyttet han egenhendig juletreet ut fra stuen og inn på kjøkkenet. Etterhvert begynte frykten for andre mennesker å bli mindre og mindre, og spesielt menn på min alder kunne forvente seg en hissig kattunge som skulle sette seg i respekt. Damer bare koste han med.

Tobias julekort8

I januar adopterte jeg ham på skikkelig.

Han er fortsatt en kosete katt. Når jeg kommer hjem fra jobb sitter han og venter på meg, men når jeg åpner døren og går inn spaserer han nonchalant inn i stuen og later som om han ikke har savnet meg. Når jeg sitter og jobber ligger han i nærheten og skuler bort på meg, og av og til kommer han og legger seg over armene mine.

Tobias sove og kosekombi

Han liker å se på fotball, og når jeg skruer av etter vi har sett en kamp så går han bak tven for å sjekke hvor det ble av alle spillerne.

katt som ser på tv og fotball

Det er utrolig med selskap i Tobias. Jeg jobber uhorvelig mye, er travel med allslags prosjekter og prøver å få til et sosialt liv i tillegg. Men ingenting er bedre enn å bare være hjemme med katten. Med sine grønne øyne og nydelige blikk tvinger han meg til å ta pauser i hverdagen og ta alt helt med ro.

Men det beste av alt med Tobias, er at han hver dag minner meg på at vi aldri må slutte å kjempe for å gjøre verden et bedre sted å være for dyr.

2016-02-08 Mari og Tobias (100_300ppi_Screen-standard)-6

Har du lyst å hjelpe en katt i nød? Dyrebeskyttelsen har avdelinger over hele landet som trenger både fosterhjem og permanente hjem.

Les mer på nettsidene deres. 

Dyrebeskyttelsen gjør en fantastisk jobb med omplassering for hjemløse katter, men de kan ikke hjelpe alle. Les mer om deres tips her. 

Hjemløse katter som ingen tar hånd om, er et stort problem over hele landet.

Katter formerer seg ganske raskt, og vi får kolonier av hjemløse katter. Sult, kulde og sykdommer gjør at kattene ofte lider. Dette er ikke akseptabel dyrevelferd.

Hvem har egentlig ansvaret for disse kattene? Dette spørsmålet stiller Mattilsynet på årets seminar om dyrevelferd.

Tobias_voksen

9 Comments

 1. For en flott historie. Og for en skjønn hjerteknuserkatt Tobias er. Jeg har selv fått Monsen, en hannkatt som plutselig trengte et nytt hjem. En berikelse i livet, og et privilegium å bli kjent med sånne vakre skapninger.

  1. Mari Hult

   Ikke sant vel? Det er så fantastisk å se personligheten og alle følelsene de har 🙂

 2. For en nydelig katt <3

 3. Så koselig innlegg <3

 4. Så fint. Tobias + Mari <3

 5. Så herlig Mari!<3 Jeg har også katt fra Dyrebeskyttelsen, han er den beste som fins.

 6. Den bedste, mest kælne, mest trofaste kat vi har haft skulle have været aflivet han havde været hjemløs, havde sår, var tynd men var alligevel meget kærlig. Det tog lang tid før han blev tryg men han blev vores mest elskede kat

 7. Ingrid-S

  Hei!
  Jeg lurer på om katten spiser vegansk mat?

  1. Mari Hult

   Nei, han er ikke veganer 🙁 Det er visst ikke bra for katter, så han får mat fra dyrebutikken som er tilpasset kastrerte ungkatter.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *