– Å være veganer er ikke noe hokus pokus

Jorunn og Carsten kombinerer travelt familieliv og fulltidsjobber med å arrangere Vestlandets første veganske festival. 

Fulltidsjobber og tre barn stopper ikke ekteparet Jorunn og Carsten Bonderup fra å være engasjerte og handlekraftige veganere. Etter å ha promotert arrangementet “Vegan friday” på Quality Hotel Residence i Sandnes i ett år, slår de nå på stortrommen og arrangerer en “Vegan weekend” etter initiativ fra hotellet.

– Vi spurte oss selv “hva slags arrangement har vi lyst å gå på?”, sier Jorunn.

– Da vi begynte med Vegan friday var det fordi det var utrolig kjekt å kunne gå ut et sted og spise alt. Å slippe kampen; der trenger vi ikke spørre om hva vi kan spise, og vi risikerer ikke å sitte igjen med bare salatblader og paprikaskiver, men vi kan fråtse i alt de setter fram. For en veganer er dette en fantastisk opplevelse.

Les mer om familien hos TV2

Fredagsarrangementene har vært veldig populære blant veganere, vegetarianere og nysgjerrige i Rogaland det siste året, og nå er altså tiden kommet for å utvide konseptet med en helgefestival. Fra før av har vi vegetarfestivaler i både Oslo (inkludert julefestival), Halden og Trondheim.

– Vi vil også gjøre noe litt annerledes, for å nå ut til et nytt publikum, sier Carsten, og konen legger til:

– Og så finnes det ingenting slikt på denne siden av fjellene. Vi reiser jo ens ærend til Oslo med ungene for å vise de hvor lett det kan være å være veganer, enten om det er for å dra på julefestival eller for å spise veganske pannekaker ute. Julie på seks år sier at hun vil ha butikk eller café når hun blir voksen, for hun vet at da så er veganisme helt normalt. Selv har vi vært veganere i tre år nå, og vi ser jo hvor raskt det har utviklet seg bare disse årene.

Carsten og Jorunn Bonderup1

Ifølge Carsten er veganere den hurtigst økende konsumentgruppen på det norske markedet.

– Giganter som Coop og Narvesen kommer med egne veganske produkter, og Rema 1000 satser på økologi. Det ligger i tiden nå, sier han.

– Alternativet til kjøtt er rett rundt hjørnet
Ekteparet er glødende opptatt av å lage en verden der det er lettere å være veganer, spesielt med tanke på at det er samme verden barna deres skal vokse opp i. De tror at mye av grunnen til at folk ikke blir veganere, er at det kan virke vanskelig.

– Det er ikke så tydelig for folk flest at det finnes et alternativ til kjøtt. Folk tenker at veganisme er fremmed, og de vet ikke hvor de skal begynne – selv om det bare er å gå i butikken, sier Carsten. Etter å ha spist kjøtt hele livet fikk han plutselig en aha-opplevelse for tre år siden.

– For meg var det en bryter som ble slått av. Plutselig ville jeg ikke være med på dette kjøret lenger, men jeg visste ikke helt hvordan jeg skulle gjøre det. I starten var vi fortvila hele gjengen, men vi fant raskt ut at det er lett å leve vegansk. Nå er det viktig for oss å være med å vise folk at dette er et enkelt valg, og at alternativet til kjøtt er rett rundt hjørnet. Folk tror vi spiser dårlig mat, dette vil vi motbevise.

Gjennom “Vegan weekend” vil ekteparet inspirere og informere om en dyrevennlig livsstil.

– Vi skal vise folk at det ikke er noe hokus pokus med å være veganer.

Vil du vite mer om Vegan Weekend? 

Sjekk ut nettsiden deres her…

…og meld deg på Facebook-eventet her for å få oppdateringer først av alle. 

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *