vegansk chili sin carne oppskrift

Chiligryte med søtpotet og bønner

Svært anvendelig meksikansk gryterett som du lager på under halvtimen. 

Søtpoteter og sorte bønner er to av mine absolutte favorittråvarer i meksikansk matlaging, så det var litt av en overraskelse for meg da jeg fant ut at jeg aldri har lagt ut denne gryten på bloggen. Jeg lager den nemlig ofte. Veldig ofte. Av og til med ris, av og til i enchiladas (ta i litt mindre væske bare) men oftest som en slags suppe. Alt er godt til – avokadobiter, rømme, koriander, tortillachips, mais og så videre. Den er rett og slett utrolig grei å deale med.

Bruker du tørka bønner så bløtlegger du og koker de på forhånd (sorte bønner trenger bare et par timer bløtlegging, og kokes møre på en halvtime), eventuelt kan du bruke en boks. Bare pass på at du skyller bønnene før bruk, hvis ikke blir hele retten sort, og det er ikke så koselig.

Ingredienser til to porsjoner: 

 • Cirka 3 dl ferdig kokte sorte bønner (1,5 dl tørka eller innholdet fra én boks)
 • 1 mellomstor eller stor søtpotet (evt 3-4 små)
 • 0,5 rødløk
 • 0,5 kinesisk hvitløk
 • 2 ss olje til steking
 • 1 tschilipulver
 • 2 ts spisskummen
 • 0,5 tskanel
 • 0,5 ts oregano
 • 1 ts paprikapulver
 • 0,5 ts chipotlepulver eller røkt paprikapulver (kan sløyfes)
 • 1 boks hermetiske tomater
 • 4 dl vann med grønnsaksbuljongterning
 • Avokado, småtomater og koriander til servering
 • Eventuelt ris til servering

Framgangsmåte: 
Gjør klar bønnene som forklart over oppskriften.

Skrell søtpoteten og skjær den i terninger. Grovhakk rødløk, finhakk hvitløk.

Varm opp oljen til medium/høy varme i en gryte. Ha i rødløk, hvitløk, chilipulver, spisskummen, kanel, oregano, paprikapulver og chipotlepulver. Ha det surre i et par minutter. Rør inn bønnene og søtpotetbitene, la det surre et par minutter til. Rør så ingenting brenner seg. Hell på tomater og vann med grønnsaksbuljongpulver og la det hele koke opp. Skru ned varmen, ha på lokk og la det koke til søtpotetbitene er møre. Smak eventuelt til med litt salt, og spe med mer vann om det blir for tørt.

Skjær avokado og tomater i biter, grovhakk koriander, ha over retten ved servering. Server som den er, med ris eller med annet tilbehør (se forslag over oppkriften).

6 Comments

 1. Hei! Jeg prøvde å lage denne i går, men nå har jeg et problem jeg håper du kan svare på så ikke alle de deilige ingrediensene var bortkasta. Du skjønner, jeg lot bønnene bare ligge i bløt i 2,5 time (det står i oppskrifta di at det skal gå ok med svarte bønner) selvom det stod 12 timer på pakken. Jeg kokte de i 1 time før jeg blanda de med resten av gryta og søtpotetene. Da søtpotetene var møre, merka jeg fort at bønnene var harde og uspiselig. Nå har jeg plukka ut søtpotetbitene, og spørsmålet mitt er: Kan jeg koke resten av gryta med bønnene i, i flere timer slik at bønnene blir bra, eller vil bønnene da gi i fra seg det der ekle stoffet som gjør at man får vondt i magen og det bare vil blande seg i gryta? Håper på svar. Vil så gjerne spise snart! 🙂

  1. Mari Hult

   Så dumt 🙁 Må ha andre sorte bønner der du bor enn der jeg bor 🙁 Skal justere oppskriften! Tror det skal gå helt fint å koke de i gryta, det er ganske vanlig å la tørka bønner ta litt av koketiden med andre ingredienser!

 2. Jeg laget denne tidligere denne uken og yum yum Lot gryten bli litt tørr og fylte den i lefser som vi stekte i ovnen med litt ost drysset over…. Kanongodt

  1. Mari Hult

   Åh det hørtes fantastisk ut!! Tusentakk for at du delte det tipset!!

 3. Hvor kjøper du sorte bønner? Jeg finner bare limabønner og kidneybønner… Har dessverre ingen “innvandrerbutikk” i nærheten heller 🙁

  1. Mari Hult

   Stort sett på asiatiske butikker. Men det går helt fint å bruke andre type bønner i oppskriften, de må bare bløtlegges litt lenger enn de sorte (sorte bønner er ganske små).

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *