Vegansk pavlova

Glutenfri festkake for de store anledningene (eller til en koselig kaffekopp utpå kvelden). 

Ingredienser: 

Fyll: 

  • Plantekrem av kokos eller soya (eventuelt havrekrem, men da må du sjekke at den er glutenfri om kaken skal serveres til allergikere)
  • Melis
  • Jordbær, eventuelt bringebær og/eller blåbær

Framgangsmåte: 

Forvarm stekeovnen til 90 grader. Kle et stekebrett med bakepapir.

Sil kikertlaken over i en bolle. Kikertene må du for all del ikke kaste, bruk de i matlaging.

Ha i maisstivelse og sitronsaft eller eddik. Visp i en kjøkkenmaskin eller med en håndvisp, godt og lenge.

Ha i halvparten av melis, visp videre til det er godt og stivt. Smak til med resten av melisen. Visp lenge til du har skikkelig fast marengs som henger igjen i bollen selv om du løfter den opp ned.

vegansk-marengs1

Bruk en slikkepott og fordel marengsen utover stekebrettet i en runding (eller annen form om du foretrekker det på pavlovaen din).

Har du mer marengsblanding igjen kan du lage pikekyss.

Sett i ovnen og stek i halvannen til to timer. Skru av ovnen, ha opp døren og la marengsen stå til den er helt avkjølt; da stivner den.

Vegansk-pavlova1

Ha bunnen over på et fat når den er avkjølt og stivna.

Fyll og montering: 

Visp krem stivt med litt melis. Fordel utover den avkjølte og stive marengsbunnen.

Vegansk-pavlova2

Skjær bær i biter og ha over. Servér!

Vegansk-pavlova3

FLERE OPPSKRIFTER MED VEGANSK MARENGS FINNER DU HER. 

13 Comments

  1. Turid Fagerheim

    Med en svigersønn som er allergisk mot egg, fisk, nøtter, laktose og alle pelsdyr, er bloggen din uvurderlig! Tusen takk

    1. Mari Hult

      Selv takk for så fin kommentar 🙂

  2. Kan denne som vanlig pavlova stekes og stå i flere dager før man tar på fyll? 🙂

    1. Mari Hult

      Vil tro det, men har aldri prøvd selv.

  3. Jeg laget denne marengsbunnen-den var aldeles glitrende og umulig å smake forskjell fra «vanlig» marengs!
    Men jeg slet med kremfløten!Jeg hadde kjøpt alpro sin soyakremfløte og den ble ikke stiv med vanlig mikser!Jeg så på pakken og det var det bilde av en ballongvisp,det var utstyr jeg ikke hadde til hverken miksmaster eller stavmikser så jeg prøvde å piske for hånd.Det ble altfor tungt i lengden,og selv om fet ble godt ødela altfor rennende krem (men den var god på smak!) litt av inntrykket!

    Jeg lurer altså på om jeg må kjøpe nytt kjøkke utstyr til neste gang?Eller finnes det vegansk kremfløte som kan piskes med vanlig miksmaster?
    Jeg er ikke så begeistret for at alt skal smake kokos alltid.Har hatt god erfaring med å piske kremfløte av kokos men kunne tenkt meg en pavlova kake uten kokossmak.
    Det gjør ingenting om det hadde vært en havrekremfløte eller ris eller mandelkremfløte,bare den var mulig å piske stiv.
    Takk for en fantastisk blogg!

    1. Mari Hult

      Takk for fine ord. Glad marengsen ble bra! angående kremfløte så er jeg litt frustrert for tiden, for favoritten min er tatt ut av produksjon. Jeg får best resultater nå ved å bruke alpro sin røde kremfløte, men den må ligge i kjøleskap helt fram til visping for at det skal bli bra.

    2. Update fra Tine:Gryr sin!

  4. Hei!
    Jeg prøvde meg på denne men mislyktes hardt.
    Marengsen var stor og fin når den var ferdig pisket men etter ca 1t i ovnen begynte den å bli tynnere og tynnere. Etter 3t i 90grader i ovnen kommer den ut som en tynn lefse. Jeg skjønner ikke hva som har gått galt. Dette skjedde begge gangene jeg skulle prøve meg på dette 🙁

    1. Det skjedde med min også :/

    2. Min også, noen som vet hva som kan ha skjedd? Helt perfekt før steking, kunne snu bollen opp ned uten at blandingen flyttet på seg i det hele tatt, kjempefin å bre utover, men 45 minutter ut i steketiden var det bare en dam igjen på stekebrettet. Hmmm…

      1. Mari Hult

        Det er så kjipt når det ikke går :/ Jeg får det til 9 av 10 ganger, men forstår ikke hva som skjer den tiende. Men det er viktig å alltid bruke ren bakebolle, piske litt lenger enn du tror, og å sette marengsen inn i ovnen ganske kjapt etter at den er på stekebrettet.

  5. Prøv å redusere aquafabaen med en tredjedel før pisking (kok ned). Tilsett gjerne «creme of tartar» som er med på å oppretttholde strukturen. Det kjøpes på apotek, ganske dyrt, men man bruker ørlite om gangen.

  6. Ha ovnsdøra på gløttt med ei sleiv ståande i døra . så dampen får koma ut og marengsen tørkar 🙂 mellom 80 og 100 grader kjem an på ovn din,

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *