Disse feilene har jeg gjort

Etter snart ett år med matkasselaging er det på tide med litt oppsummering. 

Dette innlegget inneholder egenreklame. 

“Hvor vanskelig kan det være?” er famous last words. Nå har jeg laget veganske matkasser med Nettmat i snart ett år, og jeg elsker det! Vi koser oss skikkelig sammen sosialt, og jeg tror etterhvert at jeg begynner å knekke koden på hvordan vi får matkassene til å bli best mulig. Men veien hit? Lang! Her er noen av de største erfaringene jeg og vi har gjort oss:

Jeg overvurderte hvor lang tid folk har på å lage middag
Hjemme hos meg har jeg hele dagen på å lage mat. I alle fall hele ettermiddagen. Matlaging er en veldig seriøs hobby som det har blitt blogg av, så egentlig går all fritiden min med på kjøkkenet. Det er stort sett sånn at jeg tar meg et par knekkebrød når matlagingen begynner, for jeg vet jeg kommer til å rekke å bli sulten igjen til maten er klar. Med all denne tiden brukt har jeg også bygget meg opp et visst “skill set” – ting går fort når jeg vil og jeg jobber effektivt. Av og til må jeg kaste bort en masete katt, men det er det.

Vanlige hjem har ikke den luksusen. Etter å ha snakket med kolleger og venninner med små barn har jeg forstått at tiden fra en kommer hjem fra jobb til maten står på bordet er en kamp. Det skal gå fort, og du må ha muligheten til å holde et halvt øye med sultne barn mens du står på kjøkkenet.

Scroll ned for å få en rabattkode for din første bestilling hos Nettmat. 

Får å løse denne utfordringen har vi tatt en del grep. Først og fremst har jeg jobbet hardt for å lage kule oppskrifter som det går fort å lage.  I tillegg har vi nå muligheten til å få poser med grønnsaksblandinger der råvarene blir kutta for oss på forhånd. Det er veldig kjekt egentlig, for jeg kan bestille akkurat det jeg vil her – det kan være paprika kuttet i terninger på 1 centimeter, grovhakket spinat, brokkoli i 30 grams buketter og gulrot i strimler som er bare noen millimeter tykke. Butikkene er jo fulle av grønnsaksmikser, men det er så mye kulere å lage sin egen!

nettmat vegetarkasse stavanger

Jeg anet ikke hva som er basisvarer
Til oppskriftene i matkassene er det noen ingredienser det forventes at folk har hjemme. Det hadde bare blitt for tungvint å sende meg salt, pepper og olje i hver eneste kasse. Samtidig så er det forskjell på folk. Igjen, på kjøkkenet mitt, der står det en bokhylle som går helt til taket uten en eneste bok i. Den er derimot stappfull av kakepynt, bakesaker, krydder og en stor samling tørka chili (de vanlige tørrvarene mine står i et skap i tillegg til dette). Salt? Vanlig, finkornet havsalt, flakete havsalt, himalayasalt, hipstersalt jeg fikk i gave en gang, urtesalt, hvitløkssalt, ramsløkssalt… Dere forstår tegningen.

Sjekk ut mine neste matkasser hos Nettmat her. 

I matkassen kan jeg ikke forvente at folk har samme basisvarelager som meg. Samtidig har jeg ikke lyst å gjøre oppskriftene kjedelige smaksmessig heller. Heldigvis var løsningen enkel! Vi har fått krydderleverandøren vår til å lage ferdige krydderblandinger etter mål fra meg. Disse er jeg veldig godt fornøyd med, og de betyr at vi kan lage mye mer autentiske smaksopplevelser. I tillegg trenger vi ikke sende med hele esker med ris, pasta og quinoa – folk ønsker faktisk ikke overfylte tørrvareskap viser det seg – så nå får vi en leverandør til å veie opp og pakke dette i porsjonspakker for oss.

Nettmat2

Jeg tenkte ikke på sesong
Vi holder til i Rogaland – midt i matfatet på Jæren. Dette er en utrolig luksus, vi har lokal tilgang til de beste råvarene i verden. Men alt til sin tid! Vil jeg ha den beste salaten og vårløken så får jeg den fra Randaberg i noen måneder, på sommeren får vi de beste tomatene fra Finnøy, og gulrøttene fra Jæren er i sesong senere på året. Så klart vil vi variere råvarene hver uke også, men vi har blitt så utrolig mye bedre på å ta utgangspunkt i de råvarene fra Rogaland som er i sesong akkurat nå. Og det er ganske fett syns jeg.

2015-10-26 Nettmat Vegetarkasse - A

Jeg glemte at folk hater å kaste mat
Folk er for tiden – heldigvis – veldig opptatt av å ikke kaste mat. Med matkasse er det litt tricky med størrelser. Det siste vi vil er at noen skal gå sultne fra bordet, samtidig så vil vi ikke at folk skal sitte igjen med rester de ikke klarer å få spist opp. En annen ting er dette med råvarer. Ikke alle vet hva de kan finne på med et halvt gresskar eller en halv fenikkel, og vi vil ikke at noe skal råtne i kjøleskapet.

Så – vi har gjort noen endringer. For det første regner vi mye mer nøyaktig på porsjoner nå. Vi lager de fortsatt litt store, men tar ikke helt av. Rettene beregnes også på at de skal kunne varmes opp igjen etter et par dager i kjøleskapet. Og så var det det med råvarer. Bruker vi en halv eske havrefløte i en rett så prøver vi å få brukt den andre halvdelen i en annen rett. I tillegg så jobber vi med å finne bonusoppskrifter som vi kan legge med i oppskriftsheftet for å hjelpe med ideer til å bruke eventuelle rester. Det er ganske kult å tenke på at vi sammen reduserer matavfallet, og her er vi veldig glad for gode innspill fra kunder!

Nettmat

Jeg glemte å variere oppskriftene
Folk som kjøper matkasser gjør det ikke fordi de er dårlige til å lage mat. For mange løser det nettopp et tidsbehov i hverdagen – de slipper handling og planlegging. Men de fleste vil først og fremst ha nye impulser! De er lei av de samme 4-5 rettene om og om igjen. Derfor er det vår oppgave å hjelpe til å skape variasjon i kosten og å utvide smakshorisonter. I starten av matkasselagingen tenkte jeg kun på å variere proteinkildene – litt kikerter, litt linser, litt nøtter, litt bønner etc. Det har vi utvidet nå. Hver uke henter vi inspirasjoner fra tre ulike land, og det er sjelder tre like land fra uke til uke. Vi har mye meksikansk, thai, indisk, marokkansk og italiensk, i tillegg litt fransk og spansk i blant, litt afrikansk og rett og slett litt norsk også.

Men nå! Etter nesten et år da. Takket være masse konstruktive tilbakemeldinger fra kunder og venner, så har vi en kasse som blir bedre og bedre for hver uke. Det er utrolig gøy å holde på med, og nå utvider vi også. Vegetarkassen min (som forøvrig er helt vegansk) er tilgjengelig i Rogaland, Oslo, Bergen og Trondheim, og det er så kult at folk over hele landet etterspør veganske middager.

Har du lyst å prøve? Les mer her. Og bestiller du innen søndag 15. mai får du 50% rabatt på den første kassen din med å bruke rabattkoden “bonden” i bestillingen. 

Oslo Vegetarfestival 2016

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *