

Meksikansk tomatsaus (“tacosaus”)
Hjemmelaget saus til taco, burrito, fajitas etc er og blir best!
Tacosaus. En vidunderlig liten sak min mor introduserte en gang på nittitallet. I en liten boks i fredagstaco-pakken kom den, og selv om jeg var veldig sikker på at jeg ikke likte tomater så ble jeg raskt begeistra for denne lille kameraten.
Etterhvert kom det flere varianter på markedet, og nå har texmex-hylla i selv den minste søndagsåpne dagligvarebutikk både små og store glass, mild og hot, noen til og med extra chunky. Verden går fremover mao, men best blir herligheten likevel om du lager den selv.
Denne oppskriften har du klar på en halvtime, og den holder seg fint en uke i lukket glass i kjøleskap.
Juster gjerne med annen mengde (og type) chili etter egen smak.
Sausen passer forresten bra til mer enn taco! Prøv den gjerne med falafel, til grillmat, som dip med tortillachips og til fajitas.

Ingredienser:
- 2 sjalottløk
- 1 kinesisk hvitløk
- 2 grønn chili
- 2 spiseskjeer olje til steking
- 1 teskje oregano
- 0,5 teskje chilipulver
- 1 teskje spisskummen
- 0,5 teskje basilikum
- 2 spiseskjeer eddik, gjerne rødvinseddik
- 2 bokser knuste tomater
Framgangsmåte:
Finhakk sjalottløk, hvitløk og chili. Varm opp oljen til medium varme i en liten gryte. Ha i sjalottløk, hvitløk, chili, oregano, chilipulver, spisskummen og basilikum og surr det i 3-4 minutter til løken er blank. Tilsett eddik og tomater og la det koke opp. La det deretter småkoke uten lokk i 20-30 minutter til sausen tykner litt. Smak eventuelt til med litt salt.

Kjør eventuelt sausen jevn i en blender, food processor eller med en stavmikser. Servér varm eller kald. Oppbevares i lukket glass i kjøleskapet.
