Derfor elsker jeg Oslo Vegetarfestival

Fem grunner til at festivalen er det beste som har skjedd for veggiser i Norge. 

Alle foto: Erik Sæter Jørgensen

1. Den er drevet av ildsjeler som vil gjøre det lettere å være veggis i Norge
Og det har de klart! Jeg aner ikke hvor mange tusener besøkende som har vært innom festivalen, og jeg er sikker på at alle har lært noe nytt, enten på kurs, foredrag eller ved å se på alt som selges og presenteres på standene. De hjelper til og med veggiser med å finne kjærligheten, i år arrangeres speeddating for tredje gang. I tillegg kommer bedrifter til vegetarfestivalen og blir kjent med en stadig voksende målgruppe, og det gjør det så mye lettere for de å satse på veganske produkter. Til nå er det faktisk over 80 stands meldt på, og det er rekord!

2. De tilrettelegger for andre spennende vegetarprosjekter
I år, for første gang, så hjelper festivalen med networking mellom personer og bedrifter som har lyst å utvikle idéer for dette segmentet. Jeg er veldig spent på hva som kommer ut av networking-sesjonen!

Scroll ned for å finne årets program. 

3. Hvert år må de tåle kritikk på at de faktisk er for populære
“Utakk er verdens lønn” sies det, og sjelden må det være mer rett enn for ildsjeler. Hvert år utvider Heidi og Synne som arrangerer vegetarfestivalen, både i tid og i plass. De jobber døgnet rundt hele vinteren, våren og forsommeren med å dra dette i land, det er et veldig stort maskineri de har i gang. Likevel må de tåle utrolig mange sure kommentarer over at det er for liten plass og for lange køer. Kan vi ikke heller kollektivt være utrolig glad for at de gidder, og heller prøve å dra i gang andre initiativer selv…?

4. De setter vegetarmat på den politiske agenda
For andre året på rad blir det politisk debatt på programmet, der ordstyrer ikke er noen ringere enn mitt forbilde Yngve Ekern. 

5. Festivalen trekker topp internasjonale navn til Norge
I en stor verden der Norge kanskje ikke akkurat er kommet lengst med tanke på vegansk og vegetar, eller folketall, så er det utrolig kult når en festival i Oslo henter inn fantastiske foredragsholdere fra det internasjonale toppsjiktet. I år kommer blant annet Ken Spector fra Happycow, og det er faktisk helt enormt kult.

Her finner du en oversikt over stands

Vegetarfestivalen1

Program lørdag

KOKKEKURS

Kokkekursene holdes i eget telt ute på gressplenen ved siden av Kulturkirken JAKOB. Det er begrenset med plass på kursene så vær tidlig ute.

12:00 Bak uten egg

Mari Hult fra Vegetarbloggen

Kaker som holder fasongen og ikke smuldrer? Saftige terter og sprø marengs? Saftige kremete ostekaker og nydelige sauser? Alt kan bakes uten egg (og melk) – om du bare vet hvordan! På dette kurset får du seks år med vegansk baking komprimert til 45 minutter, så det er bare å kjøpe inn papir, trene opp skrivemusklene og stille opp på kurs.

13:00 Lykkes med tofu

Josefine Andrén

Tofu er en fast gjest på middagbordet hos mange vegetarianere. Men ordet “tofu” kan virke skremmende på den tøffeste kjøttspiser. Hva skal til for å lykkes med tofu? Josefine deler sine best tips og oppskrifter.

Kurset holdes på svensk.

14:00 Vegansk mat fra Eritrea og Ethiopia

Aron Tesfazghi, TSOM Kitchen

Mer info kommer.

15:00 Belg Selv, proteiner fra planteriket

Belg Selv

Belg Selv.  Superfood – Superenkelt.

16:00 Tempeh for vegetarianere og veganere

Rachma Malaihollo fra Det Indonesiske kjøkken

Vi skal presentere en råvare som passer perfekt for vegetarianere og veganere. En råvare som er rik på proteiner, kostfiber og vitaminer som B12.

17:00 Indisk kokkekurs

Niru Kumra fra Masalamagic

Niru Kumra lærer deg å lage deilig vegansk mat fra det indiske kjøkken.

Kokekurs

FOREDRAG

Foredragene foregår inne i Kulturkirken JAKOB, i kirkerommet i første etasje.

12.00: Politisk debatt

Hva mener politikerne om å legge til rette for mer vegetabilsk landbruk i Norge? Hvordan ser de ulike partiene på vegetarisk mat som en del av løsningen klimakrisen? Og hvorfor snakker ikke politikerne med om å spise plantebasert for miljøet og egen helse?

Debattleder: Yngve Ekern

13.00: Vegetarmat og miljø

Christoffer Ringnes Klyve, Framtiden i våre hender 

Hva er sammenhengen mellom matproduksjon og miljøpåvirkning? Hvorfor er vegetarmat mer miljøvennlig enn kjøtt? Og er det virkelig alltid slik?

14.00: Travel around the world with HappyCow

Ken Spector, HappyCow 

HappyCow is the world’s largest veg*n restaurant and health food store guide, and helps vegans and vegetarians find great vegan food and other vegan businesses globally.  Ken Spector from HappyCow shares his best tips for travelling around the world as a veg*n, talks about how they have managed to make HappyCow such a great success, and discusses the rise of veg*n options around the world.

The talk is in English/Foredraget holdes på engelsk

15.00: We Animals: Widening Our Circle of Compassion

Jo-Anne McArthur 

Jo-Anne McArthur is a photojournalist, author and the subject of the feature documentary film «The ghost in out machine». She will talk about our relationships with animals around the globe, and share stories about some of the animals she has met.

The talk is in English/Foredraget holdes på engelsk

16.30: Speeddating kjærlighet, arrangert av Veggistreff

Møt kjærligheten på speeddating for veggiser! Les mer og meld deg på her. 

PROGRAM SØNDAG

KOKKEKURS

Kokkekursene holdes i eget telt ute på gressplenen ved siden av Kulturkirken JAKOB. Det er begrenset med plass på kursene så vær tidlig ute.

12:00 Maris «go to»-treretters

Mari Hult fra Vegetarbloggen

Som veganer kan en risikere et kritisk matspørsmål i ny og ne, og i blant irriterende ofte. Derfor kan det være heldig å bytte ut debattbordet med kjøkkenbordet innimellom. Etter seks år med vegetarblogging er dette Maris vinnende treretters når det kommer til å virkelig vise at vegansk mat er mer enn salat og pommes frites.

13:00 Kræsjkurs i fermentering: grønnsaker og kombucha intro

Karene Lyngholm, The Fermented Guru

Kom og lær de grunnleggende prinsippene for fermentering av grønnsaker og hvordan å lage kombucha. Det er lett å lage probiotisk mat/drikke! Surkål, kimchi, ingefærgulrøtter, frukt-kimchi, kombucha, vannkefir – noen av godsakene vi tilbyr. Vi holder også workshops med håndbok og startpakke inkludert. Her får du en forsmak. Velkommen!

14:00 Enkle, veganske pålegg

Magdalena Bourguet fra Fikus

På dette kurset lærer du deg å lage enkle og smakfulle veganske pålegg. Med bruk av billige ingredienser som i tillegg er sunne! Det passer perfekt til deg som ikke liker å bruke mye tid på kjøkkenet, studenter og andre som lever på et trangt budsjett.

15:00 Meze, vakkert og enkelt

Falafelkompaniet

Meze. Sunne, fargerike og enkle add ons.

16:00 Saftige rå brownies

Made With Love Raw Kaker

Kursholder og cateringfirma Made With Love Raw Kaker vil på dette minikurset lære deg å lage herlige og saftige rå brownies med glasur – uten sukker, soya, egg og melk.

17:00 Mexican Cooking

Ann Lee fra Mission Taco Oslo

Tips og triks for meksikansk matlaging i Oslo. Ann forteller deg de helsemessige fordelene, og alle mulighetene du har med meksikansk chili, mais og grønnsaker når du skal lage veganske retter på meksikansk vis.

Kurset holdes på engelsk.

7

FOREDRAG

Foredragene foregår inne i Kulturkirken JAKOB, i kirkerommet i første etasje.

12.00: Networking!

Vil du åpne en vegetarkafé, gi ut kokebok, lage klistremerker eller en app, og trenger samarbeidspartnere? Eller har du bare lyst til å «gjøre noe» og vil møte andre som også har lyst til å jobbe med vegetarprosjekter? På networking-sesjonen på Oslo Vegetarfestival får du møte mange ildsjeler, og kanskje dere kan finne prosjekter dere kan jobbe på sammen? Networking foregår som flere lynmøter på rekke og rad. Du sitter ved et bord overfor en annen person. Så får dere snakke sammen i fem minutter før dere hopper videre. Her kan du fortelle hva du gjerne vil jobbe med, hva du er flink på og kanskje er personen en perfekt samarbeidspartner for deg? Påmelding er ikke nødvendig, møt opp i foredragsrommet i Kulturkirken Jacob senest kl. 12.00.

Hurra for flere spennende vegetarprosjekter!

14.00: Fra grisebonde til veganere

Gustav og Caroline Söderfeldt var grisebønder i flere år. De alet opp dyrene, slaktet dem selv og drev en butikk hvor de solgte kjøttet. Men så fikk de plutselig nok, bestemte seg for å bli veganere og byttet ut griseoppdrett med grønnsaker. Hva får en grisebonde til å bli veganer? Hør Gustavs personlige og politiske historie, og om muligheten til å drive økologisk, dyrefritt jordbruk.

Dette foredraget holdes på svensk.

15.00: Sivil ulydighet for dyrene

Martin Smedjebeck fra Tomma Burar 

I august 2015 frigjorde ikkevoldsgruppen Tomma burar to griser, åtte høner og en fisk fradyreindustrier rundt om i Sverige. Etter aksjonen etterlot de seg et brev og en boks med kaker til gårdene hvor de befridde dyrene. Dyrene ble kjørt til kjærlige hjem, og aktivistene ringte politiet og anmeldte seg selv morgenen etter aksjonen. Martin Smedjeback, som nylig sonet en fengselsstraff for aksjonen, forteller om hvorfor de valgte å bruke sivil ulydighet som en del av kampen for dyrs rettigheter.

Dette foredraget holdes på svensk.

16.00: Mat som medisin

Christian Darling Lege / Hippocrates Helse AS 

At det er en sammenheng mellom mat og helse er noe de aller fleste vet. Likevel lider stadig flere av såkalte livsstilssykdommer. Hva er årsakene til dette, og hva kan gjøres bedre? Med bakgrunn fra Hippocrates Health Institute vil lege Christian Daling belyse noen av nøkkelprinsippene i ernæringsterapi som styrker immunsystemet og støtter kroppens avgiftningsveier. Han vil også snakke om matens næringstetthet med tanke på å reversere mineralmangel og andre mangeltilstander.

17.00: Slik lykkes du som vegetargründer

Bård Reiton-Kjellov, gründer Veganermat 

Har du lyst til å starte din egen vegetarbedrift? Bård Reiton-Kjellov jobbet i oljebransjen, men sa opp jobben for å satse på vegetardrømmen. På få år har han bygget opp Veganermat, og har både helsekostbutikk, nettbutikk og matkasser. I dette foredraget deler han sine beste tips til hvordan du kan få vegetardrømmen til å bli en suksess.

ANDRE ARRANGEMENTER:

Balkongdyrking-et såkurs for nybegynnere

Camilla Storm, gartner, Nyttige hager

Dyrk dine egne smaksopplevelser i vinduskarmen eller på balkongen. Et praktisk såverksted, der du vil lære hva frøet trenger for å bli til mat på din tallerken. Alt du trenger er egne hender og et ønske om å lære noe om dyrking. Det du sår og prikler tar du med hjem. Varighet ca 45 min. Bergrenset med plasser, «førstemann til mølla».

Tid: Kl. 13 og 16 begge dager. Drop – inn såverksted før og etter kurs.

Sted: Ute i eget telt ved inngangen til DogA.

Barnekroken

Sted: Underetasjen på DogA

Ansiktsmaling med tema «Ditt yndlingsdyr», kl 12 – 15 begge dager. Det vil også være tegneverksted og buttonsverksted hele helgen

FAKTA OSLO VEGETARFESTIVAL

Når: Lørdag 7. mai og søndag 8. mai 2016, 11.00 til 18.00 begge dager

Sted: DogA og Kulturkirken JAKOB, Hausmannsgate 14-16

Priser:
Voksen – 120 kroner for dagspass, 200 kroner for helgepass
Student/honnør – 100 kroner for dagspass, 150 kroner for helgepass (husk å ta med student-/honnørbevis)
Kokkekurs og foredrag er inkludert i prisen.
Billetter kjøpes i døra

Nettside: oslovegetarfestival.no

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *