Nytt liv til gammel mat

Om å mette hundrevis på 500 kroner. 

I helgen hadde jeg fornøyelsen av å være matansvarlig for Stavanger yogafestival. Sammen med bestevenn Calle og et lag av frivillige serverte vi over to dager lunsj og middag til flere hundre mennesker. Budsjettet vårt? Kun 500 kroner! Mesteparten av råvarene fikk vi nemlig donert av butikker og leverandører, mat som egentlig skulle ha bli kastet.

Å redusere det enormt store matavfallet vårt er en sak jeg brenner veldig for, så dette var en utrolig kul øvelse å gjøre. Les gjerne mine tips for å kaste mindre mat her. 

Den lille restauranten vil lagte var donasjonsbasert, det vil si at vi ikke hadde priser på maten, men at folk ga det de følte for i en stor beholder. Dette gjaldt for hele festivalen, og alle pengene som ble samlet inn går til norskkurs for flyktninger.

Domatingkombi

Utfordringene stod på rekke og rad. Vi lånte et kjøkken nesten uten utstyr, så måtte få tak i alt på egenhånd. Såklart tok særdeles hjelpsomme Tamara fra Socialcooking seg av akkurat det. Råvarene kom dagen før, og fram til det så ante vi ikke hva vi kunne forvente oss verken av sorter eller kvalitet. Vi hadde blitt forespeilet en del gresskar, men det var også alt vi visste om på forhånd. På toppen av det hele så var vi vel en 20 ulike folk som jobbet på kjøkkenet, og jeg hadde ikke anledning til å være med å veilede hele helgen.

Utrolig hvordan ting bare ordner seg når folk er positive og saken er god!

Her får dere mine tips og erfaringer fra festivalen, slik at vi forhåpentligvis sammen kan redusere matavfallet!

Brød

Daggammelt brød kan du egentlig gjøre tusen ting med, vi endte opp med en ganske enkel variant. Brødene ble skåret i tynne skiver, gnidd inn med hvitløksfedd, penslet med olje, og på toppen drysset vi bittelitt salt. Så fordelte vi skivene utover på stekebrett og stekte de på 200 grader i 5-10 minutter. Brødskivene ble servert med hjemmelaget hummus.

Brødkombi

Gresskar

Gresskar kastes skummelt tidlig i prosessen! Med en gang de har noen merker eller skallet ikke er helt glatt og fint lenger så virker det som de ikke kan selges. Til yogafestivalen fikk vi 30 kilo flaskegresskar, og ikke et eneste av de var dårlig inni! Vi delte de i to, snittet de i ruter på innsiden, gnidde de inn med salt, olje og urter og bakte i ovnen i en halvtimes tid. Her er en oppskrift der timian er brukt, men andre urter fungerer også kjempefint.

Gresskarkombi

Jordskokk og andre rotfrukter

Disse her altså.. Det virker som de blir kastet med en gang de har litt flekker eller blir bittelitt myke. Så hvorfor ikke lage grateng av de? Til yogafestivalen fikk vi en hel kasse med jordskokker, og måtte kanskje kaste 4-5 stykker. De andre skar vi i skiver og la i ildfaste former. Så kokte vi opp 5 desiliter havrefløte med 5 finhakka hvitløksfedd + 2 teskjeer salt. Dette helte vi over jordskokkene, og det hele ble bakt på 200 grader i 30 minutter. Kjempegodt! Det samme kan du gjøre med både potet og søtpotet, bare øk på med noen minutter ekstra i ovnen, til alt er mørt.

Jordskokkombi

Grønne bladvekster

Bittelitt mørk grønnfarge og bittelitt væske i pakken, og disse blir kasta! Det er så trist! Fjern de øverste bladene på kål og isbergsalat, eller kast de styggeste bladene i posen, og resten er klart som bare det! Disse kan du for eksempel snitte i tynne skiver og steke i pannen med olje, litt finhakket hvitløk og salt. For å lage restemat med andre rester kan du også hive i ris- eller nudelrester fra gårsdagens middag, helle på litt soyasaus og du får herlig stekt ris (eller stekte nudler). Flere oppskrifter på stekt ris finner du her. 

Bok eller pak choi-kombi

Paprika, tomat, løk, hvitløk, squash, aubergine og potet

Altså.. Alle de grønnsakene nederst i skuffen som du kanskje har brukt en halvdel av, eller resten av posen, og det er for lite av den til å lage en egen rett. Aiai for en lang setning. Men dere vet hvilke rester jeg snakker om. Hva kan vi gjøre med de?

Et ord: Ratatouille!

Skjær opp alt i terninger, ha på et stekebrett med litt olje, salt og pepper, sett i ovnen på 200 grader til alt er mykt (20-30 minutter, avhengig av størrelsen på terningene). Mens grønnsakene bakes koker du opp en saus med av par spiseskjeer tomatpuré eller knuste tomater, cirka dobbel mengde vann (sammenlignet med tomatpureen altså), litt søtning, litt surt (lys eddik eller sitronsaft), og eventuelt noen finhakka urter om du har. Hell sausen over de ferdigbakte grønnsakene og servér rykende varmt.

Urter

Kanskje litt billig triks, men altså, i veldig mange oppskrifter som inneholder urter så går det an å variere urtebruken. I helgen laget jeg falafel med koriander og persille til det ble tomt, deretter laget jeg en variant med timian og basilikum. Falafel er en rett der det også går an å ha i opphakka rester av for eksempel paprika, gresskar og squash. Her finner du alle mine falafeloppskrifter. 

Stavanger Yogafestival falafel

Har du noen tips for å bruke opp rester? Del gjerne i kommentarfeltet under!

FLERE OPPSKRIFTER MED RESTER FINNER DU HER. 

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *