

Tomatsalat med basilikumolje
Nydelig lun salat med saktebakte tomater og stekte grønnsaker.
Ovnsbakte tomater er så godt! I denne oppskriften kombinerer vi de med stekt – nesten brent – squash og aubergine, og det hele vendes i en nydelig basilikumolje. Servér som en forrett, som en smårett sammen med andre retter, eller som middagstilbehør. Denne er også veldig fin til brunsj.
Angående tomatene.. Har du god tid så blir de best om de blir bakt lenge på lav temperatur. 120 grader i tre timer er perfekt. Du kan også bake de raskt på høy varme, slik at de nesten blir brente. Dette er også godt. Her har vi endt opp på noe i midten, men det er virkelig slingringsmonn her, så prøv deg gjerne fram selv.
Denne salaten kan serveres varm, lun eller kaldt, og er egentlig super å forberede i forveien om du venter gjester.

Ingredienser til to porsjoner:
- 8 mellomstore tomater (eventuelt 16 små eller 6 store)
- 1 squash
- 1 aubergine
- Olivenolje
- Salt og pepper
- 3-4 kvaster basilikum
- 0,5 kinesisk hvitløk
- 3 spiseskjeer gresskarkjerner
Framgangsmåte:
Forvarm stekeovnen til 180 grader. Finn fram en liten eller mellomstor ildfast form. Skjær tomatene i to (skjær av og kast det harde stilkfestet), fordel de utover i den ildfaste formen og bak i cirka 30 minutter (eventuelt juster baketemperatur og tid etter tipsene over).
Skjær squash og aubergine i tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin eller ostehøvel om du har.
Varm opp litt olje til høy varme i en stekepanne, stek skivene godt på begge sider. Du kan også bruke grillen eller stekeovn (høy varme) til dette.
Krydre med litt salt og pepper. Legg skivene på litt kjøkkenpapir slik at oljen renner av.
Grovhakk halvparten av basilikumen samt hvitløken. Ha i en liten food processor, hell på en halv desiliter olivenolje og litt salt og pepper. Kjør til du har en ganske jevn olje uten klumper fra hvitløk og basilikum.
Dersom du har rå gresskarkjerner rister du disse raskt i en tørr stekepanne.
Vend sammen squash, aubergine og dressing. Ha i en skål eller serveringsfat, topp med tomater, resten av basilikumbladene og gresskarkjerner.
