

Sjokoladeterte med salt karamell
En aldeles nydelig dessertterte med hjemmelaget salt karamell og hjemmelaget sjokoladeganache.
Først av alt: Visste du at det går an å lage en nydelig karamellsaus nesten bare av kokosmelk? Det er helt genialt? Den koker og koker og koker og koker med litt sukker og salt i, og etter cirka en times tid har du karamellsaus. Ta den av varmen så snart den begynner å bli brun for en veldig flytende saus til is og desserter, ta den etter den begynner å tykne for kaker sånn som denne, eller la den stå enda en stund for fudge-konsistens. Fantastisk!
Sukkeret i denne oppskriften kan du fint erstatte med kokossukker.

Ingredienser:
- 1 boks kokosmelk
- 2 desiliter sukker
- 0,5-1 teskje havsalt
- 1 teskje kokosolje
- Eventuelt litt vaniljeekstrakt
Tertebunn:
- 5 desiliter hvetemel
- 1 desiliter kakaopulver
- 2 spiseskjeer lønnesirup eller annen søtning
- Én desiliter smeltet kokosolje
- Cirka en halv desiliter kaldt vann
- Olje og hvetemel eller kakaopulver til smøring av form
Sjokoladeganache:
- 250 gram melkefri sjokolade
- 1 desiliter kokosmelk (eller annen plantemelk eller -fløte)
- Eventuelt litt søtning
Framgangsmåte:
Kok opp kokosmelk og sukker i en liten gryte. Skru ned varmen og la det småkoke til det blir brun karamellsaus. Dette tar mellom 30 minutter og én time. Se bildet for hvordan sausen gradvis utvikler seg:

Smak til med havsalt, rør inn kokosolje og smak eventuelt til med litt vaniljeekstrakt helt til slutt.
Tertebunn:
Ha mel, kakaopulver, lønnesirup og olje i en food processor med kniver. Kjør til det er godt blandet. Spe med en og en spiseskje vann til deigen begynner å sette seg og blir nesten som en ball i maskinen. Ha deigen i en bolle og la den hvile litt i kjøleskapet før utkjevling.
Forvarm stekeovnen til 180 grader. Finn fram en terte-/paiform. Gni den inn med litt olje og dryss over litt hvetemel eller kakaopulver. Kjevle ut deigen og ha den over i formen. Prikk den godt med en gaffel og stek i cirka 15 minutter.
Avkjøl litt, hell deretter karamellsausen over i tertebunnen. Sett kaldt mens du gjør klar sjokoladeganachen.
Sjokoladeganache:
Ha sjokolade og kokosmelk i en liten gryte og smelt sammen på lav varme. Smak eventuelt til med litt søtning. Fordel så jevnt du klarer utover karamellsausen. Sett terten til avkjøling i minst en time før servering.

Har du hatt kakao i bunnen som avbildet? Min kake ble sjokoladebrun!
Kaken er ikke ferdig enda, men kokosmelk karamellen ble aldeles nydelig!
Har alltid det samme på bilder som i oppskriften 🙂 Er forskjell på både ovner og kakaopulver, så blir ikke alltid likt dessverre. Håper den smaker bra!