

Søtpotetgrateng
Nydelig søtpotetform med salvie, hvitløk og fløte.
Fløtegratinerte poteter med søtpotet? Såklart det måtte bli bra! Jeg har prøvd noen varianter her tidligere litt i samme stilen som vanlige fløtegratinerte poteter, men det har ikke fungert helt – søtpotetene knuses for fort under koking og det blir mer en stuing (som også er godt, for all del, men ikke det jeg var på jakt etter). Hemmeligheten her er å bake søtpotetene før du har i fløten. Da rekker de å bli møre, og fløten bidrar mye mer med smak enn med konsistens. I tillegg så er jo bakte poteter alltid bedre enn kokte (når vi lager vanlige fløtegratinerte poteter så kokes potetskivene i fløten enten i en gryte eller i stekeovnen), så dette her blir rett og slett veldig bra.
Server på brunsjbordet eller som middagstilbehør.
Ingredienser til to porsjoner:
- 1 stor søtpotet, eventuelt to mellomstore (eller kjempemange små)
- 0,5 kinesisk hvitløk
- 4-5 salvieblader
- 1 teskje korianderfrø
- Salt og pepper
- 2 desiliter matfløte av soya eller havre
Framgangsmåte:
Forvarm stekeovnen til 200 grader. Finn fram en liten/medium ildfast form. Skrell søtpoteten og skjær den i tynne skiver. Om bredden er en, to, tre eller fem millimeter er ikke kjempeviktig, men prøv å holde alle skivene cirka like tykke.
Finhakk hvitløk. Gni salviebladene mellom fingrene og grovhakk bladene etterpå. Knus korianderfrøene lett mellom fingrene.
Ha søtpotetskiver, hvitløk, salvie, korianderfrø, salt og pepper i en bolle og vend sammen slik at smakene fordeler seg. Legg deretter søtpotetskivene på rad og rekke i den ildfaste formen, hell resten av ingrediensene fra bollen over.
Dekk formen til med aluminiumsfolie og sett i ovnen. La det hele bake i en halvtime. Ha deretter av folien, hell på fløten, og la det bake i 10-15 minutter til. Bruk en kniv eller gaffel til å sjekke om søtpotetskivene er møre, bak eventuelt litt lenger.
Servér gratengen rykende varm.
