

Cherry chocolate cupcakes
Amerikansk dinerfavoritt som passer både til dessert og på kakebordet.
Cherry chocolate cake er en amerikansk diner-favoritt som vi her lager i cupcakevariant. I bunn har vi en sjokoladekake med kakaonibs og kirsebærøl i (men dette kan fint erstattes av kirsebærsaft), og på toppen en silkemyk kirsebærglasur.

Jeg er veldig glad i å bruke øl i bakst – det setter litt ny smak (med trykk på litt) på bakverket, i tillegg så hjelper det ofte med å gjøre kakene saftigere.
Tommelfingerregler:
- Lyst øl i lyse kaker, mørkt øl i mørke kaker
- Bruk et øl du liker å drikke
- Den ferdig bakte kaken smaker mer øl enn røren, så er du i tvil om du har i for mye så har du sannsynligvis det
- Høye nivåer med malt&humle = mindre øl nødvendig i røren for å sette smak
- I utgangspunktet erstatter jeg halvparten av væsken i en oppskrift med øl, men dette kommer litt an på punktet over

Ingredienser til 12 cupcakes:
- 1 desiliter soyamelk
- 1 spiseskje eplesidereddik
- 1,5 desiliter kirsebærøl (kan erstattes av 1 desiliter soyamelk og 0,5 desiliter u-utvannet kirsebærsaft – i så fall må du vurdere å redusere sukkeret til 1 desiliter også)
- 0,75 desiliter nøytral olje
- 2 desiliter sukker
- 0,5 desiliter kakaopulver
- 3,5 desiliter hvetemel
- Litt salt
- 0,25 teskje natron
- 0,25 teskje bakepulver
- 2 spiseskjeer kakaonibs (kan sløyfes)
Kirsebærglasur og pynt:
- 200 gram vegansk margarin
- 3 spiseskjeer kirsebærsyltetøy
- 3-4 desiliter melis
- Kakaonibs til pynting (kan sløyfes)
Framgangsmåte:
Forvarm stekeovnen til 175 grader. Kle et muffinsbrett med 12 cupcakeformer.
Visp sammen soyamelk og eplesidereddik i en bolle. Ha det stå noen minutter slik at det tykner en del. Rør inn øl, olje, sukker og kakaopulver.
Ha i hvetemel, salt, natron og bakepulver. Visp det hele sammen raskt og kraftig. Vend inn kakaonibs til slutt.
Fordel røren utover i formene. Stek i 16-18 minutter.
Avkjøl før pynting.
Kirsebærglasur og montering:
Kjør margarin og syltetøy jevnt med en håndvisp eller i en food processor. Ha i melis – litt etter litt – til du får en fin, smørbar glasur.
Ha glasuren over i en sprøytepose med stor tupp.
Fordel glasuren utover kakene.
Topp eventuelt med kakaonibs.

