

Glutenfri gulrotkake
Herlig glutenfritt med masse krydder og en mild kremostglasur.
En av mine favorittkolleger er allergisk mot gluten, så nå tar jeg ikke med kaker på jobb lenger hvis ikke hun kan ha. Det er så sykt dumt å føle seg utfor. Siden jeg elsker å ha med kaker på jobb, så har det rett og slett blitt mer glutenfri baking på meg. Disse rutene slo skikkelig an blant alle, og jeg fikk ingen kommentarer på at det var rart uten melk, egg og gluten. Veldig kjekt.
Røren her er veldig kompakt, så kaken virker ikke helt gjennomstekt, men den skal være sånn. For en luftigere kake kan du ha i grovhakka valnøtter, kanskje litt rosiner, slike ting som gjør at det blir mer rom for luftbobler inni.
Mangler du noe av krydderet kan du ha i kardemomme eller mer kanel istedenfor.
På toppen har jeg kremostglasur, som jeg synes det alltid er kjekt å ha i en spørytepose før bruk (men som like fint kan smøres utover på toppen av kaken)
Ingredienser:
- 2,5 desiliter soyamelk
- 2 teskjeer eplesidereddik (eller annen lys eddik)
- 1 desiliter nøytral olje
- 1 teskje vaniljeekstrakt (kan sløyfes)
- 2 desiliter sukker (gjerne 50/50 hvitt og brunt)
- 0,5 teskje kanel
- 0,5 teskje muskat
- 0,5 teskje ingefær
- 0,5 teskje nellik
- 0,5 teskje natron
- 0,5 teskje bakepulver
- 0,5 teskje salt
- 2,5 desiliter glutenfritt mel (ferdig melblanding eller 50/50 rismel og kikertmel)
- 2 store gulrøtter, eventuelt 3 litt mindre
Kremostglasur:
- 150 gram vegansk kremost
- 150 gram vegansk margarin
- Litt vaniljeekstrat (kan sløyfes)
- Litt sitronsaft (kan også sløyfes)
- 3-4 desiliter melis
- Eventuelt physalis til pynt
Framgangsmåte:
Forvarm stekeovnen til 180 grader. Kle en mellomstor langpanne med bakepapir.
Visp sammen soyamelk og eddik i en bolle. La det stå litt slik at det tykner. Ha i olje, vanilje, sukker, kanel, muskat, ingefær, nellik, natron, bakepulver, salt og mel, og visp det hele godt sammen.
Riv gulrøttene og vend i til sist.
Fordel røren utover i langpannen og stek i cirka 25-30 minutter. Avkjøl før pynting.
Kremostglasur:
Kjør kremost, margarin, vaniljeekstrakt, sitronsaft og melis jevnt i en food processor. Fordel utover kaken med en sikkepott eller sprøytepose. Ha eventuelt noen physaliser på toppen.
Servér!