

Banoffee pie (nesten rå)
En fest av en kake med karamell og banan!
Okei, så ingredienslisten kan virke litt skremmende. Oss ivrige veganbakere har nok mesteparten på lager til enhver tid, hvis ikke kan det bli litt stress. Lønnesirup, kokosolje, cashewnøtter og dadler pleier jeg å handle på iHerb, rett og slett for å slippe å gå i masse forskjellige butikker pluss å spare penger. Puffet ris og kokosmelk finner du i de aller fleste dagligvarebutikker, pass på å kjøpe kokosmelk med høy fettprosent, hvis ikke stivner ikke kremen.

Ingredienser:
- 0,75 desiliter lønnesirup
- 2 spiseskjeer kokosolje
- Bittelitt salt
- 6 desiliter puffet ris
Ostelag:
- 5 desiliter cashewnøtter
- 0,75 desiliter kokosolje
- 0,75 desiliter lønnesirup
- 1 desiliter kokosmelk
- 1 banan
- 0,5 sitron
- Bittelitt vanilje
Karamell:
- 2,5 desiliter dadler
- 0,5 sitron
- Litt vanilje
- Litt salt
- Litt vann
Pisket krem:
- 1 boks «full fat» kokosmelk, oppbevart i kjøleskap
- 1 spiseskje lønnesirup
Til montering:
- 1 banan
- 50 gram melkefri sjokolade
Framgangsmåte:
Finn fram en mellomstor kakeform eller paiform og gni den inn med olje eller kle med bakepapir.
Smelt lønnesirup, kokosolje og salt sammen. Vend inn puffet ris, pass på at alt blir dekket. Press ut i bunnen av formen. Sett i kjøleskapet mens du gjør klar resten.
Ostelag:
Bløtlegg nøttene før bruk. Smelt kokosoljen.
Ha nøtter, kokosolje, lønnesirup, kokosmelk, banan, saften fra sitronen samt vanilje i en food processor. Kjør på høy hastighet til du har en helt jevn og fin krem. Ha over kakebunnen, sett til avkjøling igjen.
Skal du ikke servere kaken relativt kjapt så stopper du her, og gjør klar resten av lagene nærmere servering.
Karamell:
Rens dadlene, kast steinene. Ha fruktkjøttet i en food processor med sitronsaften, vanilje og salt. Kjør til dadlene er knuste. Tilsett litt og litt vann til du har en jevn, tyktflytende karamell.
Pisket krem:
Grav det tykke fettlaget ut av kokosmelkboksen. Ha det over i en visper. Ha i lønnesirup og visp til du har en fin og tykk krem.
Montering:
Skjær bananen i skiver, riv sjokoladen.
Ta kakebunnen ut av kjøleskapet. Ta den forsiktig ut fra formen og sett på et serveringsfat. Smør karamellen utover kaken. Ha litt over halvparten av bananskivene over. Ha kokoskrem over der igjen, topp med resten av bananskivene og revet sjokolade.

Servér!
