

Rå vaniljekake med salt karamell
En mye sunnere kake enn vanlig – helt uten melk, egg og gluten!
Ingen av gjestene trodde meg da jeg sa at denne var sunnere enn vanlige kaker. De tok med rester til hver sin arbeidsplass – ingen av kollegene trodde heller at kaken var av det sunnere slaget.
Den hører altså til i “raw food”-kategorien. Ingen varmebehandling, ingen bearbeida produkter og ingen dyr. Som søtning bruker vi dadler og litt sirup, og de samme dadlene bruker vi til å lage en skamgod salt karamell. Til og med de som tror de ikke liker dadler liker denne. Ellers bruker vi masse nøtter som er fulle av kalorier og fett – men av den gode typen. Kaken er også mye mektigere enn vanlig kake, så det holder med et lite stykke per porsjon. Alle vinner!

Ingredienser:
- 2 desiliter valnøtter
- 5-6 dadler
Vaniljefyll:
- 4 desiliter cashewnøtter
- 3 spiseskjeer kokosolje
- 3 spiseskjeer agavesirup eller annen søtning
- 1 teskje vaniljeekstrakt eller innholdet av en halv vaniljestang
- Eventuelt bittelitt salt
Salt karamell:
- 5-6 dadler
- Noen spiseskjeer vann
- 1 god klype havsalt eller himalayasalt
Framgangsmåte:
Kle en brødform eller liten kakeform med bakepapir.
Kjør valnøtter og dadler (husk å plukke ut steinene først) i en food processor til de begynner å klistre seg litt sammen.

Press massen nederst i formen, prøv å ha en så jevn overflate som mulig.
Vaniljefyll:
Bløtlegg nøttene i godt med vann i 6-8 timer før du skal lage kaken (eventuelt kok de i vann i 10 minutter, men da blir ikke kaken rå lenger).
Hell av vannet og ha nøttene i en food processor med kokosolje, sirup og vanilje. Kjør til nøttene er helt pulverisert og du har en kremaktig konsistens. Smak eventuelt til med mer søtning og kanskje litt salt. Blir det hele for fast kan du ha i noen spiseskjeer med vann også.

Ha massen over i kakeformen. Sett i kjøleskapet mens du gjør klar topplaget.
Salt karamell:
Ha dadlene (husk å ta ut steinene først) i en food processor. Kjør de til til en tykk karamellsaus mens du har i én og én spiseskje vann til du får ok konsistens. Smak til med salt.
Fordel laget over vaniljebunnen.

Sett kaken i kjøleskapet fram til servering, da vil kokosoljen stivne og kaken setter seg litt.
Skjær opp i mindre stykker før servering.

Dette såg så sinnsykt godt ut! :O
Takk for det 🙂 Vi likte den veldig godt selv!
Hei.kan man bruke noe annet istedenfor kokosolje,er så mye fett i den når man må passe på kolesterolet..? Ser såå god ut 😍
Hei! Akkurat her hjelper den dessverre med konsistensen. Den stivner så fint i kjøleskapet, i motsetning til de fleste oljer.