

Filodeigkopper med sopp, spinat og valnøtter
Nydelig forrett som passer godt til jul og spesielle anledninger. Fyllet kan lett varieres.
Jeg elsker forretter og fingermat som serveres i små spiselige “kopper”! Disse lager vi av filodeig, og det går skikkelig kjapt. De er litt skjøre, men holder fasongen om du fyller de (vil du ha mer robuste kopper dobler du mengden filodeig). Her har vi fylt de med en kremet soppsaus, men du kan variere med mye annet her også.

Ingredienser:
- 2 spiseskjeer olje
- En pakke filodeigplater (gjerne de minste)
- 200 gram sopp
- 1 kinesisk hvitløk
- 1 sjalottløk
- 2 kvaster persille
- 100 gram spinat
- 100 gram valnøtter
- Salt og pepper
- 0,5 sitron
- Noen spiseskjeer havrefløte
- 1 granateple
Framgangsmåte:
Forvarm stekeovnen til 200 grader. Finn fram et eller flere muffinsbrett (gjerne til minimuffins eller mellomstore) for å lage filodeig«kopper».
Smør inn muffinsbrett med olje, og trykk et kvadrat filodeig ned i hver. Pensle eventuelt med litt olje og gjenta med et kvadrat til. Bruker du store plater filodeig må du nok skjære de til litt.
Sett filodeigkoppene i ovnen og stek til de blir sprø, dette tar bare 4-5 minutter. Avkjøl koppene.

Skjær sopp i små terninger. Finhakk hvitløk, sjalottløk og persille. Grovhakk spinat og valnøtter.
Varm opp en panne til medium/høy varme. Start med å riste valnøttene noen minutter. Legg de til sides.
Ha olje i pannen og ha i sopp, hvitløk og sjalottløk. Stek til løken blir blank. Ha i persille, spinat og valnøtter, stek videre til spinaten synker litt sammen. Ha i salt og pepper og press i sitronsaften. Rør alt sammen, smak eventuelt til med litt mer salt og pepper, og litt havrefløte om du vil kreme det hele litt.
Rens kjernene ut fra granateplet.
Når «koppene» er ferdige i ovnen har du i en god spiseskje av soppblandingen i hver, topp med granateplekjerner. Serveres varmt, lunt eller kaldt.
